Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 18:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Szaler89 - chcę zbudować kolumnę - pytania techniczne.
PostPostNapisane: niedziela, 21 cze 2009, 19:36 
Tematy: 2
Cytuj:
Dalej kołnierz, uszczelka silikonowa wycięta z arkusza, który nie mam pojęcia gdzie zakupić,

ja też szukałem i w koncu dzisiaj w Carrefour kupiłem silikonową formę do pieczenia i z jej dna mam zamiar wyciąć uszczelki :)

PostPostNapisane: poniedziałek, 22 cze 2009, 21:48 
Tematy: 8
zaloguj się aby zobaczyć avatar
:D Nooooo w końcu coś mi zaczęło się układać. Na sąsiednim forum jeden z kolegów pomoże mi w zakupie rur :D :D :D Jest z Rzeszowa i ma pod nosem sklep gdzie mają wszystko z KO i tną na jakie się chce kawałki. Złoże u niego jutro zamówienie i będę oczekiwał moich rureczek. Ruszyło się trochę naprzód hehe

Jeszcze mam pytanie co do kondensora. Czy jak będę maiał go z miedzianej 10mm wywiniętego do rury 70-tki to czy da on rade? Naczytałem się trochę, że jeżeli jest za dużo przestrzeni między jak to sprecyzować hmmm no tak w środku :P to pary mogą przedostawać się do atmosfery.... Jak tego uniknąć?

PostPostNapisane: poniedziałek, 22 cze 2009, 22:22 
Tematy: 33
bloniak91 napisał(a):
... Jak tego uniknąć?

Musisz tak zmandrowac zwojnice,
zeby jak najbardziej wypelniala przestrzen glowicy NS.
Wtedy do atmosfery nic nie bryknie.
Wszystka zdazy sie skroplic.

Poczytaj dokladnie pdf(a), ktprego sprokurowal Akas.
Kolega Clapus umiescil na Naszej foremce:
http://akas.tuba.com.pl/opis/opis%20kol ... 4-2009.pdf
To powinna byc encyklopedia budowy "orkiestry".
Kompendium wiedzy z zasadami i wymiarami.

Pozdr. Calyx

PostPostNapisane: środa, 24 cze 2009, 12:58 
Tematy: 8
Codziennie to czytam :lol: Mam już nawet zapisane w pdf. żeby w razie braku internetu skarbnica nie zanikła :odlot: Ludziom odwala hehe :hahaha:
No jutro idę do majstra i pogadam z nim już bardzo konkretnie, więc zapytam też o tą chłodnice jak on to wywinie...

I znów pytanie: Jak zawór mam na allegro z KO z gwintem na 1/4 cala to co to za rurka będzie? W milimetrach fi jakie będzie? 8?

Jednak zmiana planu..... Robię głowicę z rury 50mm. Znalazłem majstra, który wywinie mi do niej spirale z miedzianej 8mm. A że mam nie ograniczony prawie że dostęp do rury z KO fi 50mm i to darmowy, dlatego zdecydowałem się zmienić taktykę.
Głowica długa na 60cm w poziomie, wysoka na 20 cm. Do niej kondensor będzie długi i myślę, że na moich grzałach(2kW i 1kW) ta spirala da rade. Dzisiaj już na allegro zamawiam wywijki do średnicy mojej rury, zawór kulkowy 1/4 cala, nypel do węża 1/4 cala, śruby, nakrętki, talerzyk do wspawania( to na zakończenie spirali aby ją wycentralizować), termometr, i arkusz gumy spożywczej na uszczelki. I jak tylko dostanę to zaczynam zabawę^^ :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: w końcu. A jak na razie za godzinkę wyjeżdżam do domku na wieś, aby jeszcze na moim teraźniejszym sprzęcie trochę się pobawić :D Pogoda ładna więc co więcej do szczęścia człowiekowi potrzebne ;P :ok: :freak: :punk: :pije: :haha: :piwo:

Witam ;) Ruszyło się trochę do przodu. A mianowicie, wczoraj pojechałem do jeszcze jednego majstra, który powiedział, że nie ma problemu skręceniem spirali. I wykręcił mi z miedzianej 8 spiralę do rury 50. Wszystko cacy, pięknie i elegancko, ale tokarka tego Pana zrobiła mi fajnego dużego "fiutka" :lol: I nie wiem co z tym zrobić. Obciąć i zarobić jakoś, tak on mi doradził.... Ale zastanawiam się czy to ruszać bo na głowicę mam rurę długości 47,50cm, a wężownica z tym zakolem ma 41,50cm, a bez 33,50cm ( czyli dzyndzelek ma 8cm). Co z tym zrobić? urżnąć, dorobić takie malutkie zakole i dospawać? Czy dać sobie spokój i to zostawić? Poniżej załączam zdjęcia rur, śrubunku(do połączenia kolumny z Kegiem) i wężownicy. :evil:
Dodam, że dzisiaj zamówiłem na allegro 2 wywijki na moją rurę(połączenie głowicy i kolumny), zaworek 1/4" oraz nypel do węża z nakrętka 6-kątna 1/4". :freak:

I jeszcze jeden problem, który nie wiem jak rozwiązać :bezradny: Chodzi mi o uszczelke między kołnierzami.... Poradźcie coś...Nie chcę kupować 1m2 gumy spożywczej bo to drożżż a potrzeba mi tylko około 10cm2....Rozwiązanie kolegi mani51 też drogie... Może po prostu zrobić sobie uszczelki z silikonu akwarystycznego? I chcę kupić termometr, w którym sonda ma fi 3mm, zamontuje go w rurce z kwasówki fi 8mm i właśnie może tutaj też by to silikonem zalał?
Pozdrawiam bloniak91

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

Ostatnio edytowano środa, 24 cze 2009, 13:27 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Nie piszemy nowego posta pod swoim postem. Posty można przeedytować.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1