Szkiełko do brykania
-
Autor tematu - Posty: 222
- Rejestracja: czwartek, 12 mar 2009, 00:43
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Szkiełko do brykania
Witam largo,
całą aparaturę (kolba 20 l, chłodnica z kolumną i odstojnikiem, termometr ze szlifem, płytka "ceramiczna" pod kolbę) kupiłem w Warszawie na ul.Senatorskiej 24:
http://www.polszklo.pl/index.php?show=m
Pozdrawiam
Winiarek
całą aparaturę (kolba 20 l, chłodnica z kolumną i odstojnikiem, termometr ze szlifem, płytka "ceramiczna" pod kolbę) kupiłem w Warszawie na ul.Senatorskiej 24:
http://www.polszklo.pl/index.php?show=m
Pozdrawiam
Winiarek
Ostatnio zmieniony sobota, 27 cze 2009, 18:14 przez Winiarek5, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4
- Rejestracja: piątek, 5 cze 2009, 11:38
- Krótko o sobie: Lubię %
- Ulubiony Alkohol: >45%
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
-
- Posty: 5
- Rejestracja: wtorek, 19 sie 2014, 21:36
-
- Posty: 2384
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 631 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Szkiełko do brykania
Cześć.
Witam na Forum choć to nie dział "Przedstaw się" .
Jeżeli pytasz o porównanie ze sprzętem z 1 postu w tym temacie to to co proponujesz da lepsze rezultaty pod warunkiem prawidłowego prowadzenie procesu. Coś podobnego tylko krótsze i ze szkła miałem też na początku. Aby dobrze coś takiego opanować musisz prześledzić wiele wątków i zrozumieć na czym polega proces destylacji/rektyfikacji. Wiedza jest dosyć mocno rozrzucona i momentami kontrowersyjna. N.p. 90% forumowiczów wiesza psy na odstojnikach a 10% uważa je za przydatne (ja też). No i pojawia się pytanie co wybrać? W proponowanym zestawie występują "wąskie gardła" uniemożliwiające osiągniecie przyzwoitej wydajności itd. itp..
Jak masz kega 30l to nie baw się w jakieś składanki tylko od razu rób kolumnę. Jakoś ten metr rury z KO planujesz podłączyć do kega więc chyba masz jakieś zdolności manualne i podstawowe narzędzia?
Jeżeli tak pisz na PW podpowiem co dalej.
Jeżeli nie masz zaplecza lub zdolności to zbieraj kasę i kup gotowca. Po lekturze zaleceń z Forum oczywiście. I śledź forum bo czasami koledzy sprzedają tanio "perełki" doskonałe dla początkujących.
Jak coś upatrzysz to przed zakupem zapytaj na forum o opinię.
P.S.
I raczej na początek nie odkopuj tematów sprzed 6 lat. W lekturze cofaj się o góra 3 lata bo wiele się od 2009 roku zmieniło.
Witam na Forum choć to nie dział "Przedstaw się" .
Jeżeli pytasz o porównanie ze sprzętem z 1 postu w tym temacie to to co proponujesz da lepsze rezultaty pod warunkiem prawidłowego prowadzenie procesu. Coś podobnego tylko krótsze i ze szkła miałem też na początku. Aby dobrze coś takiego opanować musisz prześledzić wiele wątków i zrozumieć na czym polega proces destylacji/rektyfikacji. Wiedza jest dosyć mocno rozrzucona i momentami kontrowersyjna. N.p. 90% forumowiczów wiesza psy na odstojnikach a 10% uważa je za przydatne (ja też). No i pojawia się pytanie co wybrać? W proponowanym zestawie występują "wąskie gardła" uniemożliwiające osiągniecie przyzwoitej wydajności itd. itp..
Jak masz kega 30l to nie baw się w jakieś składanki tylko od razu rób kolumnę. Jakoś ten metr rury z KO planujesz podłączyć do kega więc chyba masz jakieś zdolności manualne i podstawowe narzędzia?
Jeżeli tak pisz na PW podpowiem co dalej.
Jeżeli nie masz zaplecza lub zdolności to zbieraj kasę i kup gotowca. Po lekturze zaleceń z Forum oczywiście. I śledź forum bo czasami koledzy sprzedają tanio "perełki" doskonałe dla początkujących.
Jak coś upatrzysz to przed zakupem zapytaj na forum o opinię.
P.S.
I raczej na początek nie odkopuj tematów sprzed 6 lat. W lekturze cofaj się o góra 3 lata bo wiele się od 2009 roku zmieniło.