Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam. chcialbym skonstruowac kocioł, jednak nie mam teraz wielkich możliwości finansowych. Zdaję sobie sprawe, ze najlepiej byloby uzyc szkla laboratoryjnego, ale jest ono drogie. Nie znam sie dobrze na wlasciwosciach szkla, a nie chce ryzykowac peknieciem. szklany zbiornik bede trzymal w garnku z woda. mam pytania: 1. czy warunkiem pekniecia szkla jest przekroczenie 100C? Jesli tak, to warto ryzykowac z podgrzewaniem do 80? 2. jakiego szkla potrzebuje? Czy moze to byc duzy sloik, gasiorek? 3. Przy okazji o co chodzi z babcinym mitem, zeby wkladac lyzke do szklanki przed wlaniem do wrzatku, a wtedy szklanka nie peknie? Czy to cos zmienia i czy da sie to wykorzystac w destylacji?
pozdrawiam
#edit Ah, jeszcze żeby nie zakładać kolejnego tematu. Jak pomysl podany wyzej nie wypali, to planuje uzyc zwykly garnek, przykryc go deska z odpowiednim obciazeniem i uszczelnic uszczelka. wypali?
1. czy warunkiem pekniecia szkla jest przekroczenie 100C? Jesli tak, to warto ryzykowac z podgrzewaniem do 80?
Tu nie chodzi o konkretna temperaturę, tylko o jej różnice, szok termiczny. Im grubsze szkło, tym większa różnica temperatur- jak wlejesz do środka gorące, to na zewnątrz ciągle będzie zimne. Szkło w środku już się rozszerzy, a na zewnątrz nie- stąd pękniecie. Analogicznie przy podgrzewaniu- zewnętrze będzie rozgrzane, środek nie- trach.
Cytuj:
3. Przy okazji o co chodzi z babcinym mitem, zeby wkladac lyzke do szklanki przed wlaniem do wrzatku, a wtedy szklanka nie peknie? Czy to cos zmienia i czy da sie to wykorzystac w destylacji?
To "przekręcony" mit. Chodzi o to, że łyżeczka działa jak radiator i studzi ciecz w szklance. Nie ma to nic wspólnego z pękaniem, a ze stygnięciem napoju.
Cytuj:
Jak pomysl podany wyzej nie wypali, to planuje uzyc zwykly garnek, przykryc go deska z odpowiednim obciazeniem i uszczelnic uszczelka. wypali?
Nie wypali.
Ile możesz wydać? Za 100zł można kupić kega (po pepsi)...
Co do punktu 2: to musi byc kolba ze szkła laboratoryjnego (borokrzemowe, jenajskie, pyrex...). 10-ciolitrowa kosztuje mniej więcej 100 zł (raczej więcej niz mniej). Lepiej użyj pepsikega albo szybkowaru z nierdzewki, jak możesz sobie pozwolić. Keg 30 l po piwie za 150 PLN można by już znaleźć.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Chodzi też o to, ze mam plyte, wiec mam ograniczone mozliwosci. Kega na niej nie poloze. Macie jeszcze jakies pomysly, co mozna wlozyc do garnka? A czemu motyw z deska nie wypali, mi sie wydaje ze nie bedzie problemow. Albo jak inaczej uszczelnić garnek, żebym mógł w nim później gotować?
#edit Co do tego szkla, to nastapi tak duza roznica temperatur, ze szklo peknie, jak bede wolno podgrzewal?
Kega za parę złotych wyposażysz w grzałkę i będziesz sobie wygodnie grzał prądem. Deska się nie nadaje- raz, że drewno nie lubi połączenia wilgoci i temperatury, a dwa- to nie będzie neutralne w smaku. Trzy- za duże ryzyko pożaru i nieszczelności.
Cytuj:
Co do tego szkla, to nastapi tak duza roznica temperatur, ze szklo peknie, jak bede wolno podgrzewal?
Jak nie pierdyknie od razu, to za trzecim. Skąpy dwa razy traci...
Cytuj:
Albo jak inaczej uszczelnić garnek, żebym mógł w nim później gotować?
Kupić szybkowar z pokrywką. Z tym, że to zwykle wychodzi drożej od kega.
Ryzyko pęknięcia jest zawsze. Podgrzewanie oczywiście w kąpieli wodnej. Przecież babcie, matki i żony robią zaprawy na zimę i pasteryzują je w garnkach. U mnie w domu są słoje (typ Wecka) które są używane od 30 lat i jakoś się trzymają. Ja gotuję w damie 5l. Najważniejsze jest to, żeby jak powiedział kolega MikeB nie doprowadzać do nagłych zmian temperatury. Lejesz zimny nastaw do słoja czy damy czy co tam masz, i wstawiasz do gara z zimną wodą i dopiero zaczynasz grzanie. I analogicznie do gorącej damy nie lejesz zimnego nastawu itp.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości