Witam szanowne grono psotników i pozdrawiam serdecznie.
Od pewnego czasu śledzę forum i czerpię wiedzę teoretyczną i ciesze się bardzo, że tu trafiłem.
Podpinam się pod temat bo nie wiem co robię nie tak, POTRZEBUJĘ POMOCY??
sprzęt:
szybkowar 12 litrów
deflegmator( butelka 0,7l wypełniona miedzią )
chłodnica szklana
beczka 120l z wodą
butla i palnik gazowy
termometr w pokrywie.
P101213_01.09.jpg
do tego cukromierz i "voltomierz"
pierwsze kroki
1.Wino z kompotów z truskawek 10 l około 15%(stanęło na BLG 7 i było nie dobre
) wlane do gara i szybko podgrzane do 82st.C gaz skręcony do minimum, zaczęło kapać przy 91.2 C . Rozgrzanie sprzętu około 45 min. do pierwszych kropel. Pierwsza setka 80% jako rozpuszczalnik, potem odebrałem około 1,5l po setce do 30%(niestety całość smakuje jak rozpuszczalnik) nie byłem w stanie rozdzielić frakcji smakowo. Pachnie bardzo ładnie. Cały proces ok 4 godz.
2.Wino z winogrona 5l taki sam proces jak w punkcie 1 wino mocniejsze i bardziej słodkie, brak wskazań temp. bo umarł termometr odebrane na szybko i jeszcze gorsze w smaku. Zapach owocowy.
3. Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie proporcje według przepisu dzielone na pół. Drożdże Cobra Jeast z enzymem do "wisk" 12% w ilości łyżeczka od herbaty . Grzybki ogarnęły 1,75 cukru w 4 dni , BLG -2 i do gara.
Start procesu, szybkie grzanie klarownego nastawu do 90st.C zmniejszenie gazu, pierwsze krople 91.7st.C . Pierwsza setka rozpuszczalnik, reszta odbierana po 75 ml od 80% do 20%.
Destylat pachnie wódką i smakuje rozpuszczalnikiem tak jak wyżej. proces przeprowadzony wolno 100ml w 8-10 minut.
4. Wszystko razem(ze względu na ohydny smak) rozcieńczone do 40% (+/- 6 litrów),wlane do
gara i gramy.
Szybkie grzanie na największym ogniu do 78st.C zmniejszenie płomienia do minimum. regulacja grzania i przy 84,2st.C pierwsze krople. odbierane po;
1. 90% rozpuszczalnik 100ml
2. 80% przedgon 200ml (kropla na 1s)
3. 78% gon odebrane do 50% razem około 1.4l 75% gon długi czas utrzymywał 78%
4. do 20% odebrane jako pogon około 0.6l na szybkim grzaniu.
Całość odebrana 2,3 krople na sekundę 100ml ok 15min. cały proces 5.5halbo lepiej bo próby oddzielenia frakcji troszkę mnie zmęczyły
Następnie serduszko, bardzo ładnie pachnie, podzieliłem i 0,75l do lodówki reszta w słoik i do wietrzenia. Po 24 Godzinach rozrobione do 50% straciło zapach owoców i da się wypić z pepsiakiem ale i tak czuć w tle rozpuszczalnik. 75% z pepsiakiem dużo lepiej i pachnie owocami.
Podsumowanie:
1. Nie jestem zadowolony z tego co otrzymałem smakuje nie za bardzo.
2. Czy odbiór 15min. na 100ml to szybko czy wolno?
3. Czy na tym sprzęcie da się otrzymać coś lepszego (3xdestylacja?)
4. Gdzie popełniam błędy??
pozdrawiam i czekam na pomoc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.