Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Dziś było podejście drugie, nastaw taki sam jak za pierwszym razem plus pogon z poprzedniego. Grzałem cały czas prawie tak samo dość mocno, całość razem z rozgrzaniem i pogonami to około 3,5h. Jak widać czas skrócił się o połowę, wyniki to 600ml 70 % i około 300ml 40% pogon. Jestem pozytywnie zaskoczony co do czasu i mocy, jednak jak widać słabe grzanie daje więcej mocy, tylko żeby uzyskać 80 % musiał bym siedzieć 10h. Teraz zmieszam to z poprzedniego z tym, dodam sody i jeszcze raz.
Mam pytanie dodać pogon do tego, czy lepiej do następnego nastawu?
______________________________________________________________________ W Polskę idziemy, drodzy panowie, W Polskę idziemy...
Zestawik bardzo podobny do mojego. Proponuję Ci nastawić sok jabłkowy w kartonie +cukier na drożdżach winnych. Poczekać 3 tyg i przepędzić na tym sprzęcie. Super destylat wychodzi.
Śliczny zestaw, gratuluję konstrukcji oraz wyników. Czy kolega podzieliłby się wiedzą tajemną i zdradził gdzie zanabył szkło (chodzi mi o kolbę i podkładkę)?
______________________________________________________________________ Alkohol zabija szare komórki... ale tylko te słabe.
Całe szkło (Kolba, chłodnica...), wężyk silikonowy, podkładkę kupiłem w szklolab, ul. Wroniecka 3, 61-763 Poznań
Jestem już po drugiej destylacji, tego co mi wyszło z tamtych nastawów (2,7l 30% + łyżka sody) Zakończyłem pełny proces który będę teraz konsekwentnie powtarzał, gdyż jestem zadowolony. Kolejny etap to budowa filtra z węglem aktywnym, bo czysta wchodzi wyśmienicie ale troszkę czuć drożdże.
Czas przebiegu to 5-6h, termometr jest o tyle fajny że ma sygnał jak jest odp. temperatura, wiec nie muszę siedzieć cały czas przy tym, pracuje w domu więc rano wstaje, płyn na gary i do kompa
wynik: 600ml 90% (0,5 czystej i 0,5 z karmelem) 300ml 65% (1 litr likieru kawowego, tak zachwalany że musiałem go zrobić, do dałem 100ml 90% żeby nie było za słabe) 200ml 40% (do ponownej destylacji )
______________________________________________________________________ W Polskę idziemy, drodzy panowie, W Polskę idziemy...
Oj seba sprzęt na gary i do kompa? poczekaj aż ci kiedyś pieprznie. Sprzętu się nie zostawia samopas!!!!! \
A poza tym to całkiem fajnie ci idzie, uczysz się, poznajesz sprzęt, odrobina cierpliwości i konsekwencji w działaniu i jesteś w domciu.Daj spróbować koleżankom, jak im zaśmierdzi drożdzami to się zmotywujesz aby postawić na jakość. A potem? zamiast z chłopakami bimber, to ze studentkami likierek pachnący i mocny. A potem to już wiadomo............korepetycje z anatomii. Pozdrawiam.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości