Striping - jak prowadzić
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Dla oszczędności serca i czasu - tak samo możesz sobie zrobić OLM/OVM w konstrukcji typu CM/ZP. Nie sztuka jest odebrać np. 0,5l przedgonu z typowego zbiornika - sztuką jest odebrać go np. o połowę mniej zachowując tą samą czystość próbki. A czy się wspomożesz w tym "gadżetami" w kolumnie czy poświęcisz na to więcej czasu to już Twój wybór. A o sensie montowania OLM/OVM poczytaj w odpowiednim temacie np. w pierwszym z Toplisty - miłej lektury.
-
- Posty: 1868
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Striping - jak prowadzić
Więc Aronia śmiem twierdzić, że jest możliwe odebranie tyle samo przedgonu na kolumnie 50cm i 150cm! Kwestia rozbija się o czas. Druga sprawa czy ZP czy abratek czy pot still możliwy jest odbiór prawie całego przedgonu. Różnica jest jak sam piszesz odebrać go jak najmniej. Po to stosuje się olm i duże jeziorko. Inna sprawa słyszałem o ludziach co stabilzują kolumnę 2. 5m przez 48h a nawet dłużej. Ja szukam kompromisu jakość / czas. Zawsze idziemy na kompromis.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Striping - jak prowadzić
michal278 pisze:Ty potrafisz czytać?(...) Czytaj ze zrozumieniem!!.
Sam zacząłeś ten wątek w tym temacie:aronia pisze:Dla oszczędności serca i czasu
, a teraz do mnie zamiast do siebie albo do osoby, która zaczęła wątek z CM/ZP czyli użytkownika Drupi. Mnie na prawdę nie musisz tego tłumaczyć, bo dla mnie nie jest problemem przesiadka z ZP na Aabratka(i spowrotem) i zrobienie na nich spirytusu.michal278 pisze:A ja zadam pytanie. Jaka jest różnica w ilości odebranego przedgonu na kolumnie, a POT STILLU.?
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Striping - jak prowadzić
Koledzy nie jestem jeszcze pewien ale przy destylacji cukrówki , jeśli robimy najpierw szybki odpęd a potem dokładną rektyfikacje, to wychodzi nieco gorszy jakościowo, smakowo produkt (nie myśle tu o procentach) , niż jeśli obydwa te procesy robimy powoli. A czy Wy to zauważyliście? Ja to zauważyłem po rozrobieniu spirytusu do 52% i porównaniu z tymi z moich pierwszych moich destylacji kiedy oba te procesy robiłem na Z/P wolniej. Cięcia frakcji robiłem jednakowo. Pozdrawiam.
I like noble drinks.
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
-
- Posty: 4905
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Striping - jak prowadzić
Stripping w/g mnie ma rację bytu przy smakówkach, owocówkach, zbożówkach a nawet czystych wódkach z wyższej półki itp.
Zaś przy otrzymywaniu spirytusu neutralnego (a tylko taki używam do nalewek) już nie.
Im lepiej oczyścimy nastaw tym lepiej uda nam się oczyścić surówkę.
I używać kolumny w taki sposób aby zachowywała się jak alembik.
Zaś przy otrzymywaniu spirytusu neutralnego (a tylko taki używam do nalewek) już nie.
Zgadzam się w pełni. Podejrzewam, że piszesz o cukrówkach?Drupi pisze:jeśli robimy najpierw szybki odpęd a potem dokładną rektyfikacje, to wychodzi nieco gorszy jakościowo, smakowo produkt (nie myśle tu o procentach) , niż jeśli obydwa te procesy robimy powoli.
Im lepiej oczyścimy nastaw tym lepiej uda nam się oczyścić surówkę.
Tu nawet nie ma nad czym rozważać. Wystarczy podpatrzeć Szkotów, Francuzów, czy Włochów.rozrywek pisze:Może wróćmy do rozważań jak stripping wykorzystać aby naszym przyjacielem był?
I używać kolumny w taki sposób aby zachowywała się jak alembik.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Striping - jak prowadzić
Jestem po pierwszej rektyfikacji metodą 2.5 produkt jest świetny jednak mimo wszystko zabiera to tyle czasu że kobieta nie daje mi żyć za to że zabieram jej na tak długo miejsce w kuchni. Wiem że na forum tym rozmawiamy o produkcie najlepszej możliwej jakości jednak chciałbym proces jakoś skrócić. Wcześniej robiłem destylacje prostą która wyglądała następująca. Destylacja surówki następnie do tego co wyszło dodawałem NaOH i dalej KMnO4 i miałem co do tego naprawdę dobre odczucia - nie wyczuwałem smaku ani zapachu chemii w produkcie końcowym. Zlewałem ostrożnie destylat tak żeby do następnego etapu nie przeszły wytrącone sole i inne związki. Rozcieńczałem do 18 proc i destylowałem jeszcze raz. I teraz gdyby tak zrobić stripping dodać chemii i potem 2 końcowe etapy rektyfikacji metodą 2.5 ?
-
- Posty: 191
- Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
- Krótko o sobie: Piję okazyjnie ..a że okazje się trafiają codziennie , tak bywa
- Ulubiony Alkohol: Próbuję wszystkiego , może trafię na to ulubione.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Striping - jak prowadzić
Odświeżę temat , nie chodzi prawie od 5-ciu lat .Widać że dla każdego jasny.. no oprócz mnie.
Do tej pory prowadziłem proces tylko na jeden raz .
Zamierzam teraz przepuszczać coś jakby 1,5 czyli strip +właściwa destylacja.
Sprzęt : Aabratek 63,5, Bufor, OVM, sprężynki .
Pytanie może i trywialne ale jak sa różne możliwości to i pytania się rodzą
Na jakiej konfiguracji sprzętu najlepiej /najefektywniej to zrobić.
1. pełna kolumna z katalizatorem
2.tylko katalizator + głowica
3.Bufor (z miedzią ) + głowica
Do tej pory prowadziłem proces tylko na jeden raz .
Zamierzam teraz przepuszczać coś jakby 1,5 czyli strip +właściwa destylacja.
Sprzęt : Aabratek 63,5, Bufor, OVM, sprężynki .
Pytanie może i trywialne ale jak sa różne możliwości to i pytania się rodzą
Na jakiej konfiguracji sprzętu najlepiej /najefektywniej to zrobić.
1. pełna kolumna z katalizatorem
2.tylko katalizator + głowica
3.Bufor (z miedzią ) + głowica
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Striping - jak prowadzić
Pytanie czy mając bufor oraz OVM jest Ci w ogóle potrzebny taki proces. Jeżeli nastaw jest dobrze zrobiony a destylacja porządnie przeprowadzona to po jednokrotnej "gonitwie" urobek powinien być bardzo dobry. Chyba że celujesz w spirytus klasy lux to wtedy strip bym w ogóle odpuścił na rzecz podwójnej rektyfikacji.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Striping - jak prowadzić
Jeśli chcesz idealnie czysty spirytus to niestety ale najlepszy sposób na jego otrzymanie to dwa gotowania z wielokrotnym odbiorem przedgonów.
Jeśli jednak chcesz tylko czysty spirytus z którego można otrzymać smaczną miękką wódeczkę to wystarczy nawet jedno gotowanie. Na ile ona będzie smaczna to zależy od surowca z którego masz zrobiony nastaw i rodzaju wody użytej do rozcieńczanie spirytusu.
Przyda się wykorzystanie bufora do podwójnego odbioru przedgonów.
Polega to na tym, że gotujesz najpierw nastaw na otwartym buforze. Stabilizujesz, odbierasz przedgony i po tej operacji zamykasz zawór. Ponownie stabilizujesz i ponownie odbierasz przedgony. Po czym przechodzisz do odbioru gonu. Resztę pewnie znasz?
Pozostaje pytanie - dlaczego chcesz cokolwiek zmieniać?Marian_jl pisze:Odświeżę temat...
Do tej pory prowadziłem proces tylko na jeden raz .
Zamierzam teraz przepuszczać coś jakby 1,5 czyli strip +właściwa destylacja.
Na jakiej konfiguracji sprzętu najlepiej /najefektywniej to zrobić.
Jeśli chcesz idealnie czysty spirytus to niestety ale najlepszy sposób na jego otrzymanie to dwa gotowania z wielokrotnym odbiorem przedgonów.
Jeśli jednak chcesz tylko czysty spirytus z którego można otrzymać smaczną miękką wódeczkę to wystarczy nawet jedno gotowanie. Na ile ona będzie smaczna to zależy od surowca z którego masz zrobiony nastaw i rodzaju wody użytej do rozcieńczanie spirytusu.
Przyda się wykorzystanie bufora do podwójnego odbioru przedgonów.
Polega to na tym, że gotujesz najpierw nastaw na otwartym buforze. Stabilizujesz, odbierasz przedgony i po tej operacji zamykasz zawór. Ponownie stabilizujesz i ponownie odbierasz przedgony. Po czym przechodzisz do odbioru gonu. Resztę pewnie znasz?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 191
- Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
- Krótko o sobie: Piję okazyjnie ..a że okazje się trafiają codziennie , tak bywa
- Ulubiony Alkohol: Próbuję wszystkiego , może trafię na to ulubione.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Striping - jak prowadzić
(Dobrze że Leszek zawiesił poprzeczkę tylko na wysokości 2,5 ) a ja tego nie robię to mój proces wydaje mi się taki odbiegający od obowiązującego standardu to przynajmniej surówkę do destylacji będę miał trochę lepszą bo po stripie. ale Gacek twoje pytanie daje mi do myślenia.
Napisz coś na ten temat Leszku coś więcej lub wskaż gdzie mogę to znaleźć.
Zaznaczę że nie mam połączenia bufora z kegiem , mam tylko spust w buforze.
Dobre pytanie. Czytając forum większość opisuje swoje procesy gdzie stosują kilkukrotne zalewanie kolumny i stosują słynną metodą 2,5.Gacek pisze:Pytanie czy mając bufor oraz OVM jest Ci w ogóle potrzebny taki proces......
(Dobrze że Leszek zawiesił poprzeczkę tylko na wysokości 2,5 ) a ja tego nie robię to mój proces wydaje mi się taki odbiegający od obowiązującego standardu to przynajmniej surówkę do destylacji będę miał trochę lepszą bo po stripie. ale Gacek twoje pytanie daje mi do myślenia.
No nie znam tej metody odbierania przedgonów, dawno nie czytałem ... a temat jak widać nie stoi w miejscu.lesgo58 pisze:Przyda się wykorzystanie bufora do podwójnego odbioru przedgonów....
Napisz coś na ten temat Leszku coś więcej lub wskaż gdzie mogę to znaleźć.
Zaznaczę że nie mam połączenia bufora z kegiem , mam tylko spust w buforze.
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 lut 2020, 08:49 przez Marian_jl, łącznie zmieniany 1 raz.