Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 18:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?
PostPostNapisane: czwartek, 8 kwi 2010, 13:41 
Tematy: 12
Witam, kupiłem dzisiaj siatkę z miedzi nową (ładny kolor i delikatny metaliczny zapach) i mam zamiar ją włożyć do kolumny, zaraz przy samym keg-u żeby zredukować zapach jaj.

Moje pytanie jest następujące: czy trzeba coś z nią zrobić przed włożeniem do kolumny np. wymyć, wygotować chodzi mi żeby efekt końcowy nie miał zapachu metalicznego.
Z góry dzięki za odpowiedź.

Ostatnio edytowano środa, 16 lis 2011, 14:11 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
kosmetyka

Tytuł: Re: swieża miedż na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować
PostPostNapisane: czwartek, 8 kwi 2010, 15:08 
Tematy: 112
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Może być na siatce jakiś smar czy tłuszcz po produkcji. Wymyj płynem do naczyń, wygotuj potem wymocz w occie. W czasie destylacji będzie się pojawiać na siatce ciemny nalot - co jakiś czas (2-3 gotowanie) wymocz w occie do jasnego metalu.

J

PostPostNapisane: wtorek, 1 mar 2011, 21:19 
Tematy: 10
Juliusz napisał(a):
W czasie destylacji będzie się pojawiać na siatce ciemny nalot - co jakiś czas (2-3 gotowanie) wymocz w occie do jasnego metalu.

J

Witam,
Czy miedź, która jest "zaśniedziała" ulegnie octowi(jest już wygotowana w soli i umyta). niestety śniedź można usunąć jedynie papierkiem ściernym bądź czyściwem...
dzięki za odpowiedź
Bzymek

PostPostNapisane: wtorek, 1 mar 2011, 22:10 
Tematy: 2
Śniedź schodzi w niezbyt zatężonym wodnym roztworze wodorotlenku sodu 5-8%, lub w roztworze wodnym kwasu solnego o stężeniu max 5%. Na lekki osad wystarczy dosłownie naparstek kreta do rur rozpuścić w niedużej misce wody i moczyć element kilkanaście minut. Uzyskamy czystą powierzchnie miedzi wolną od wszelakich tlenków.

Metody sprawdzone. Wiele rzeczy tak czyściłem. Głównie monety miedziane.

Ostatnio edytowano wtorek, 1 mar 2011, 22:31 przez Wald, łącznie edytowano 1 raz
Kosmetyka.

PostPostNapisane: środa, 2 mar 2011, 17:40 
Tematy: 10
Witam,
Dziękuję za odpowiedź, mój problem polega na tym, że wyciągnąłem warstwę około 20 cm wiórów nierdzewnych z kolumny i wcisnąłem na ich miejsce miedź...
Efekt rzeczywiście wyczuwalny niestety zauważyłem ślady śniedzi i co teraz czy każdorazowo czeka mnie "dłubanie w kolumnie " celem wyciągnięcia miedzi?? i czyszczenie wkładu octem??
Pozdrawiam
Bzymek

PostPostNapisane: środa, 2 mar 2011, 21:52 
Tematy: 2
Octem się nie czyści miedzi! Tzw. śniedź tworzy się w wyniku reakcji z różnymi czynnikami agresywnymi od par destylatu może śniedzieć. Ja używam prostego destylatora i mam deflegmator z kłębkiem miedzianego drutu więc łatwo mi go w razie co wymienić.

NIE WOLNO CZYŚCIĆ MIEDZI OCTEM! Powstaje z tego tzw. grynszpan, bardzo toksyczny związek. Właśnie dlatego w dawnych czasach tak gorliwie się czyściło miedziane i mosiężne rondle. Grynszpan rozpuszcza się w alkoholu tak nawet nieco łatwiej niż w wodzie a jego stężenie wystarczające żeby sobie zrobić "KUKU" jest względnie niewielkie!

PostPostNapisane: czwartek, 3 mar 2011, 23:43 
Tematy: 4
Adamo napisał(a):
NIE WOLNO CZYŚCIĆ MIEDZI OCTEM! Powstaje z tego tzw. grynszpan, bardzo toksyczny związek.

A czy po ew. czyszczeniu można jakoś to usunąć?
I jak się ma ocet do mosiądzu?

Właśnie dzisiaj czyściłem octem i szczoteczką wnętrze zaworu kulowego (gwinty), bo znalazłem nieużywany zaworek valvexa (trochę ściemniał), który chcę wykorzystać jako spust przepracowanego nastawu z kega. Teraz zastanawiam się, czy nie narobiłem sobie szkody tym octem :roll:

PostPostNapisane: piątek, 4 mar 2011, 01:15 
Tematy: 7
Po długim używaniu miedzi, powstaje na niej dziwny, " tłusty" osad, który ochrania ją przed działaniem kwasów. Kiedyś napisałem na AD, że "miedź wytrawi nawet woda z kapusty kiszonej". Miałem wtedy spore doświadczenie jako galwanizer, ale bardzo małe jako bimbrownik. :) Na naszą miedź trzeba zadziałać najpierw czymś odtłuszczającym ( alkaicznym ) typu Krecik, soda oczyszczona lub jeszcze mocniej, a dopiero potem ocet, kwas solny, kapusta kiszona itp.
To jeszcze nie wszystko. Po wytrawianiu nie wystarcza dokładne wymycie czystą wodą. W mikroskopijnych porach metalu pozostją resztki kwasu, dlatego, żeby nie powstawał tzw."grynszpan", trzeba nasz materiał zneutralizować w czymś zasadowym, np w roztworze wspomnianaj sody oczyszczonej.

-Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe.
Tylko bo jest legalne, nie jest dobre.
Moja córka.

PostPostNapisane: środa, 16 lis 2011, 12:54 
Tematy: 1
No to mam teraz mętlik w głowie. W innym poście tego działu wyczytałem, że miedź można czyścić octem, a tu dowiaduję się, że po wyczyszczeniu octem może powstać grynszpan. Planuje wypełnić swoją kolumnę na dole miedzią a wyżej czymś szklanym albo zmywakami. Tutaj czytam, że miedź muszę czyścić i do tego nie wiadomo jak. To w końcu można czyścić miedź octem czy nie? Jeżeli nie to czym czyścić żeby się nie otruć ?

PostPostNapisane: środa, 16 lis 2011, 13:41 
Tematy: 20
Nową miedź wyczyścisz w occie. Pamiętaj żeby była całkowicie zalana płynem. Część wystająca natychmiast pokrywa się tym zielonym gównem :dupa: Po czyszczeniu musisz od razu dobrze wypłukać i jak czytałeś wyżej zneutralizować.
:idea: Czysta miedź działa najlepiej :!:
Ja obrałem bardziej radykalną metodę, używam preparatu do czyszczenia instalacji CO. 10 minut w gorącym roztworze (bez gotowania) i super dokładne płukanie. Działa!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1