Substancja klarująca vs samoczynne klarowanie
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Substancja klarująca vs samoczynne klarowanie
Wystarczy odgazować i zostawić na kilka dni, chyba że ktoś ma straszne ciśnienie, też przerabiałem wszystkie klarowiny, bentonit, żwirek itp. ale w końcu doszedłem do wniosku, że wstawiam i nic więcej mnie nie obchodzi (no nieraz odgazowywuję mieszadłem).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Substancja klarująca vs samoczynne klarowanie
Ja osobiście sprawdziłem wpływ środków klarujących, jako że pracuję obecnie na 12 garnuszku(szybkowar). Bez klarowania trunek że tak powiem mocno walił bimbrem(używałem Aalcoteca 48 do nastawów) i był strasznie ostry w smaku. Po zapodaniu do gotowego nastawu Turbo Klara również alcoteca smak i zapach zmieniał się diametralnie. Wertując forum niejednokrotnie natrafiłem na wypowiedzi forumowiczów że przy używaniu kolumny nie ma to większego znaczenia czy jest klarowany czy nie bo podczas rektyfikacji pozbędą się niechcianych zapachów. Ale pracując na zwykłych PS-ach według mnie klarowanie jest bardzo ważne, do kociołka powinien trafić jak najczystszy surowiec. Kiedyś pojechałem na urlop zimą u mnie a odwiedzałem ciepłe kraje nastaw stał 10 dni w tem 5 stopni wyglądał bardzo czysto po przepuszczeniu i tak był o wiele gorszej jakości ja po użyciu turbo klaru.
-
Autor tematu - Posty: 95
- Rejestracja: czwartek, 25 gru 2014, 21:45
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
- Kontakt: