Mając dostęp (grzecznościowy) do chromatografu, pokusiłem się, trochę z własnej ciekawości, trochę aby i inni mogli to skomentować o analizę próbki samogonu. Psotka była wyprodukowana z wina winogronowego na zwykłym pot stillu, pędzona dwa razy, bez jakiegokolwiek oczyszczania. Moc - 82%. A oto wydruk : "Czy wiesz co pijesz "
Załącznik:
IMG.pdf
Czekam jeszcze na odczynniki aby zrobić próbę BENEDICTA (@Zygmunt ) jako, że chromatograf nie był wykalibrowany na cukry, a przekalibrowanie niestety kosztuje Pozdrowienia dla wszystkich pędzących - w naszym fachu, nie ma strachu
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Wielka prośba do Radiusa. Czy mógłbyś opisać wynik tego badania, o czym mówią poszczególne piki na wykresie i liczby pod nim. Wielu z nas nie wie jak odczytać twoje wyniki, chętnie dowiedzieliby się ale wstydzą się przyznać, że nie wiedzą co tam jest napisane. Pozdro.
Sam nie jestem ekspertem od chromatografu, więc poproszę osobę robiącą badanie o dokładne wyjaśnienie, jak będzie mi robić analizę cukrówki. A na razie jedna konkluzja: nie bać się metanolu Wynik na wydruku - 8.42640e-1 mg/ml - to 0,84264mg/ml. Inaczej ujmując; w 1 litrze alkoholu etylowego 82% (taki był badany) znajduje się 842,64mg alkoholu metylowego, a najmniejsza zanotowana dawka śmiertelna dla człowieka - podaję za Wikipedią - wynosi 143mg/kg wagi ciała. Tak więc przy średniej wadze ciała 80kg, trzeba by wypić jednorazowo ponad 13,5 litra 82% bimbru żeby się zatruć metanolem Wcześniej jednak zabije nas, nasz własny, "nieszkodliwy" etanol SMACZNEGO
Dodano: Post poprawiłem po "konsultacji" z kol. Jagermeister
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
8.42640e^-1= 0,842640 o ile mnie pamięć nie myli 0,8mg w jednym ml 800mg w litrze z tego co ja zrozumiałem to w 1 litrze roztworu było 800mg metanolu, czyli 0,8g, czyli prawie tyle co nic. Wiadomo, że czym więcej tym gorzej.
Cytuj:
Wikipedia: "Alkohol metylowy jest silną trucizną, 8-10 gramów powoduje ślepotę, 12-20 gramów – śmierć. Jest szczególnie niebezpieczny gdyż łatwo go pomylić z alkoholem etylowym."
Mój błąd, zwracam honor Jako, że po zakończeniu edukacji, ćwiczenia laboratoryjne od 30 lat mam głęboko w , źle zinterpretowałem zapis na wydruku chromatografu, myląc wykładnik potęgi z notacją wykładniczą To Kolega Jagermeister ma rację, co nie zmienia faktu, że taka ilość metanolu w żaden sposób nie może nam zaszkodzić. A więc - AVE BIMBER :!:
Tytuł: Re: [eksperyment] Sprawdzenie samogonu za pomocą chromatogra
Napisane: sobota, 19 lut 2011, 09:59
Szanowne Grono Bimbrownicze Mam już wynik analizy chromatograficznej bimberku zrobionego z nastawu cukrowego. Jako, że nie posiadam skanera, chromatogram zamieszczę w poniedziałek (brat ma to urządzenie), a dzisiaj dla zaostrzenia apetytu poinformuję Was, że destylacie z cukrówki również znajduje się alkohol metylowy, ale w ilości 10-cio krotnie mniejszej niż w destylacie owocowym. Myślę, że ten alkohol wziął się z drożdży, w końcu to substancja organiczna. A dla podgrzania atmosfery, kolejna informacja; mam także analizę zawartości metali w destylacie, z nastawu grzanego w aluminiowym zbiorniku. Baaardzo ciekawe wyniki Ciekawe ilu z Was poogryza pazury w oczekiwaniu na zamieszczenie ich na forum. Będą w temacie "Bimber z rodzynek, czyli rzecz o aluminium i Alzheimerze" Pozdrawiam i życzę cierpliwości.
Napisane: sobota, 19 lut 2011, 11:28
Radius, nie drażnij się z tym skanowaniem, tylko bierz aparat cyfrowy w łapki i zrób zdjęcia (szybciej i prościej będzie). Potem zmniejsz trochę, albo przerzuć do pdfa, na jakiegoś hosta wrzuć i wklejaj na forum
A tak wogóle to dobra robota - niech Ci zawsze 96+ płynie
P.S. brakiem skanera się tak szybko nie wykręcisz, chyba, że nie masz i aparatu (w co trochę wątpię)
Napisane: sobota, 19 lut 2011, 22:41
Dalsza część eksperymentu; chromatogram destylatu cukrowego Nastaw cukrowy zrobiony był na drożdżach typu turbo - "Czarownica" - bez żadnych innych dodatków. Destylacja jednokrotna na zwykłym pot stillu dała moc 46%. Destylat rozcieńczony do 40% poszedł na chromatograf. Oto wynik analizy bimberku;
Załącznik:
etanol2.jpg
Jak widać, w destylacie cukrowym również znajduje się alkohol metylowy, ale jak pisałem we wcześniejszym poście, uważam, że jest to związane z obecnością substancji organicznej jaką są drożdże. Wynik 6.2829e-2 mg/ml to 0,062829 mg/ml, a więc 62,829 mg w litrze destylatu o mocy 40% Dla porównania jeszcze raz zamieszczam chromatogram destylatu owocowego
Załącznik:
etanol.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości