Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 18:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Stosowanie drożdży T3 dla powiększonych ilości nastawów
PostPostNapisane: poniedziałek, 7 mar 2011, 11:16 
Tematy: 8
Chłopaki, to ile sensownie sypać cukru i wody do drożdży T3? Mam beczki 30L. Chcę żeby mi dobrze wydało, coś czytam że można wsypać połowę paczki i też da radę to prawda? Udzielcie mi tak sprecyzowanej wypowiedzi ;) Przerobi mi 8kg cukru i np 24litry wody, dobra proporcja? To ile nastaw wyda mi % ? I ile potem destylatu powinno polecieć?

Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 mar 2011, 11:48 przez Zygmunt, łącznie edytowano 1 raz
Styl, ortografia, interpunkcja, podwójne spacje, brak spacji i to wszystko w 4 linijkach...

Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami
Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł  
Promocja: 64,99 zł
PostPostNapisane: poniedziałek, 7 mar 2011, 11:47 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Kolego- piszesz posty, które trzeba poprawiać, a w dodatku pytasz o rzeczy, które sa na forum powtórzone co najmniej kilka razy. Są wzory na obliczanie ilości % w nastawie, są tematy o drożdżach m.in t3... Troszkę wkładu własnego i chęci pracy!

Możesz wrzucić 8kg cukru, dolej tyle wod, że blg początkowe nie było za duże (<25). Im mniej dasz drożdży, tym dłużej będą pracować.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: piątek, 11 mar 2011, 02:37 
Tematy: 3
Kontynuacja mego wątku z dnia 04.03.2011

Po 48h od startu dalej gazuje/syczy jak szlak, czuć woń drożdży, temp. w pomieszczeniu w piwnicy 19,5st.C wewnątrz pojemnika 28st.C natomiast cieczy 29,5 BLG wynosi 7

Po 72h wciąż gazuje, czuć jest drożdże a temperatury wyglądają następująco:
temp w piwnicy 19st
temp w beczce 22st
temp cieczy 24
BLG 4

Po 96h burzliwa fermentacja dobiegła końca. Nastaw przestał syczeć/gazować. Co jakiś czas słychać jedynie pojedyncze bulknięcia.
temp w piwnicy 19st
temp w beczce 21st
temp cieczy 22
BLG 3

Po 120h temperatury lecą w dół i wyglądają następująco:
temp w piwnicy 19st
temp w beczce 19,5st
temp cieczy 20,5
BLG 2

Po 144h woń drożdży jakby zanikał a w zamian wyczuwalny jest specyficzny zapach podobny do wina.
temp w piwnicy 18,5st
temp w beczce 19st
temp cieczy 19
BLG 1,5

Po tygodniu od startu nastawu przyszła chwila zwątpienia gdyż BLG w ciągu ostatnich 24h nie uległo zmianie a poza tym temperatury nadal schodzą w dół
temp w piwnicy 18,2st
temp w beczce 18,4st
temp cieczy 18,5
BLG 1,5

W ósmym dniu, w godzinach porannych sprawdzam temperatury i BLG
temp w piwnicy 18,2st
temp w beczce 18,4st
temp cieczy 18,5
BLG 1,5
Zapada decyzja o przeniesieniu beczek z nastawem do domu. Warunki w pomieszczeniu gospodarczym z temperaturą na poziomie 21,5-22st C. Zakładam po jednej grzałce akwariowej do beczki (100W/50-100L) i ustawiam temp na termostacie na 25st C dodatkowo instaluje rurki wypełnione częściowo watą i węglem aktywnym (niwelowanie zapachów), beczki zamykam w sposób szczelny.
W tym samym dniu w godzinach wieczornych (po upływie około 12h od przeniesienia pojemników do domu) sprawdzam wyniki:
temp w domu 21,8st
temp w beczce 24,2st
temp cieczy 24,5
BLG 1

Nastaw sobie nadal powoli i sporadycznie bulgocze. Ciąg dalszy nastąpi.

Pozdrawiam.

PostPostNapisane: sobota, 9 kwi 2011, 17:37 
Tematy: 3
Witam.
Nastaw zrobiłem na 6 kg cukru i 20l wody 20 dkg sparzonych i rozdrobnionych rodzynek pół paczki t3 i przecier pomidorowy. Po 24 godzinach dodałem jeszcze kilo cukru rozpuszczonego w dwóch litrach wody nastaw pięknie pracował po sześciu dniach zszedł do 0 blg mija drugi dzień i nic sie nie zmieniło, temperatura cały czas 24 stopnie. Proszę o pomoc poczekać jeszcze trochę czy sklarować.

PostPostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 11:13 
Tematy: 18
Mam pracujący ładnie trzecią dobę nastaw: BLG 10

14kg cukru
44L wody
22g kwasku
1 opakowanie T3

Chciałbym dorzucić jeszcze trochę cukru tj 6kg + 22 wody.

I mam dwie opcje, wlewam syrop z rozpuszczonego cukru do nastawu (beka 120L), lub do syropu dolewam powiedzmy litr nastawu z beki w celu zaszczepienia drożdżami i wszystko po wymieszaniu umieszczam w innym fermentatorze (6kg cukru + 22 wody + 1 litr pracującego już nastawu)?

Co będzie lepsze/pewniejsze?

Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Taboret gazowy
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

PostPostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 12:42 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Druga opcja. Po wlaniu syropu o blg w okolicach 22 do cieczy o blg zawartość cukru poniesie się do niebezpiecznie wysokich wartości.
Ale jeżeli chcesz, żeby dalej było "turbo", to nie żałuj 6zł na kolejną paczkę po prostu. Zupełnie nie rozumiem po co sypać t3 do takich ilości cukru i wody- przecież do tego są inne drożdże. T3 stosujemy, gdy chcemy mieć 3l spirytusu w 3 dni...

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 12:48 
Mi się nigdzie nie śpieszy.
Podaj proszę linka jakiegoś do tych innych drożdży, najlepiej na allegro. Może rzeczywiście popełniam błąd.

PostPostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 19:17 
Tematy: 12
Drożdże T3 są jednymi z lepszych grzybów, nie popełniłeś żadnego błędu że je kupiłeś. Należy nie przesadzać z cukrem jeśli się nie przekracza 23 blg na starcie ,to nie powinno być problemu z nastawem 2 krotnie większym niż pisze na torebce. Ja wole kupić 2 torebki T3 niż 1 coobra 24.

PostPostNapisane: piątek, 20 maja 2011, 16:17 
Dla zainteresowanych opiszę jak przebiegła fermentacja, choć jeszcze trwa.
mamy 8 dzień od wstawienia:
- 14kg cukru
- 42L wody
- 200g przecieru
- 25g kwasku
- 1 paczka T3

To wszystko powędrowało do głównej beki.

Trzeciego dnia gdy BLG wynosiło około 10, sporządziłem wtedy syrop:
- 6kg cukru
- 22L wody
Dolałem jego 1/3 od razu do głównej beki, potem po 12h znowu 1/3 i po kolejnych 12h 1/3 - by nie podnieść zbyt gwałtownie BLG.

Tak więc dziś mamy 8 dzień, nastaw zawiera 20kg cukru i 64L wody, BLG wynosi -2 i nastaw ciągle pracuje, choć już leniwie.

PostPostNapisane: niedziela, 26 lut 2012, 17:11 
Tematy: 2
Ja nastawiam 40 kg cukru i 148 litrów wody na 2 paczki T3. Najpierw 7o litrów wody plus 19 kg cukru rozcieńczone w beczce.Następnie 4 litry wody i kilogram cukru plus 1 paczka drożdży. Po 2 godzinka matka wlewana do reszty. Po 24 godzinkach zacier pracuje idealnie wlewam znów 74 litry wody,20 kg cukru i następna paczkę. Po ok 10-12 dniach Blg -4. Zasada taka 3,7 litra wody na 1 kg cukru, temperatura pracy ok 25-28 st. stosuję grzałkę akwariową 300W.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1