STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY - Czy, aby na pewno tak ?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Xatron
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 14 lis 2017, 12:36

Post autor: Xatron »

Witam,

Postanowiłem zrobić pierwsza whisky STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY przepisu:
Składniki:
• 5 l wody,
• 1 litr syropu kukurydzianego,
• 150 ml miodu,
• 50 g drożdży turbo 48,
• KEG / BECZKA.
Sposób wykonania:
1. Wymieszać syrop i miód z wodą o temp. 25-30 st. C.
2. Dodać uwodnione drożdże Turbo 48 .
3. Fermentacja 7-14 dni. Leżakowanie jak najdłuższe!


Moje pytania:
1) Po fermentacji całość przefiltrować i do beczki zostawić do leżakowania ?
2) Wiorki dębowe będe zalewał (25g) whisky gotową i wrzuce je do beczki po fermentacji w trakcie moze 15%, bedzie dobrze ?
3) Czy powinienem dodać jakis spirytus, cokolwiek jeszcze ?
alembiki
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY - Czy, aby na pewno tak ?

Post autor: Doody »

Chyba zapomniałeś o destylacji.... Po fermentacji otrzymasz napój a'la wino o mocy co najwyżej kilkunastu procent.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

jaro11043
50
Posty: 72
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 21:53
Krótko o sobie: Robię to, bo lubię.
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY - Czy, aby na pewno tak ?

Post autor: jaro11043 »

Oj chyba coś na pewno nie tak, z tego przepisu po destylacji będziesz miał na czysto jakieś 0,7 litra alkoholu do tej beczki.
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY - Czy, aby na pewno tak ?

Post autor: Mafiej »

@Xsatron To chyba jakiś żart... To na pewno żart...
Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY - Czy, aby na pewno tak ?

Post autor: gaviscon »

Z takiej ilości wyjdzie ci tyle co kot napłakał i do whisky będzie "temu" baaaardzo daleko. Może zacznij od czegoś prostszego jeśli jesteś początkujący a najlepiej od przeczytania podstawowych informacji niezbędnych w naszej pasji, które znajdziesz na tym forum ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”