Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
podałem link do tego kalkulatora bo wydało mi się najłatwiejszym i najprostszym rozwiązaniem naszych dylematów, a także dlatego, że do tej pory nikt nie kwestionował podanych tam danych.
No patrz, a ja głupi, zakwestionowałem Kogo mam za to przeprosić
Cytuj:
Kalkulator liczy i dla kolumn tylko trzeba % Internal Reflux ustawić na 20
Ustawiłem i dalej wylicza mi, że dla wsadu o poj. 50 litrów otrzymuję więcej destylatu niż dla 30 litrów, w takim samym czasie Więc skąd się bierze ta różnica
Cytuj:
Nigdy nie twierdziłem, że w dwóch zbiornikach o rożnej pojemności, ale takim samym wsadzie jest też taka sama ilość alkoholu.
Bo nie o ilość alkoholu we wsadzie chodzi w tym wypadku, ale o ilość odparowanego alkoholu ze wsadu w jednostce czasu, jak sam napisałeś, co ewidentnie widać podstawiając odpowiednie dane do kalkulatora.
Cytuj:
dlatego z większego kotła trzeba więcej czasu by odparować cały etanol skoro parowanie jest na tym samym poziomie.
No i tym stwierdzeniem dowiodłeś swojej niewiedzy i ignorancji Sam sobie strzeliłeś w stopę, gdyż kalkulator, na który się powołujesz, ewidentnie przeczy twojemu stwierdzeniu, że parowanie jest na tym samym poziomie, a poza tym od początku tej "dyskusji" nie chodzi o odparowanie całego etanolu, z czym chyba się zgodzisz. A na koniec (bo kończę swój udział w tym temacie), pewna sentencja; "Ignorant to ktoś, kto nie wie tego, czego ty właśnie się dowiedziałeś." - Will Rogers Pozdrawiam z piwkiem w ręce - radius
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Kolega Brzydal słusznie zauważył błąd w moich obliczeniach- ścianka kega nie ma 1mm. Zmierzyłem, ma 1,2mm:
Zamiast 250W powinno być 212.5W. Za błąd przepraszam.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
No patrz, a ja głupi, zakwestionowałem Kogo mam za to przeprosić
Nie musisz nikogo przepraszać w końcu skoro zakwestionowałeś to potrafisz to na pewno ślicznie udowodnić jak zrobiłeś to dalej. Szkoda że ze szkoda dla innych mniej znających to hobby, ale to nie jedyne miejsce gdzie mogą zweryfikować tą wiedzę Na zdrowie tym co ci najbardziej smakuje.
______________________________________________________________________ "Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Czytam i czytam i nie mam pojęcia jak ci 'inni znający to hobby mniej' mogą, kiedykolwiek, potrzebować wiedzy tak detalicznej do jakiej dąży ten wątek... nie wspominam o zrozumieniu celu dyskusji.
Jeśli już mamy robić coś 'dobrze' to koledzy powinni zastanowić się nad kwestią dokładności w obliczeniach: np. 1.2 mm blacha czy 1.200mm; rodzaj stali (producent/lokalny skład/proces walcowania/gładkość/itp); zmiany wartości napięcia w sieci (różnice w ilości ciepła); wydajność elementów grzejnych; różnice w izolacji systemu; moc wkładu; cierpliwość operatora i setki innych ...
A tak na marginesie to ostatnio dość mocno pracuję przy wylewaniu betonowego wjazdu do garażu. Od tej pracy niesamowicie boli mnie prawa ręka i niestety nie jestem w stanie dołączyć do odbywającego się w tym temacie grupowego procederu...
"Stabilizacja kolumny" - sprawa jest prosta: cierpliwość, wędzidło podwójnie łamane i nahaj - wtedy nikt nie posądzi nas o sadystyczne walenie konia.
Czemum taki wrednawy? Ano każda rozmowa powinna prowadzić do jakiegoś zakończenia. Tu wygląda jakby kilku artystów malarzy starało się wypowiedzieć odcienie barw jakich używają przy malowaniu różnych pejzaży...
J.
Mam nadzieję że mój post zostanie doliczony do moich pozyskiwań.
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości