Sprężynki zastępujące półki. Bourbon.

Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Pointer
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 10 mar 2016, 22:08
Krótko o sobie: Jestem sobą :)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Wielka Brytania
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: Pointer »

Witam braci psotników! W planach mam popełnić zacier kukurydziano-żytni w proporcjach 80/20. Chce przepędzić to pierwszy raz by odzyskać cały alkohol, a w drugim procesie chciałbym spróbować zastąpić proces kolumny półkowej odpowiednio dobraną ilością sprężynek. Wypełnienie mam od kolegi plipka co powinno teoretycznie dać 5 półek na 10 cm zasypu. Teraz najważniejsze pytanie. Jak na aabratku ustawić refluks by odtworzyć refluks z kolumny półkowej? Czy wogole ktoś już próbował takiego sposobu?

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam,
P
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Sprężynki zastępujące półki. Bourbon.

Post autor: Doody »

Na aabratku ustawisz refluks dużo precyzyjniej niż na shotgunie w kolumnie półkowej. Ja używam aabratka postawionego na kolumnie półkowej, sitowej.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Sprężynki zastępujące półki. Bourbon.

Post autor: Zygmunt »

Pointer pisze: Jak na aabratku ustawić refluks by odtworzyć refluks z kolumny półkowej?
Nierealne, gdyż wysokość półki teoretycznej zmienia się w czasie procesu. Na kolumnie wypełnionej nie odtworzysz pracy na półkowej, możesz za to otworzyć zawór na maksa i odebrac wszystko w trybie pot-still.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Sprężynki zastępujące półki. Bourbon.

Post autor: Doody »

Widzę, że źle doczytałem pytanie :oops:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Pointer
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 10 mar 2016, 22:08
Krótko o sobie: Jestem sobą :)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Wielka Brytania
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Sprężynki zastępujące półki. Bourbon.

Post autor: Pointer »

Czyli nie da się na aabratku ze sprężynkami w żaden sposób odtworzyć procesu z kolumny półkowej, może chociaż trochę by otrzymać lepszy wynik od pot still? Nie stać mnie w chwili obecnej na półkową , a nie chciałbym zmarnować takiej ilości na spirytus który mogę zrobić z cukru 3 razy taniej. Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam!

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam,
P
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Sprężynki zastępujące półki. Bourbon.

Post autor: radius »

Hmmm... Musisz rozdzielić te dwie sprawy. Albo chcesz odtworzyć na kolumnie z wypełnieniem proces z kolumny półkowej, albo uzyskać wynik "choć trochę lepszy od pot stilla"?
W pierwszym przypadku, już odpowiedział ci Zygmunt, że jest to nierealne a w drugim wystarczy, że ustawisz refluks, powiedzmy 1:1 i uzyskasz produkt "choć trochę lepszy od pot stilla" ;) Ustawiając refluks co najmniej 4:1, to już zaskoczysz każdego jakością produktu. Oczywiście, jeśli proces przeprowadzisz jak najbardziej zgodnie ze sztuką :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
Pointer
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 10 mar 2016, 22:08
Krótko o sobie: Jestem sobą :)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Wielka Brytania
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Sprężynki zastępujące półki. Bourbon.

Post autor: Pointer »

W takim razie plan jest nastepujacy:
1 odpęd metodą pot-still z 20 cm miedzi.
2 na zasypie 30 cm sprężynek z KO, RR 2:1.

Zaleje 10L beczkę i niech sobie poleży kilka miesięcy. O wynikach poinformuje po degustacji. Dzięki za rozjasnienie zagadnienia.

Pozdrawiam!

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam,
P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”