Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Tytuł: Re: Stacja badawcza Pot "Power" Still - pierwsza konstrukcja
Napisane: wtorek, 13 gru 2011, 12:44
Kolego, tak kilka słów od siebie: Gotowanie pulpy - na własną odpowiedzialność. Zatkanie kipiącą pulpą wylotu gara i zaworu bezpieczeństwa, to coś, co mi sie przydarzyło. Pół biedy, gdybym jako stary rutyniarz nie otworzył aparatury na gorąco. Ale nawet, jeśli nie otworzysz aparatury na gorąco, tylko przegapisz, że Ci się zatkało a ciśnienie w garze rośnie, rośnie, rośnie... Jak wtedy będzie "bum", to wylecą Ci okna w chałupie. No i zauważ, że pulpa owocowa lubi sie przypalić. Druga sprawa: zrób kolumnę z nierdzewki o wysokości ok. 1,5 m i przekroju o średnicy ok. 60 - 70 mm. Głowę daję, że jak zaczniesz od czegos innego, to na tym skończysz (chyba, że się wczesniej zniechęcisz). Wypełniona tanimi zmywakami działa jak najlepszy deflegmator i odstojnik w jednym. W przyszłości możesz do tego dorobić głowicę Bokakoba albo Aabratka. Nie kombinuj z pierdołami typu dynamiczny aerometr, bo naprawdę, nie przyda Ci się do niczego. Po prostu co pół litra zmierz woltaż i zrób sobie wykres, jak juz chcesz uprawiac "naukę", możesz notowac tez temperaturę w kotle i na szczycie kolumny, tam, gdzie pary odchodzą do chłodnicy. Kuchenka nie może miec termostatu, bo pierdolca dostaniesz przy pracy, jak Ci będzie grzała przez 3 minuty z pełna mocą a przez 5 minut stanie. Kuchenka musi miec regulację MOCY, którą regulujesz intensywność wrzenia i ilośc par wchodzących do kolumny. I ta regulacja musi byc ciągła (albo w trybie impulsowym, ale o okresie regulacji mniejszym niż bezwładnośc termiczna kotła i deflegmatora). Bo wrzenie w kotle ustaje niemal natychmiast po odłączeniu grzania (+- kilka sekund). Kuchenka indukcyjna o mocy 6 kW (bo tyle zasadniczo potrzebujesz do takiego kotła) to nie będa grosze na Allegro. Masz tyle mocy w ogóle do dyspozycji? W jednej fazie, czy w trzech? Przemyśl to sobie. Jak już, to kuchenka oporowa, a praktycznie - grzałki zamocowane w środku + regulator mocy do nich. Albo taboret gazowy + butla z gazem. To wszystko. Założę się, że cokolwiek innego zrobisz, będziesz to poprawiał. A NA PEWNO, jak zrobisz takiego potworka przekombinowanego z farfoclami, jak zaprezentowałeś. To nie jest audiofilstwo, gdzie dodanie dodatkowych podstawek pod kable powoduje dramatyczna poprawę w jakości dźwięku. Tutaj naprawde działa PROSTOTA, kombinowanie w sylu audiofilsko - motoryzacyjnym na zasadzie "im więcej gadżetów, odstojników, chłodnic, deflegmatorów, termometrów... tym lepiej" nie działa.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Promocja: 9,99 zł
Butelka Bahia 350 ml Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek. Cena: 16,99 zł
Napisane: wtorek, 13 gru 2011, 16:02
Cytuj:
Gotowanie pulpy - na własną odpowiedzialność. Zatkanie kipiącą pulpą wylotu gara i zaworu bezpieczeństwa..
Czytałem i widziałem:) niezły bajzel. Jak najbardziej mam to na uwadze.. po takim incydencie mógłbym dostać czerwoną kartkę i nakaz eksmisji. Chcę zastosować kocioł 36,6L, przy czym zalewany będzie max. 28L nastawu (ok. 8cm poniżej rantu gara). Do tego dojdzie 10cm z wysokości pokrywki (miski). Zatem od lustra cieczy do ujścia będzie ok 15-20cm - czy to wystarczy przy gotowaniu pulpy?
Cytuj:
Druga sprawa: zrób kolumnę z nierdzewki
Pewnie kiedyś ją zrobię.. i być może zajdzie taka potrzeba szybciej niż myślę.. ale chcę zacząć od szkła, mieć wszystko jak na dłoni.
Cytuj:
Nie kombinuj z pierdołami typu dynamiczny aerometr, bo naprawdę, nie przyda Ci się do niczego
Tak czy inaczej aerometr muszę mieć, a zrobienie z niego wersji dynamicznej wiąże się z zakupem małego cylindra z wejściem/wyjściem za całe 10zł.. więc czemu nie? Chyba więcej zamieszania będzie z odlewaniem elementu baśniowego i badaniem ręcznie co jakiś czas? A tak podchodzę, czytam, wiem.
Cytuj:
Kuchenka nie może miec termostatu, bo pierdolca dostaniesz przy pracy
To już wiem.. Po tym jak się okazało, że indukcja odpada, została mi już tylko kuchenka elektryczna. Piszą tu, że można śmiało na tym grzać, tylko trzeba właśnie dorzucić mały cwancyk sterujący mocą (przerobienie kuchenki na moje potrzeby zostawię koledze elektrykowi).
Cytuj:
..jak zrobisz takiego potworka przekombinowanego z farfoclami, jak zaprezentowałeś..
.. ale w drugiej wersji to już chyba znośnie jest? Co tu takiego przekombinowanego?
Napisane: piątek, 16 gru 2011, 14:12
Druga wersja już bardziej w porzadku. Ale i tak uważaj z pulpą. Zwłaszcza, jak lokal w którym to robisz nie jest Twój. Poza tym właściciel po takiej apokalipsie, nawet, jak mu zwrócisz koszty remontu i czynsz za czas naprawy szkód, może okazać się skarżypytą i będziesz miał kłopoty. Znam takich z postawami "obywatelskimi", co walczą z każdym przejawem łamania prawa (ich zdaniem łamania, oczywiście), i uważają to za ostateczną cnotę.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Napisane: piątek, 16 gru 2011, 17:46
Cytuj:
Znam takich z postawami "obywatelskimi", co walczą z każdym przejawem łamania prawa
Tzn. konfidenci:) Ten typ ludzi cenię.. najniżej. Ciekawe, że tacy ludzie bardziej pilnują tego, żeby przypadkiem nie zaparkować jednym kołem na trawniku, niż tego że sąsiad tłucze żonę..
Wracając do tematu, mam jeszcze kilka małych pytań odnośnie planowanej konstrukcji: - jakie wytwarza się faktyczne ciśnienie w tego typu kotle? - czy zawór bezpieczeństwa 1,5 bar będzie odpowiedni? - co się lepiej sprawdza: wężyki silikonowe na wymiar + opaski zaciskowe, czy też wężyki o mniejszej średnicy, naciągane na króćce? (mam tu na myśli wężyki o gr. ścianki 2mm i fi_wewn mniejszym o 2mm od fi_zewn króćca)
Napisane: piątek, 16 gru 2011, 18:19
1. Bardzo niewielkie 2. Zawór jest zbędny, i tak zapcha się pierwszy. 2. Silikony można rozciągnąć o prawie połowę, więc kupuj mniejsze albo równe średnicy króćca.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: wtorek, 10 sty 2012, 03:10
Witam kolegów po krótkiej przerwie.
Odebrałem deflegmator więc należy go teraz czymś wypełnić. Zgodnie z radą zastosuję częściowe wypełnienie miedziane w postaci sprężynek sprzedawanych min. na allegroszu. Jaką objętość powinienem zastosować, biorąc pod uwagę ich działanie katalityczne? Miedziane wypełnienie chcę "zakorkować" od dołu i od góry zmywakami, aby sprężynki nie latały w środku kolumny (kolumna 40/600mm).
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości