Tytuł: SPOSOBY NA MINIMALIZOWANIE KAPANIA PO ŚCIANKACH.
Napisane: niedziela, 19 kwi 2009, 21:03
witam
mam takie pytanie czy kapanie naszych opar po ściankach kolumny przy refluksie wew. wpływa na efektywność naszego sprzętu jeśli tak to jak zminimalizować to zjawisko. Myślałem o wyprofilowaniu zimnych palców (jeszcze ich nie wspawałem), co o tym myślicie? Jeśli jednak okaże się że ten problem jest na tyle mało istotny to mój sen będzie wiele spokojniejszy.
Pozdrawiam Mieszko
______________________________________________________________________ Najgłupsza śmierć: Zatruć się alkoholem wystawionym na półkach sklepowych.
Tytuł: Re: SPOSOBY NA MINIMALIZOWANIE KAPANIA PO ŚCIANKACH.
Napisane: niedziela, 19 kwi 2009, 21:15
Witam Aby skroplony destylat kapał na środek wypełnienia proponuję zagiąć zimne palce do dołu wtedy destylat będzie spływał do środka każdego z palcy i kapał na środek wypełnienia.
Napisane: poniedziałek, 20 kwi 2009, 09:33
no tak jest to jakieś wyjście ale moje zimne palce mają fi 16mm i otwory są wywiercome na "styk" wie wyginając je musiał bym powiekszyć otwory a wtedt może być broblem ze spawaniem a poza tym już pociołem i wygiecie ich nie jest takie proste a i co bedzie jeśli te zimne palce pozostaną proste czy mocno wpłynie to na efektywność naszego sprzętu
pozdrowiam
______________________________________________________________________ Najgłupsza śmierć: Zatruć się alkoholem wystawionym na półkach sklepowych.
Napisane: poniedziałek, 20 kwi 2009, 10:07
Można do nich przyspawaś na dole, niewielkie trójkąciki z blachy. Szer pół cm. mniejsze od szer. rury kolumny, A wysokośc 1. - 1.5 cm. Czubkiem do dołu oczywiście. Wtedy destylat będzie spływał po tym trójkącie na środek wypełnienia.
Największy problem, to wsuniecie je na swoje miejsce.
______________________________________________________________________ Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Napisane: poniedziałek, 20 kwi 2009, 11:36
Witajcie
Przerabiałem ten temat – cokolwiek byście nie wymyślili – czy wygięcia, czy trójkąciki czy coś innego ( ja zrobiłem na środku zimnego palca trzy nacięcia skierowane do dołu w osi – jednak pod spodem są następne palce które co prawda mają też nacięcia – ząbki jednka wystarczy iż kolumna nie jest w pionie – lub palec nie jest w poziomie to i tak ścieknie na ściankę) może nie wyjść . Zrezygnowałem z palców na podstawie podpowiedzi kolegów (co prawda nie z powodu cieknięcia), Rozwinięciem tematu jest też pomysł kolegi Calyx – przegroda w środku z otworem, lub dwie półki pod kątem – druga z zawiniętym języczkiem właśnie do odprowadzania na oś kolumny.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości