Witam braci psotników! W planach mam popełnić zacier kukurydziano-żytni w proporcjach 80/20. Chce przepędzić to pierwszy raz by odzyskać cały alkohol, a w drugim procesie chciałbym spróbować zastąpić proces kolumny półkowej odpowiednio dobraną ilością sprężynek. Wypełnienie mam od kolegi plipka co powinno teoretycznie dać 5 półek na 10 cm zasypu. Teraz najważniejsze pytanie. Jak na aabratku ustawić refluks by odtworzyć refluks z kolumny półkowej? Czy wogole ktoś już próbował takiego sposobu?
Pozdrawiam.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Sprężynki zastępujące półki. Bourbon.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Sprężynki zastępujące półki. Bourbon.
Nierealne, gdyż wysokość półki teoretycznej zmienia się w czasie procesu. Na kolumnie wypełnionej nie odtworzysz pracy na półkowej, możesz za to otworzyć zawór na maksa i odebrac wszystko w trybie pot-still.Pointer pisze: Jak na aabratku ustawić refluks by odtworzyć refluks z kolumny półkowej?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: czwartek, 10 mar 2016, 22:08
- Krótko o sobie: Jestem sobą :)
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Wielka Brytania
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Sprężynki zastępujące półki. Bourbon.
Czyli nie da się na aabratku ze sprężynkami w żaden sposób odtworzyć procesu z kolumny półkowej, może chociaż trochę by otrzymać lepszy wynik od pot still? Nie stać mnie w chwili obecnej na półkową , a nie chciałbym zmarnować takiej ilości na spirytus który mogę zrobić z cukru 3 razy taniej. Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam!
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam,
P
P
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Sprężynki zastępujące półki. Bourbon.
Hmmm... Musisz rozdzielić te dwie sprawy. Albo chcesz odtworzyć na kolumnie z wypełnieniem proces z kolumny półkowej, albo uzyskać wynik "choć trochę lepszy od pot stilla"?
W pierwszym przypadku, już odpowiedział ci Zygmunt, że jest to nierealne a w drugim wystarczy, że ustawisz refluks, powiedzmy 1:1 i uzyskasz produkt "choć trochę lepszy od pot stilla" Ustawiając refluks co najmniej 4:1, to już zaskoczysz każdego jakością produktu. Oczywiście, jeśli proces przeprowadzisz jak najbardziej zgodnie ze sztuką
W pierwszym przypadku, już odpowiedział ci Zygmunt, że jest to nierealne a w drugim wystarczy, że ustawisz refluks, powiedzmy 1:1 i uzyskasz produkt "choć trochę lepszy od pot stilla" Ustawiając refluks co najmniej 4:1, to już zaskoczysz każdego jakością produktu. Oczywiście, jeśli proces przeprowadzisz jak najbardziej zgodnie ze sztuką
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: czwartek, 10 mar 2016, 22:08
- Krótko o sobie: Jestem sobą :)
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Wielka Brytania
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Sprężynki zastępujące półki. Bourbon.
W takim razie plan jest nastepujacy:
1 odpęd metodą pot-still z 20 cm miedzi.
2 na zasypie 30 cm sprężynek z KO, RR 2:1.
Zaleje 10L beczkę i niech sobie poleży kilka miesięcy. O wynikach poinformuje po degustacji. Dzięki za rozjasnienie zagadnienia.
Pozdrawiam!
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
1 odpęd metodą pot-still z 20 cm miedzi.
2 na zasypie 30 cm sprężynek z KO, RR 2:1.
Zaleje 10L beczkę i niech sobie poleży kilka miesięcy. O wynikach poinformuje po degustacji. Dzięki za rozjasnienie zagadnienia.
Pozdrawiam!
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam,
P
P