Tak to jest, coś za coś. Niska cena, za to kupa roboty.
10 kg, czyli będzie jakieś 7 litrów. Na trójniaka to 14 litrów wody do przepłukania opakowań. Zrób to na raty. Wybierz co możesz i przepłucz pojemniczki (wszystkie) w 4 litrach wody. Potem jeszcze raz i jeszcze raz. Po ostatnim płukaniu straty będą minimalne, lub nawet żadne. Sprawdzisz to mierząc poziom Blg, powinno być 31 do 35.
stary miód
Regulamin forum
1. Każdy producent/sklep powinien znajdować się w osobnym temacie.
2. Jeżeli chcesz pokazać swój sklep/firmę/produkt zrób to opisując czym się zajmujesz/produkujesz. Temat może mieć jeden aktywny odnośnik do twojej strony www.
3. Poszukiwaczy sprzętów i towarów odsyłamy do działu Targowisko
1. Każdy producent/sklep powinien znajdować się w osobnym temacie.
2. Jeżeli chcesz pokazać swój sklep/firmę/produkt zrób to opisując czym się zajmujesz/produkujesz. Temat może mieć jeden aktywny odnośnik do twojej strony www.
3. Poszukiwaczy sprzętów i towarów odsyłamy do działu Targowisko
-
- Posty: 2916
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: stary miód
Na pięciolitrową damę "wyskubałem" 2,5 kg tego miodku. Przy końcu czułem się tak, jakbym odsklepiał pojedyncze pszczele komórki Też płukałem opakowania, ale myślę, że nie warto - zmierzę stratę na niepłukanych pudełeczkach - nie powinna być większa niż 5%
Wyszło 35*Blg. Zasilam pożywkami wg recepty kol. inblue: http://alkohole-domowe.com/forum/chrono ... 76-50.html
Wyszło 35*Blg. Zasilam pożywkami wg recepty kol. inblue: http://alkohole-domowe.com/forum/chrono ... 76-50.html
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: stary miód
Faktycznie straty nie są tak duże, bo teoria mówi 5,4 litra.
Jeśli masz pełną piątkę przy 35 Blg, to daje niecałe 8%.
I ja się zastanawiałem nad zakupem tańszego surowca, ale jak LP usłyszała co kombinuję, to tylko sprawdziła na moim czole czy nie mam gorączki i czasem nie bredzę w malignie.
Jeśli masz pełną piątkę przy 35 Blg, to daje niecałe 8%.
I ja się zastanawiałem nad zakupem tańszego surowca, ale jak LP usłyszała co kombinuję, to tylko sprawdziła na moim czole czy nie mam gorączki i czasem nie bredzę w malignie.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 2916
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: stary miód
Piątka i słoik 0,5 na dolewkę - razem będzie ok. wydajności teoretycznej - ale płukanko było
Nie podoba mi się zapach tego miodu - więcej na pitny raczej nie nastawię.
Resztę z 20kg najchętniej przerobiłbym na miodowicę, ale kto mi ten miód wyłuska Chyba latem zaproszę kolegów na degustację i przy okazji...
Jakie Blg ustalić, żeby drożdże przerobiły miód do końca? Tak jak przy cukrówce czy trochę wyżej?
Nie podoba mi się zapach tego miodu - więcej na pitny raczej nie nastawię.
Resztę z 20kg najchętniej przerobiłbym na miodowicę, ale kto mi ten miód wyłuska Chyba latem zaproszę kolegów na degustację i przy okazji...
Jakie Blg ustalić, żeby drożdże przerobiły miód do końca? Tak jak przy cukrówce czy trochę wyżej?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: stary miód
Temat miodowicy masz dość rozbudowany - http://alkohole-domowe.com/forum/nastaw ... 10615.html. Jak ma to być nastaw do destylacji to nie przekraczałbym 25 BLG i dał spokojne drożdże.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.