Tytuł: Stosowanie drożdży T3 dla powiększonych ilości nastawów
Napisane: poniedziałek, 3 sty 2011, 17:45
Koledzy czy można do drożdży aktywnych T3 dodawać pożywkę w celu zwiększenia dawki cukru? Pytam się bo te drożdże przerabiają 14 kg cukru w 54 l nastawie do 4 blg.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Tytuł: Re: Stosowanie drożdży T3 dla powiększonych ilości nastawów
Napisane: poniedziałek, 3 sty 2011, 18:00
Chcesz dodać pożywki i dodać więcej cukru? Dobrze zrozumiałem? T3 mają ograniczoną wydajność i parametry, wrażliwość na alkohol i cukier. Nie zrobisz super turbo.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Napisane: poniedziałek, 3 sty 2011, 18:07
Przerobią i 100kg cukru, ale już nie będą turbo. Jak chcesz tak oszczędzać, to wrzuć tam piekarnicze. 4blg to jakieś 8 stopni za dużo.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: poniedziałek, 3 sty 2011, 18:14
Na 54l wrzuć dwie paczki. Dodawanie koncentratów, Activitu, Kombi itd może skrócić trochę czas, ale nic nie zadziała lepiej od drugiej porcji.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: poniedziałek, 3 sty 2011, 19:27
Kolego Zygmunt, ja już zrobiłem eksperyment i dodałem, 20g pożywki z Biowinu i fermentacja przebiega szybciej i jest już 0 blg, po 10 dniach fermentacji, mam nadzieje że dojdzie do -2. Tylko czy to nie wpłynie negatywnie na smak psoty? Pożywka ma za zadanie, zwiększyć wydajność drożdży i sprawić że cukier zostanie przerobiony, poniżej 0 blg. Opakowanie ma zadanie przerobić 7 kg cukru. Zwiększona dawka cukru, morze sprawić że pożywki jest za mało.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 3 sty 2011, 19:38 przez Kucyk, łącznie edytowano 1 raz
Poscalałem posty, choć teraz nie za bardzo qmam o co w nich biega. A, i jeszcze jedna sprawa: przecinki stawia się za, a nie ,przed wyrazem.
Napisane: poniedziałek, 3 sty 2011, 20:22
Przepraszam jeśli się wciąłem, odnoszę wrażenie jakbyś na siłę chciał przerobić 100kg cukru w 100l nastawu, uzyskując przy tym nastaw o mocy 50%
Chcesz dodawać pożywkę i dosypywać cukier? To po co ci drożdże? Syp pożywkę Co to niby super Kit zacier bez gotowania? Weź to łaskawie porządnie opisz co masz na myśli.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Napisane: poniedziałek, 3 sty 2011, 23:20
-2 to nie jakieś Eldorado, tylko o 2 za mało. 0 po 10 dniach to z kolei nie torpeda, tylko coś sknociłes- może temperatura za niska?
Cytuj:
Pożywka ma za zadanie, zwiększyć wydajność drożdży i sprawić że cukier zostanie przerobiony, poniżej 0 blg.
Bzdura. Pożywka ma za zadanie zapewnić drożdżom optymalne warunki życia i "pracy". To, że zejdą akurat poniżej 0blg wynika z gęstości nastawu, a nie z toku pracy. Drożdże bez dodatkowej pożywki też zejdą do tej wartości, tylko w nieporównywalnie dłuższym czasie, pracując na pożywce zapewnionej przez producenta T3.
Cytuj:
Zwiększona dawka cukru, morze sprawić że pożywki jest za mało.
Pomijam morskie opowieści, ale cukier nie ma wpływu na pożywkę... No, przynajmniej nie bezpośredni
Kiedy zrozumiesz, że chcąc przerobić więcej cukru niż w opisie musisz zastosować też więcej drożdży? Pożywka turbo jest obliczona na konkretną ilość cukru, nie da się w całości jej zastąpić. Jeżeli olewasz czas fermentacji to dużo prościej jest zastosować drożdże Bayanus, czy G-995, a w skrajnym przypadku dziadowania można dawać nawet łyżkę z torebki na beczkę- tylko, że to nie ma sensu....
Napisane: poniedziałek, 3 sty 2011, 23:37
Zygmunt napisał(a):
Kiedy zrozumiesz, że chcąc przerobić więcej cukru niż w opisie musisz zastosować też więcej drożdży? Pożywka turbo jest obliczona na konkretną ilość cukru, nie da się w całości jej zastąpić. Jeżeli olewasz czas fermentacji to dużo prościej jest zastosować drożdże Bayanus, czy G-995, a w skrajnym przypadku dziadowania można dawać nawet łyżkę z torebki na beczkę- tylko, że to nie ma sensu....
Po części zgadzam się z Zygmuntem - nie ma co dziadować, choć z jednej paczuchy T3 można zaryzykować podwójną porcję cukru + 2xwoda + np. rodzynki
Jednakże nie do końca zgadzam się ze stwierdzeniem odnośnie czasu pracy nastawu - w końcu nie ma pośpiechu. Nawet jeżeli nasz nastaw będzie pracował 14-20 dni, to w końcu uzyskamy oczekiwany efekt. Przy okazji (o ile mnie pamięć nie myli) dłuższy czas fermentacji, a przy tym i mniej burzliwy, powoduje znacznie mniejszą produkcję "śmieci" (niechcianych związków typu metanol itp). Oczywiście należy w takiej sytuacji zastosować odpowiednie dodatki (np. kwasek cytrynowy) i najlepiej pilnować pH nastawu (np. paseczki lakmusowe).
P.S. Jeżeli pisze gupotki to mnie śmiało koledzy poprawiajcie
Napisane: wtorek, 4 sty 2011, 08:41
Witam Ja standardowo używam T3 + 14 kg cukru + 42 l wody. Po ok 10 dniach jest -3 Blg. Temperatura pracy około 23-25 C. Jak widać spokojnie można, jednak przy jednej paczce T3 na 14 kg cukru ucieka efekt TURBO.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości