Sprzęt, zestawy do produkcji...

Jakiego sprzętu użyć? Zrobić samemu czy kupić?

Autor tematu
Zbiornik BAKU
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 14 lis 2008, 20:05
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Zbiornik BAKU »

Jak by ktoś chciał to jest link: http://www.browamator.pl/
do BROWAMATORa, jest to sklep ze sprzętem oraz surowcami dla piwowarów domowych.
Niektóre sprzęty tam są uniwersalne.
Znam kilka osób, które używając zestawu, brew-kit naważyły sobie piwa, próbowałem nawet ciekawe.

Jak ktoś by chciał skonsultować się w tematyce produkcji w domowych pieleszach piva to zapraszam na stronkę gdzie jest dużo ludzi z podobnym zacięciem: http://www.browar.biz

Osobiście nie mam cierpliwości do takich działań - jestem właściwie ostatnim ogniwem piva -> :pije: żłopem-eksploratorem... :piwo:
Pozdrawiam BAKU
---------------------------------------------------
Rozlewamy nasze wytwory na podłodze
i wlewamy, do butelek szmatą:

ŻYWIEC PRAWIE JAK PIWO!!!

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Sprzęt, zestawy do produkcji...

Post autor: marer »

Ostatnio miałem okazję pić piwo wyprodukowane z brew-kitu i muszę przyznać że całkiem smaczne było .
Kolega naważył piwa z trzech rodzai brew-kitów tylko nie pamiętam nazw ale różnica między nimi była znaczna.
Pozdrawiam Marer.

KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Sprzęt, zestawy do produkcji...

Post autor: KGB - pasjonat »

Zbiornik BAKU - dzięki kolego za podanie linków do tych stron.Na pewno skorzystam no bo latem to tylko piwo żłopie.
Mam nadzieje że sobie można zrobić dobre piwo.Jak pisałem lubię piwo Lecha zielonego.Ciekawe czy podobne piwo w smaku można osiągnąć metodą domową.

Pozdrawiam.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.

alfonso123
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 9 mar 2009, 21:43
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: piwo, whisky, brandy,
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Re: Sprzęt, zestawy do produkcji...

Post autor: alfonso123 »

A co myślicie o piwie z podpiwka?? Ma ktoś z tym doświadczenie??
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Sprzęt, zestawy do produkcji...

Post autor: Kucyk »

Ja mam! :D
Tylko niestety, jak sama nazwa wskazuje, produkt otrzymany będzie podpiwkiem, lecz nie piwem. Podpiwek bowiem to taka jakby kawa zbożowa z niedużym woltarzem (kole 2-3%) i mocnym nasyceniem naturalnym CO2 pochodzącym z fermentacji alkoholowej odbywającej się w zamkniętych butelkach. W barwie pięknie brązowy, w smaku rześki, jednak Inką dający. Jest to pyszny napój orzeźwiający na lato i na kaca, jednak nie za wiele ma wspólnego z powszechnie znanym jasnym pełnym piwkiem.

Gorąco polecam spróbować produkcji podpiwka, gdyż jest ona tania i prosta, a efekt całkiem dobry. :pije:

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Sprzęt, zestawy do produkcji...

Post autor: mima »

Szanowny kolego Kucyku.

Jeżeli kolega był by tak miły i zamieścił
przepis na ten podpiwek, to byłbym
bardzo zobowiązany. albowiem ja z tych
rzeczy, jestem niestety noga. :D ;)
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

alfonso123
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 9 mar 2009, 21:43
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: piwo, whisky, brandy,
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Re: Sprzęt, zestawy do produkcji...

Post autor: alfonso123 »

Instrukcja z opakowania: zawartość paczki wsypać do 10l wrzącej wody, gotować 10minut. Przecedzić przez gęste płótno i ostudzić. Rozmieszać 5g świeżych drożdży w 1/2 szklanki płynu, wlać do Podpiwka i dodać 500 - 600g cukru. Wymieszać i rozlać do butelek ze szczelnym korkiem. Odstawić zimą na 5dni, latem na 3dni. Pierwszy dzień trzymać w ciepłym miejscu, potem w chłodniejszym.
Bajer ten można nabyć w sklepie na wsiach to widziałem a ostatnio mi sie rzucił w oczy w sklepie pod blokiem i zastanawiałem się co z tego będzie.

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Sprzęt, zestawy do produkcji...

Post autor: mima »

Dziekuję Ci bardzo Kolego! :D

Uważam iż jest to wzorowa odpowiedź
z podaniem linku do strony.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

alfonso123
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 9 mar 2009, 21:43
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: piwo, whisky, brandy,
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Re: Sprzęt, zestawy do produkcji...

Post autor: alfonso123 »

Nie ma za co.
Nowe pytanie odnośnie podpiwku:
Jak długo może stać w butelce??
Wyczytałem gdzieś ze wystarczy plastikowa prawda to??

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Sprzęt, zestawy do produkcji...

Post autor: mima »

No właśnie jak długo??

Aż się nie zepsuje. ;) :freak:

A w plastikowej butelce to raczej odradzam,
chociaż pet potrafi wytrzymać, którąś atmosferę.
Ja jednak rozlał bym w szkło.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

alfonso123
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 9 mar 2009, 21:43
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: piwo, whisky, brandy,
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Re: Sprzęt, zestawy do produkcji...

Post autor: alfonso123 »

zrobiłem podpiwek według przepisu może coś pomyliłem w między czasie ale wyszło to to paskudne. Koszty żadne ale nie polecam:D smak okropny ból brzucha i ciężkie chwile w łazience.
Awatar użytkownika

33cezary
250
Posty: 282
Rejestracja: środa, 18 lut 2009, 13:24
Krótko o sobie: Normalny zjadacz chleba.
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Wschodnia Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Kontakt:
Re: Sprzęt, zestawy do produkcji...

Post autor: 33cezary »

Witam
Bo niestety chłopie nie jesteś ze wsi, dlatego nie wyszło (mam nadzieję że się nie obraziłeś :) ). Receptura jak najbardziej prawidłowa, jedyna uwaga, aby wszystko razem ładnie pracowało, oraz nabrało naturalnego nagazowania od lat u nas się robi w kance od mleka z kranikiem około 5 cm nad dnem. Uwierzcie że podpiwek to najlepszy napój, kiedyś jak nie było Coca-Coli jedynie oranżada to brało się taką kankę w lato, stawiało do wody (by była chłodna) szklanka pod kranik i tak gazowany napój chmielowy i pragnienie ugaszone i smak wspaniały. Na weselach, czy chrzcinach był to obok oranżady podstawowy napój gazowany.
Teraz próbują w butelkach plastikowych (na pewno nie równo rozlejesz zaczyn), popuszczają gaz (a to niewskazane). To już nie to samo.
Dawno tego już nie piłem, ale dzięki temu postowi przypomniałem sobie – na pewno zrobię. Uwierzcie – dobrze zrobiony podpiwek – pycha.

Cezar

MaszynaDoPiwa
20
Posty: 24
Rejestracja: czwartek, 24 mar 2011, 10:40
Re: Sprzęt, zestawy do produkcji...

Post autor: MaszynaDoPiwa »

To racja,ale pod warunkiem że podpiwek zrobiony jest naprawdę dobrze. Zły podpiwek powoduje niestrawność i duże bóle brzucha,ogólnie nie polecam.
Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 92
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Sprzęt, zestawy do produkcji...

Post autor: matahari »

Przeglądając strony www, znalazłem taką oto witrynę ze elektronicznym sterownikiem do regulacji czasu i temperatur warzenia. Zaznaczam, że nie korzystałem z tego sprzętu, ani w żaden sposób go nie reklamuje. Ale może komuś z kolegów produkujących więcej niż 20 l piwka może się przydać. http://bolecki.pl/spz.php
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl

pkac6
50
Posty: 63
Rejestracja: sobota, 27 lut 2010, 23:13
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Sprzęt, zestawy do produkcji...

Post autor: pkac6 »

Witam.
Naważyłem sobie już kilka razy piwa. Za każdym razem kupowałem słód śrutowany, a wolałbym śrutować sam. Mam maszynkę Zelmer Diana i chciałbym dokupić do niej młynek żarnowy i przy okazji mielić kawę i zboża na mąkę pełnoziarnistą do chleba. Czy ktoś używa takiego ustrojstwa, jak się sprawdza, koszt na alledrogo to ok. 100pln.
Z góry dzięki za pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Sprzęt, zestawy do produkcji...

Post autor: Zygmunt »

http://www.piwo.org/topic/3951-srutowni ... hl__zelmer

Kilka stron dyskusji o tej przystawce.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

pkac6
50
Posty: 63
Rejestracja: sobota, 27 lut 2010, 23:13
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Sprzęt, zestawy do produkcji...

Post autor: pkac6 »

Dzięki.
Przeczytałem cały temat. Są tam oczywiście opinie za i przeciw. Zdecyduję się chyba na zakup tego młynka ze względu na niski koszt. Młynek Zelmera (maszynkę Zelmer Diana już posiadam) zwróci się po ześrutowaniu ok. 125kg słodu (sklepy liczą 0,80pln/kg) czyli u mnie po ok. 12 - 18 miesiącach , a śrutownik Brewferm czy Porkert zwróci się po ześrutowaniu ok. 300-350kg. Z awaryjnością jest różnie u kilku użytkowników. Ja chyba spróbuję i mam nadzieję, że się nie zawiodę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt Piwowarski”