Witajcie Nastawiłem taki zestaw : -3kg suszonej dzikiej róży -7 kg cukru -25 litrów wody Zalałem dziką różę wrzątkiem na noc - rano dodałem drożdze Bayanusy aktywne i 2/3 części wody i cukru. Po 3 dniach ładnie pracującego zestawu dodałem resztę wody i cukru (oczywiście w syropie). Całość ładnie pracuje już 3 tygodnie. Zamierzam poczekać jeszcze 1-2 tygonie i oddzielić owoce od nastawu. Korci mnie na tym etapie dodać jeszcze wielokwiatowego miodu by bardziej podkreślić smak wina. Co sądzicie o tym pomyśle ? Ile miodu dodać ?
Wino z dzikiej róży jest (pyszne) bardzo mocne smakiem, esencjonalne. Nie wiem czy wyczujesz w gotowym trunku posmak miodu. Jednakowoż polecam odwrócenie proporcji, czyli miód pitny na dzikiej róży. Doskonałość. Opłaca się nawet dwa, trzy litry nastawić. Za planowane przez Ciebie dwa tygodnie nastaw trójniaka z odzyskanymi owocami. Oczywiście nie wszystkie do dwóch litrów. Proporcje dobierz zdroworozsądkowo. Wystarczy smaku i dla miodu. Polecam
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Z samego cukru mnie wychodzi prawie 12%. Nie liczę cukru z owoców. 27 litrów + cukier, daje około 29 litrów nastawu, czyli startowe 24 Blg.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości