Stabilizacja kolumny

Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: Brzydal »

A w pot stilu to jest inna para, czy inne grzanie. Tyle tylko ze w kolumnie jeśli mocy za dużo to skropliny zalewają wypełnienie Chodzi o przekonanie tej krowy użyj innych argumentów jeśli chcesz. ;) Kalkulator liczy i dla kolumn tylko trzeba % Internal Reflux ustawić na 20
Sprężynki żadna tajemnica z forum się nauczyłem i forum oddaje swa wiedzę
Kol Plipek takie robi tylko trzeba go przymusić leniwca ;) :D

Posty scalone.
radius pisze: No to ja potraktuję cię podobnie jak ty Cezarego.
Nie masz bladego pojęcia o termodynamice płynów, a wypowiadasz się jakbyś wszystkie rozumy pozjadał. Wyłożę ci to jak krowie na miedzy:
Ilość wytworzonej pary zależy nie tylko od mocy grzania, mocy procentowej wsadu i powierzchni parowania ale również od objętości wsadu. I "niestety" tutaj to kol. Cezary ma rację, pisząc o całkowicie zaizolowanym zbiorniku, gdzie wsad, w całej swej objętości ma jednakową temperaturę.
A ja se dalej czekam na to wyłożenie, lub przyznanie, że miałem racje. :D
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Stabilizacja kolumny

Post autor: radius »

No dobra ;) ale najpierw dowcip z tym związany.

Pyta się 80-letni staruszek drugiego staruszka;
- powiedz mi, czy ty jeszcze możesz :?:
- pewnie, że mogę, tylko mi się po prostu nie chce :!:

A teraz wytłumacz mi - jak krowie na miedzy :D - dlaczego w podanym przez ciebie kalkulatorze, zmieniając tylko jeden parametr - ilość wsadu - zmienia się również m/innymi ilość uzyskiwanego alkoholu, skoro - jak twierdzisz - ilość wytworzonej pary, a tym samym i destylatu, jest od tego niezależna :?:
Jeżeli przekonasz mnie swoją odpowiedzią, pierwszy przyznam ci rację :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Stabilizacja kolumny

Post autor: Brzydal »

PO kolei podałem link do tego kalkulatora bo wydało mi się najłatwiejszym i najprostszym rozwiązaniem naszych dylematów, a także dlatego, że do tej pory nikt nie kwestionował podanych tam danych.
Nigdy nie twierdziłem, że w dwóch zbiornikach o rożnej pojemności, ale takim samym wsadzie jest też taka sama ilość alkoholu. Czym innym jest ilość uzyskanego alkoholu z dwóch rożnych objętości wsadu o tej samej mocy, a czym innym jest uzyskanie alkoholu z tych kotłów przy takiej samej mocy grzania w jednostce czasu. Dlatego kocioł 30 litrowy ogrzany 3kW produkuje w pierwszych 10 minutach 1475 ml etanolu w Podobnie jak kocioł 50 litrowy który przy tej samej mocy wsadu ogrzewany ta sama mocą też produkuje w pierwszych 10 min 1470ml. Potem te ilości się zmieniają bo kotły maja różną pojemność i dlatego z większego kotła trzeba więcej czasu by odparować cały etanol skoro parowanie jest na tym samym poziomie. Dlatego też dalej twierdze że przy dwóch kotłach o różnej pojemności takiego samego wsadu i tej samej średnicy rury oraz wypełnienia potrzebna jest taka sama moc do zalania. Jedyna różnica, to taka, że w rożnym czasie skończy się czas odparowywania poszczególnych wsadów. To tyle i aż tyle myślę, ze zrobiłem to na tyle logicznie, że nie trzeba było spotykać się na miedzy ;)
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Stabilizacja kolumny

Post autor: Zygmunt »

No cóż- w układzie idealnym... Z tym, że patrząc na dwa najpopularniejsze kotły- keg 30 i 50l, to 50tka ma po prostu większą powierzchnię. I więcej mocy jest tracone "w powietrze" Dlatego grzałka- żeby odparowywanie było takie samo- na pewno musi być większa. Pytanie o ile...

Ocieplenie pomijamy, bo ono nigdy nie jest idealne, a do tego powierzchnia ociepleń również jest proporcjonalna...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Stabilizacja kolumny

Post autor: Brzydal »

Zygmunt pisze: to 50tka ma po prostu większą powierzchnię. .
Z informacji jakie posiadam to keg50 i 30litrów w normie EURO(najpopularniejsza) ma taką samą średnice, a rożni się jedynie wysokością. Podobnie jest w normie DIN. Zaś te dwie normy różnią się miedzy sobą w powierzchni na korzyść EURO, JAK znajdę te wymiary to podam o są http://piwowarstwo.eu/index.php/beczki/ ... y/44-normy Przykro mi ze powaliłem teorie, ale fizyka jest bez względna.
Dlatego tęż uważam, że elektryczny regulator mocy jest jak najbardziej potrzebnym wyposażeniem bo działa jak przepustnica w grzaniu gazowym, do stabilizacji kolumny.
I nie jest to zwykła bombka choinkowa jakimi niektórzy obwieszają swoje kolumny. ;)
PS
Kegi w wymiarze DIN są bardzo rzadko spotykane u nas.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Stabilizacja kolumny

Post autor: Zygmunt »

Przykro mi ze powaliłem teorie, ale fizyka jest bez względna.
?? Jakę teorię powaliłeś? 50tka ma powierzchnię większą o bez mała 2000cm^2.


Dla ciała o kształcie prostopadłościanu przewodzącego ciepło w warunkach stanu stabilnego (ustalonego), które stanowi przegrodę dla przepływu ciepła, ilość przekazanej energii jest zależna od substancji, proporcjonalna do przekroju przegrody, różnicy temperatur oraz czasu przepływu ciepła i odwrotnie proporcjonalna do grubości przegrody:

Obrazek


Q – ilość ciepła przepływającego przez ciało,
λ – współczynnik przewodnictwa cieplnego, (stal nierdzewna = 17W/m*K)
S – pole przekroju przez który przepływa ciepło, (2000cm^2= 0,2m^2)
t – czas przepływu,
ΔT – różnica temperatur w kierunku przewodzenia ciepła, ( przyjmijmy 75 stopni)
d - grubość przegrody (0,001m)


Q= 17* (0,2*75*3600/0,001)= 918000000J


1kWh= 3600000J
x kWh= 918000J

x= 255

Wychodzi, że przez ścianke kega 50l wychodzi "w powietrze" 255W na godzinę więcej, niz przez ścianki 30stki...

Mam nadzieję, że się nigdzie nie walnąłem:P

Żeby nie było- uważam, że regulator jest niezbędny, z powodów wypisanych przeze mnie wyżej. Tym postem pokazuję tylko, że swoje argumenty trzeba umieć bronić :)


---
A jednak błąd- ścianka kega ma 1,2mm, wychodzi więc 212,5W/h

Przperaszam
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Stabilizacja kolumny

Post autor: Brzydal »

A my tu prem pana to o stratach bocznych czy o parowaniu. Co chcesz udowodnić, że masz racje. To pszem bardzo masz jeśli będziesz miał przez to lepsze samopoczucie
PS
Gratuluje doboru argumentów do dyskusji.

PS 2
Myślałem, że w poście do którego pozwoliłem się odnieść było napisane
- zbiornik 50 litrów, max izolowany
Ale to teraz nie ma już żadnego znaczenia rozumiem
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Stabilizacja kolumny

Post autor: Zygmunt »

No... nie ma. Bo i zbiornik 30l i 50l są tak samo izolowane- więc i energii proporcjonalnie więcej odda 50tka, nie?
my tu prem pana to o stratach bocznych czy o parowaniu. Co chcesz udowodnić, że masz racje. To pszem bardzo masz jeśli będziesz miał przez to lepsze samopoczucie
O co Ci do cholery chodzi? Piszę, że 50tka odda więcej mocy w powietrze- co podparłem Ci obliczeniami. Nie bronię Cezarego, bronię tylko faktu, na który jesteś odporny. Ja uważam, że oba kotły powinny mieć grzałki 3kw i regulator.

Zaczęliście się wszyscy kłócic od Twojego postu:
(...)jeśli dla takich samych średnic rur proponujesz różnice w mocy grzania na poziomie 30 % ze względu jak myślę na wielkość kotłów to wybacz, że podobnie Cie potraktuje jak Ty swoich klientów, ale nie masz pojęcia o czym piszesz.

A ja tu tylko piszę, że wielkośc kotów MA znaczenie. Być może nie aż takie, ale ma i to się liczy. Udawanie wioskowego przygłupa w postach ("pszem"?) nie pomaga w merytoryce...

Kolejna odpowiedź w stylu Sverige'a spowoduje przeniesienie tej jałowej dyskusji do odpowiedniego działu, bo szkoda nerwów. Albo merytorycznie, albo wcale. Udowodnij, że wielkość kotłów nie ma znaczenia.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

33cezary
250
Posty: 282
Rejestracja: środa, 18 lut 2009, 13:24
Krótko o sobie: Normalny zjadacz chleba.
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Wschodnia Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Kontakt:
Re: Stabilizacja kolumny

Post autor: 33cezary »

Witam.

Nie mam mozliwosci pisac w tygodniu - teraz pisze z tefonu ale musze mapisac. Przykro mi jest widzac na swoj temat tak ponizajaca i kszywdzaca opinnie w stopce "kolegi" brzydala. Jezeli ktos z starszyzny forum napisze mi ze mam sie nie odzywac - ok - ale wypraszam sobie aby za dobre checi wycierano sobie buty moja osoba.

Cezary

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Stabilizacja kolumny

Post autor: Brzydal »

Doceniam dobre chęci kolegi, też takie posiadam, myślę. Ponieważ nie miałem na celu swoim wpisem nikogo obrażać, dlatego zmieniłem szybciutko wpis w stopce. Mam nadzieje, że sentencja z tego człowieka nie będzie obrażała kolegi i nie będzie dla niego krzywdząca. Gdybym jednak się mylił to proszę o informacje.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Stabilizacja kolumny

Post autor: radius »

podałem link do tego kalkulatora bo wydało mi się najłatwiejszym i najprostszym rozwiązaniem naszych dylematów, a także dlatego, że do tej pory nikt nie kwestionował podanych tam danych.
No patrz, a ja głupi, zakwestionowałem :o Kogo mam za to przeprosić :?:
Kalkulator liczy i dla kolumn tylko trzeba % Internal Reflux ustawić na 20
Ustawiłem i dalej wylicza mi, że dla wsadu o poj. 50 litrów otrzymuję więcej destylatu niż dla 30 litrów, w takim samym czasie :!:
Więc skąd się bierze ta różnica :?:
Nigdy nie twierdziłem, że w dwóch zbiornikach o rożnej pojemności, ale takim samym wsadzie jest też taka sama ilość alkoholu.
Bo nie o ilość alkoholu we wsadzie chodzi w tym wypadku, ale o ilość odparowanego alkoholu ze wsadu w jednostce czasu, jak sam napisałeś, co ewidentnie widać podstawiając odpowiednie dane do kalkulatora.
dlatego z większego kotła trzeba więcej czasu by odparować cały etanol skoro parowanie jest na tym samym poziomie.
No i tym stwierdzeniem dowiodłeś swojej niewiedzy i ignorancji :D Sam sobie strzeliłeś w stopę, gdyż kalkulator, na który się powołujesz, ewidentnie przeczy twojemu stwierdzeniu, że parowanie jest na tym samym poziomie, a poza tym od początku tej "dyskusji" nie chodzi o odparowanie całego etanolu, z czym chyba się zgodzisz.
A na koniec (bo kończę swój udział w tym temacie), pewna sentencja;
"Ignorant to ktoś, kto nie wie tego, czego ty właśnie się dowiedziałeś." - Will Rogers
Pozdrawiam z piwkiem w ręce - radius
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Stabilizacja kolumny

Post autor: Zygmunt »

Kolega Brzydal słusznie zauważył błąd w moich obliczeniach- ścianka kega nie ma 1mm. Zmierzyłem, ma 1,2mm:

Obrazek

Zamiast 250W powinno być 212.5W.
Za błąd przepraszam.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Stabilizacja kolumny

Post autor: Brzydal »

radius pisze: No patrz, a ja głupi, zakwestionowałem :o Kogo mam za to przeprosić :?:
Nie musisz nikogo przepraszać w końcu skoro zakwestionowałeś to potrafisz to na pewno ślicznie udowodnić jak zrobiłeś to dalej. Szkoda że ze szkoda dla innych mniej znających to hobby, ale to nie jedyne miejsce gdzie mogą zweryfikować tą wiedzę
Na zdrowie tym co ci najbardziej smakuje.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Stabilizacja kolumny

Post autor: Juliusz »

Czytam i czytam i nie mam pojęcia jak ci 'inni znający to hobby mniej' mogą, kiedykolwiek, potrzebować wiedzy tak detalicznej do jakiej dąży ten wątek... nie wspominam o zrozumieniu celu dyskusji.

Jeśli już mamy robić coś 'dobrze' to koledzy powinni zastanowić się nad kwestią dokładności w obliczeniach: np. 1.2 mm blacha czy 1.200mm; rodzaj stali (producent/lokalny skład/proces walcowania/gładkość/itp); zmiany wartości napięcia w sieci (różnice w ilości ciepła); wydajność elementów grzejnych; różnice w izolacji systemu; moc wkładu; cierpliwość operatora i setki innych ...

A tak na marginesie to ostatnio dość mocno pracuję przy wylewaniu betonowego wjazdu do garażu. Od tej pracy niesamowicie boli mnie prawa ręka i niestety nie jestem w stanie dołączyć do odbywającego się w tym temacie grupowego procederu...

"Stabilizacja kolumny" - sprawa jest prosta: cierpliwość, wędzidło podwójnie łamane i nahaj - wtedy nikt nie posądzi nas o sadystyczne walenie konia.

Czemum taki wrednawy? Ano każda rozmowa powinna prowadzić do jakiegoś zakończenia. Tu wygląda jakby kilku artystów malarzy starało się wypowiedzieć odcienie barw jakich używają przy malowaniu różnych pejzaży...

J.

Mam nadzieję że mój post zostanie doliczony do moich pozyskiwań.
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

wama1711
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 23 kwie 2017, 13:54
Re: Stabilizacja kolumny

Post autor: wama1711 »

Witam.
Jestem początkującym w tej dziedzinie. Mam podobny problem z kolumną. Podczas destylacji temperatura potrafi spaść z 74 na 55 stopni.
Nie wiem co robię źle? Kolumna zrobiona jest z rurki fi50, pierwsza część w której są 2 podpory kwasoodporne i 2 x 0,25 litra sprężynek miedzianych ma 370mm, druga część ma 1250 mm , zakończona 5 zimnymi palcami. Zbiornik 50 litrowy z 3 grzałkami po 2kW każda. W zborniku i na szczycie kolumny czujki do sterownika do obserwacji temperatury. Jedna grzałka połączona szeregowo ze sterownikiem PAMEL PRM+. Nie potrafię ustabilizować procesu. Może problem jest przy rozgrzewaniu kolumny? Opis czynności:
Do zbiornika wlewam 43 l cukrówki, załączam wszystkie 3 grzałki i czekam aż zacznie rosnąć temperatura na szczycie kolumny. Przy około 60-ciu stopniach "coś" zaczyna kapać. Wyłączam 2 grzałki, zostawiam jedną podłączoną pod sterownik, ustawiam moc na 80%. Załączam wodę na zimne palce i chłodnice. Oczywiście wylewam pierwsze 100 gr. Podczas destylacji kolumna potrafi przez 30 minut trzymać temperaturę na stałym poziomie. Niestety co jakiś czas temperatura spada do 55 stopni.
Proszę o pomoc.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Stabilizacja kolumny

Post autor: golec269 »

Czy w drugim odcinku masz sprężynki miedziane czy z KO? Dziwne skoki temperatury, a gdzie jest umiejscowiony ten termometr?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Stabilizacja kolumny

Post autor: Pretender »

Zapoznaj się z tym tematem, powinien Ci rozjaśnić co nieco.

http://alkohole-domowe.com/forum/jak-ot ... 10969.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy destylacyjne”