STOSOWAĆ FILTR Z WĘGLEM? CZY WSYPYWAĆ WĘGIEL DO BIMBRU?

Co można przed procesem destylacji aby uzyskać czysty destylat już po.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Bzymek80
100
Posty: 105
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 20:59
Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Kontakt:
Załączniki
STOSOWAĆ FILTR Z WĘGLEM? CZY WSYPYWAĆ WĘGIEL DO BIMBRU?

Postautor: Bzymek80 » niedziela, 2 maja 2010, 12:19

Problem zapewne stary jak bimber ale ostatnio podpatrzyłem Teścia, który wsypuje węgiel do otrzymanego wcześniej bimbru i czeka, aż wszystkie?? niechciane substancje się wytrącą?
Ja stosuję filtr zewnętrzny L=1000[mm] Ø= 1'' STAL 316 i wydaje mi się ale możliwe że to złudzenie że smak jest inny mniej "drożdzowy".
Która z metod jest skuteczniejsza, lub która należy stosować w zależności od jakości, smaku i zapachu uzyskanego trunku
Bardzo proszę o uwagi i sugestie
pozdrawiam
Bzymek80
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...


Sklep AD poleca:
Precyzyjny cukromierz do miodów pitnych.
Cukromierz do miodu pitnego skala 20-45 Blg
Cena: 34,00 zł
Nalepka na butelkę z domowym winem.
Etykieta na wino domowe białe (nr 381)
Cena: 0,35 zł
Prezentujemy nowoczesny, wydajny destylator ze stajni V.S.O.P., doskonałe wykonanie oraz nowoczesna technologia gwarantują świetne wyniki destylacji.
Destylator Academic Pro V.S.O.P
Cena: 4160,00 zł
W prosty sposób pozwala uzyskać smak klasycznego austriackiego rumu Stroh.
Zaprawka Inlander Rom 25 ml
Cena: 6,99 zł
Prezentujemy nowoczesny, wydajny destylator ze stajni V.S.O.P., doskonałe wykonanie oraz nowoczesna technologia gwarantują świetne wyniki destylacji.
Destylator Academic Multi V.S.O.P
Cena: 3940,00 zł
To prezent dla faceta, który ma porządny motocykl. Teraz postawi motor na stole i wypije z kosza. Nic więcej nie można dodać.
Prezent motocykl z wózkiem 200 ml
Cena: 298,00 zł
Pięknie wydana, bogato ilustrowana książka dla miłośników win, armagnaca i w szczególności calvadosa.
Wino, Armagnac, Calvados - Julian Hombek
Cena: 34,90 zł
Praktyczny termometr do kontroli temperatury nastawu
Termometr z przyssawką
Cena: 7,90 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Załączniki
Re: STOSOWAĆ FILTR Z WĘGLEM? CZY WSYPYWAĆ WĘGIEL DO BIMBRU?

Postautor: sverige2 » poniedziałek, 3 maja 2010, 12:09

Najskuteczniejsza metoda to taka,aby zbudowac sobie od razu porzadna kolumne z ktorej otrzymuje sie taki destylat, ze zadne dodatkowe filtrowania i oczyszczania nie sa juz potrzebne.Kolumna typu VM z odpowiednim wypelnieniem jest tego akademickim przykladem.Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
Bzymek80
100
Posty: 105
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 20:59
Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Kontakt:
Załączniki
Re: STOSOWAĆ FILTR Z WĘGLEM? CZY WSYPYWAĆ WĘGIEL DO BIMBRU?

Postautor: Bzymek80 » poniedziałek, 3 maja 2010, 13:34

sverige2 pisze:Najskuteczniejsza metoda to taka,aby zbudowac sobie od razu porzadna kolumne z ktorej otrzymuje sie taki destylat, ze zadne dodatkowe filtrowania i oczyszczania nie sa juz potrzebne.Kolumna typu VM z odpowiednim wypelnieniem jest tego akademickim przykladem.Pozdrawiam


posiadam kolumnę tego typu z demontowalnym filtrem. Niestety większość producentów węgla aktywnego zaleca filtrowanie destylatu w stężeniu do 50%, a za refluxem osiąga się znacznie większe stężenia.?
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...


sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Załączniki
Re: STOSOWAĆ FILTR Z WĘGLEM? CZY WSYPYWAĆ WĘGIEL DO BIMBRU?

Postautor: sverige2 » wtorek, 4 maja 2010, 08:10

Kol.Bzymek80.Pisze przeciez bardzo wyraznie,ze wlasciwa kolumna z odpowiednim wypelnienieniem np.(kolumna typu VM )daje destylat jakosci konsumpcyjnej,czyli 96% za pierwszym razem,nie wymagajacy dodatkowych zabiegow w postaci filtrowania przez wegiel czy tez czyszczenia chemicznego.Jezeli Twoja kolumna nie daje takich rezultatow to cos jest nielasciwie wykonane.(konstrukcja,badz wypelnienie) Wegiel powinien sluzyc do grilowania badz palenia w piecu w przypadku naszego hobby.Pozdrawiam

PS. Na poparcie swoich twierdzen zamieszczam dzisiejszy post kol.Marian-a z innego forum,ktory to dzieki mojej persfazji przerobil swoja kolumne tzw."Aabratka" na kolumne VM o podwojnym dzialaniu.Oto jego post.



Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 82

Wysłany: Wczoraj 22:28
@ all
koledzy wracamy (oczywiście kto chce) do tematu pracy w systemie VM.
Jestem po trzech próbach w tym systemie i muszę powiedzieć czy raczej napisać ,że to jest
TO.Żadne węgle ,żadne drugie razy "szkoda światła" jedzie się raz , a jakie wychodzi to każdy się przekona jak ten system zastosuje. Zainspirowany zostałem do przeróbki a raczej "doróbki" tej opcji do mojego starego "Aabratka" przez kol. Jarosława który to w jednej z rozmów tel. między zdaniami mi o tym przypomniał (już kiedyś o tym myślałem ale jakoś nie mogłem się zebrać w sobie).Panowie zarzućcie polemiki między sobą czy pary się mogą dzielić , dzielą się czy też nie - odpowiadam muszą się dzielić bo odbiera się TAKIE ,że "buzi dać" , a raczej w buzię lać .Teraz kilka szczegółów :5 cm nad wypełnieniem wspawałem mufkę 1",a w niej wlutowany króciec na pomiar temp. za nią śrubunkowy (dla wygodniejszego demontażu) zawór kulowy 1" , kolano φ 20 ,potem 25 cm rury CU φ 20 i chłodnica Liebiega moja rura (główna) to niestety φ tylko 41 mm więc chłodnica Liebiega wyk. jest z Φ 15 mm ,dł 65 cm. Wyrób leci zimny.Na końcu wlutowany gwint zewnętrzny w który wkręcam EL-zawór (system VM też pracuje w E-ARC) Technologia "wytopu" :rozpałka ,stabilizacja,odbiór przedgonów otwieram zawór kulowy na
troszkę mniej niż pełne otwarcie , żeby dostosować się do średnicy odb.(φ 20) ,ustawienie regulatora na 0,1°C i jazda. Gdy uważam ,że już za wolno leci krótka 5 min. stabilizacja i
przechodzę na system klasyczny czyli LM też z E-ARC , aby odebrać resztę .Jak mi się tego uzbiera z 10 l ,to dopiero wtedy "pojadę" drugi raz bo jakość wychodząca z VM nie wymaga już poprawek.Pytanie - czy to warto robić skoro do końca procesu nie można stosować systemu VM? , no chyba tak ,bo nakłady pracy i koszt dorobienia chłodnicy Liebiega , to jest (przynajmniej moim zdaniem) pryszcz w stosunku do tego co w zamian otrzymujemy.Rysunki kolumn w systemie VM mamy w temacie.
_________________Pozdrawiam serdecznie


petrus33
10
Posty: 11
Rejestracja: środa, 10 lis 2010, 19:00
Załączniki
Re: STOSOWAĆ FILTR Z WĘGLEM? CZY WSYPYWAĆ WĘGIEL DO BIMBRU?

Postautor: petrus33 » niedziela, 14 lis 2010, 15:38

Ja od lat robię w ten sposób:
1.po skończonej fermentacji zlewam znad osadu surówkę i wlewam ją do drugiego pojemnika fermentacyjnego.
2. wsypuję paczkę bentonitu/klarowinu i czekam 24-48h aż się wszystko oczyści. Efekt jest taki, że to co ponownie zlewam znad śladowego wręcz osadu przypomina czystością wodę destylowaną.
3. zalewam destylator i zaczynam rozruch kotła.
4. po otrzymaniu destylatu rozcieńczam go do max 50% i przepuszczam przez filtr z węglem aktywnym. Robię to zawsze z wyjątkiem sytuacji, gdy muszę mieć czysty spirytus. Filtry te zdecydowanie poprawiają smak i zapach i tak już doskonałego destylatu. Według mnie warto stosować taką filtrację.

Awatar użytkownika

Zygmunt
4500
Posty: 4899
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: STOSOWAĆ FILTR Z WĘGLEM? CZY WSYPYWAĆ WĘGIEL DO BIMBRU?

Postautor: Zygmunt » niedziela, 14 lis 2010, 16:03

Zauważ tylko, że surówka to alkohol po pierwszej destylacji- a nie wyklarowany zacier/ nastaw.

Ja czystą robię tak:
-cukrówka jak leci do kotła (pot-still). Rozcieńczenie do 50 procent.
-Rektyfikacja, czyli najpierw NaOH 1g/l, a następnego dnia KMnO4- po kolejnym dniu kolumna.
-Rozcieńczenie rektyfikatu do 42 procent (woda destylowana), zasypanie węglem i wstawienie słoja do lodówki.
-Następnego dnia filtracja przez filtr węglowy. Trwa zwykle całą noc, bo przepływ to mniej jak kropla/ sekundę, filtr mam podłączony przeciwprądowo.

Mimo tego, że z kolumny kapie 96 procent czuję różnicę między rektyfikatem rozcieńczonym, a tym rozcieńczonym i przefiltrowanym...

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


petrus33
10
Posty: 11
Rejestracja: środa, 10 lis 2010, 19:00
Załączniki
Re: STOSOWAĆ FILTR Z WĘGLEM? CZY WSYPYWAĆ WĘGIEL DO BIMBRU?

Postautor: petrus33 » niedziela, 14 lis 2010, 21:35

Zygmunt
Soda kaustyczna i nadmanganian potasu.....ostro czyścisz ten destylat :D
Ja jakoś strachliwy jestem i na sodę kaustyczną patrzę z niechęcią. Wolę sprawdzone środki jak Klarowin, które, jak znam życie, zapewne opierają się na tych dwóch związkach, a których napisałeś. Najważniejsze, że produkt końcowy jest czysty, zdrowy i smakowity. I to się tak naprawdę liczy.

*******

Właśnie planuję zrobienie kolumny rektyfikacyjnej dla własnych potrzeb. Coś w granicach 1300-1500mm i składającej się z dwóch części - kolumna główna z wypełnieniem(jeszcze nie wiem jakim) plus część górna, czyli reflux oparty na 7-8 zimnych palcach. Dalej prosta, szklana chłodnica i to wszystko. Oczywiście dwa niezależne obwody chłodzenia i kocioł wraz z kolumna porządnie zaizolowany termicznie w celu poprawy procesu i uzyskania stabilizacji temperaturowej. Chyba Juliusz używa tego dystylatora. Prosty i niezawodny. Po co kombinować.

Muszę się kogoś doświadczonego podpytać, jeśli chodzi o szczegóły takiej konstrukcji. Zasady ogólne znam i relacja średnica kolumny - minimalna wysokość jest mi dobrze znana, ale ciekawy jestem, jakiej średnicy zimne palce powinienem zastosować. Wolę mieć ich więcej, niż mniej, bo zawsze można sobie dobrać ich ilość. Poczytałem masę materiału na tym forum i jestem pod wrażeniem tych informacji. Jako piwowar z ponad 10-letnim doswiadczeniem widzę, że jest tu kilka osób, które mają wiedzę ekspercką. Widać, że to ludzie z pasją i wielkim doświadczeniem w tej branży. Jestem pewien, że podzielą się swoimi doświadczeniami, dotyczącymi budowy kolumny rektyfikacyjnej.
Ja do tej pory robiłem wszystko na samowarze i drugą destylację przeprowadzałem u mojego kumpla, który miał sprzęt z refluxem zewnętrznym. Strasznie to wszystko topornie i prymitywnie wygląda, ale działa i chwała mu za to. Z kolumną i kilkoma ZP można już tworzyć piękne dzieła, a przecież o to Nam wszystkim chodzi.
Pozdrawiam serdecznie !

Awatar użytkownika

Zygmunt
4500
Posty: 4899
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: STOSOWAĆ FILTR Z WĘGLEM? CZY WSYPYWAĆ WĘGIEL DO BIMBRU?

Postautor: Zygmunt » niedziela, 14 lis 2010, 22:26

petrus33 pisze:Zygmunt
Soda kaustyczna i nadmanganian potasu.....ostro czyścisz ten destylat :D
Ja jakoś strachliwy jestem i na sodę kaustyczną patrzę z niechęcią. Wolę sprawdzone środki jak Klarowin, które, jak znam życie, zapewne opierają się na tych dwóch związkach, a których napisałeś.


Klarowinem klaruje się nastawy, a ja czyszczę surówkę, czyli destylat po pierwszej destylacji (pot-stillowej). Klarowin to bentonit sodowo-potasowy i z NaOH i KMnO4 niewiele ma wspólnego :) Takie czyszczenie surówki to sposób wykorzystywany powszechnie w gorzelniach, amatorsko niektórzy w ramach utleniacza zamiast KMnO4 stosują perhydrol.

O oczyszczaniu chemicznym na forum jest pełno, tak samo jak o budowie kolumny :)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 404
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Student z Poznania. Pochodzę spod Gorzowa Wlkp.
Ulubiony Alkohol: cudo Wuja Zbycha - mojego mentora w tej sztuce:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: STOSOWAĆ FILTR Z WĘGLEM? CZY WSYPYWAĆ WĘGIEL DO BIMBRU?

Postautor: Maciej_K » wtorek, 16 lis 2010, 09:13

amatorsko niektórzy w ramach utleniacza zamiast KMnO4 stosują perhydrol

No się nie mogę nie oburzyć ;). Perhydrol amatorski? :P Zadanie jego jest takie samo, działanie też, ino postać i skład utleniacza inne. To nie Tobie tłumaczę, Zygmuncie, ale innym, początkującym.

Ja tam jeszcze amatorsko używam sody oczyszczonej zamiast NaOH. A na KMnO4 chyba się przerzucę, bo łatwiej kupić, kilogram wystarczy na ho-ho (albo i więcej) litrów, a w razie czego można z niego zrobić fajerwerki albo jakiś syntetyk ( :twisted: :twisted: ) działający lepiej/inaczej od C2H5OH. Oprócz tego zdezynfekować wodę z kałuży do picia... A perhydrolem to najwyżej można jakąś czaszkę wybielić, tudzież zatężyć i zrobić utleniacz do rakiety (-.-'), albo dokupić aceton i wyprodukować... No, aż tak nienormalny nie jestem.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."

Awatar użytkownika

Zygmunt
4500
Posty: 4899
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: STOSOWAĆ FILTR Z WĘGLEM? CZY WSYPYWAĆ WĘGIEL DO BIMBRU?

Postautor: Zygmunt » wtorek, 16 lis 2010, 10:23

Oj, nie chodziło mi o jego niższość, ale większą dostępność. Źle zabrzmiało ;P W POCHu nie sprzedają nadmanganianu inaczej jak na działaność gosp., a perhydrol jest w każdym OBI, Lerłamerlę;) i Castoramie.
Ekonomiczniej jest sypać nadmanganian niż lać perhydrol- 200g wystarcza na 200l surówki, a kosztuje parę złotych.
Jakby ktoś chciał się zaopatrzyć w produkty niezbędne do oczyszczania chemicznego polecam sklep www.strzaly.pl Jak będzie zamawiać wybierajcie jako formę opakowania "metalową puszkę"- jest najsolidniejsza i najszczelniejsza, a NaOH jest silnie higroskopijne i ciągnie wilgoć z powietrza.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Wróć do „Oczyszczanie przed destylacją”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości