Sposób na uzyskanie "absolutu"
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Nie możesz pracować z mocą większą jak 1500W. Spróbuj pracować z mocą 1300W i obserwuj co się dzieje wprowadzając korekcje - góra dół aż znajdziesz tę właściwą moc.
Jeśli chodzi o przedgony to też rektyfikuję...To co wyleci po pierwszych 50ml to jest już tzw. późny przedgon, a właściwie gon zanieczyszczony resztkami frakcji lekkich z chłodnicy i z tego co jeszcze nie zdążyło wyparować z kotła. Zresztą śladowe ilości przedgonów uchodzą z kotła cały czas.
Tak naprawdę wszystkich przedgonów i pogonów w nastawie jest zaledwie mniej niż 0,5% w stosunku do ilości całego urobku. Tak, że łatwo wyliczyć ile tego naprawdę jest. Niestety nasze maszynki mimo iż są świetne to jednak do doskonałości im daleko. Dlatego aby odseparować to co nas nie interesuje potrzeba kilku gotowań. Ale to już raczej zajęcie dla purystów i zapaleńców...i lekko zakręconych tak jak ja.
Jeśli chodzi o przedgony to też rektyfikuję...To co wyleci po pierwszych 50ml to jest już tzw. późny przedgon, a właściwie gon zanieczyszczony resztkami frakcji lekkich z chłodnicy i z tego co jeszcze nie zdążyło wyparować z kotła. Zresztą śladowe ilości przedgonów uchodzą z kotła cały czas.
Tak naprawdę wszystkich przedgonów i pogonów w nastawie jest zaledwie mniej niż 0,5% w stosunku do ilości całego urobku. Tak, że łatwo wyliczyć ile tego naprawdę jest. Niestety nasze maszynki mimo iż są świetne to jednak do doskonałości im daleko. Dlatego aby odseparować to co nas nie interesuje potrzeba kilku gotowań. Ale to już raczej zajęcie dla purystów i zapaleńców...i lekko zakręconych tak jak ja.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: czwartek, 24 sty 2013, 19:54
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Sposób na uzyskanie "absolutu"
Teraz dodatkowo jeszcze kega zaizolowałem, bo i tak guma miała spore straty, to podejrzewam, że jeszcze mniej mocy będzie potrzebne.
Bo oszczędności na razie są zdecydowanie pozorne - co z tego, że litr wódki wyjdzie mnie 15 pln, jak wcześniej trzeba było kupić sprzęt za 3000 pln )))
To by się zgadzało, bo z gumowym kegiem i dwoma grzałkami 2kW, stabilizuję kolumnę przy ok 60% na jednej grzałce, więc 2000x0.6=1200W.lesgo58 pisze:Nie możesz pracować z mocą większą jak 1500W. Spróbuj pracować z mocą 1300W
Teraz dodatkowo jeszcze kega zaizolowałem, bo i tak guma miała spore straty, to podejrzewam, że jeszcze mniej mocy będzie potrzebne.
No to witaj w klubie - dla mnie właśnie cała ta zabawa ma sens, tylko i wyłącznie, aby uzyskać coś, czego nie można kupić. Coś z czego sam będę dumny.lesgo58 pisze:Niestety nasze maszynki mimo iż są świetne to jednak do doskonałości im daleko. Dlatego aby odseparować to co nas nie interesuje potrzeba kilku gotowań. Ale to już raczej zajęcie dla purystów i zapaleńców...i lekko zakręconych tak jak ja.
Bo oszczędności na razie są zdecydowanie pozorne - co z tego, że litr wódki wyjdzie mnie 15 pln, jak wcześniej trzeba było kupić sprzęt za 3000 pln )))
ps. Osobom mówiącym "to już było - poszukaj" mówię NIE! Nie potrzebuję mądrzenia się "znawców od szukania" - nie masz nic do powiedzenia na temat, to nic nie mów!
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Sposób na uzyskanie "absolutu"
Próbuj zwiększać stopniowo moc. Tak metodą prób i błędów znajdziesz tę właściwą moc.
Chociaż moc 1200W też nie jest złą. Tylko wolniej będziesz odbierał. czego wynikiem będzie bardzo dobry urobek.
Z tymi kosztami to nie jest tak żle. Litr spirytusu metodą, którą sobie ostatnio wypracowałem oscyluje w granicach 16-17zł.
Chociaż moc 1200W też nie jest złą. Tylko wolniej będziesz odbierał. czego wynikiem będzie bardzo dobry urobek.
Z tymi kosztami to nie jest tak żle. Litr spirytusu metodą, którą sobie ostatnio wypracowałem oscyluje w granicach 16-17zł.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: czwartek, 24 sty 2013, 19:54
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Sposób na uzyskanie "absolutu"
Tylko, że to tylko teoretyczne wyliczenia, policz swój czas, humory żony (bezcenne), koszt kupna kolumny, pojemniki, lejki, sitka, mieszadła, słoiki, wężyki, myjki, filtry, węgle, drożdże itp, itd.
Poza tym trzeba to wszystko jeszcze gdzieś trzymać....
Moim zdaniem trzeba to traktować jako hobby, tylko i wyłącznie - wtedy okazuje się, że jak to hobby (a hobby zazwyczaj jest kosztowne), to są i plusy
Ps. Trochę OFFTOPIC się zrobił
Poza tym trzeba to wszystko jeszcze gdzieś trzymać....
Moim zdaniem trzeba to traktować jako hobby, tylko i wyłącznie - wtedy okazuje się, że jak to hobby (a hobby zazwyczaj jest kosztowne), to są i plusy
Ps. Trochę OFFTOPIC się zrobił
ps. Osobom mówiącym "to już było - poszukaj" mówię NIE! Nie potrzebuję mądrzenia się "znawców od szukania" - nie masz nic do powiedzenia na temat, to nic nie mów!
Re: Sposób na uzyskanie "absolutu"
Witam wszystkich!
Ja do tej pory robiłem stripping i rektyfikację. Po przeczytaniu tematu postanowiłem poprawić smak swojego wyrobu.
Stripping zastąpiłem rektyfikacją. Po dwukrotnej rektyfikacji i dwukrotnym odebraniu przedgonów okazało się, że po rozrobieniu do 40% wódka ze spirytusu po 1 rektyfikacji jest łagodniejsza w smaku od wódki ze spirytusu po 2 rektyfikacjach. Nie chodzi tutaj o zapach tylko o ostry piekący smak. Co Wy na to?
Pozdrawiam
Ja do tej pory robiłem stripping i rektyfikację. Po przeczytaniu tematu postanowiłem poprawić smak swojego wyrobu.
Stripping zastąpiłem rektyfikacją. Po dwukrotnej rektyfikacji i dwukrotnym odebraniu przedgonów okazało się, że po rozrobieniu do 40% wódka ze spirytusu po 1 rektyfikacji jest łagodniejsza w smaku od wódki ze spirytusu po 2 rektyfikacjach. Nie chodzi tutaj o zapach tylko o ostry piekący smak. Co Wy na to?
Pozdrawiam
Re: Sposób na uzyskanie "absolutu"
Moje wypełnienie, to sprężynki miedziane i sprężynki pryzmatyczne z ko od kol. szymonli. Przy pierwszej rektyfikacji zasypuję pierwszy odcinek 45cm rury fi 63,5mm sprężynkami miedzianymi. Pozostałe dwa odcinki po 45cm sprężynkami z ko. Przy drugiej zaś rektyfikacji wszystkie 3 odcinki zasypuję sprężynkami z ko.
-
- Posty: 121
- Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Sposób na uzyskanie "absolutu"
Lesgo jak Ty to robisz? Ja stosując jak myślę prawidłowe zasady rektyfikacji za pierwszym jak i za drugim gotowaniem litr spirytusu wychodzi mi około 27zł na gotowo (gotując na dwa razy)lesgo58 pisze: Z tymi kosztami to nie jest tak żle. Litr spirytusu metodą, którą sobie ostatnio wypracowałem oscyluje w granicach 16-17zł.
Tu chyba zawiniły zdecydowanie pogony-one właśnie dają ostry, piekący smak. Być może za długo przeciągnąłeś!robak1956 pisze: Po dwukrotnej rektyfikacji i dwukrotnym odebraniu przedgonów okazało się, że po rozrobieniu do 40% wódka ze spirytusu po 1 rektyfikacji jest łagodniejsza w smaku od wódki ze spirytusu po 2 rektyfikacjach. Nie chodzi tutaj o zapach tylko o ostry piekący smak. Co Wy na to?
Pozdrawiam
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Sposób na uzyskanie "absolutu"
@greg0004
Koszt:
- 10kg cukru = 35zł
- 1 drożdże = 7zł
- prąd ca 40kW = 27zł ( 2,5 gotowania)
- woda (mam hydrofor) 1m3 - ca 1kw = 1zł
- poświęcony czas , wypite piwo, koszty niemierzalne,
Otrzymałem dobrego spirytu 5l - co daje w dużym przybliżeniu wynik zacytowany w Twoim poście.
@robak1956
Co do ostrości - to prawdopodobnie źle odcięte frakcje ( nie tylko przedgony ale i pogony). Ja przy uważnym odcięciu niepożądanych frakcji otrzymuję tak łagodną wódkę, że muszę rozcieńczać ją do 48% aby nie posądzali mnie o zbytnie kraszenie wodą. . 40% wódkę pije się jak wodę.
Koszt:
- 10kg cukru = 35zł
- 1 drożdże = 7zł
- prąd ca 40kW = 27zł ( 2,5 gotowania)
- woda (mam hydrofor) 1m3 - ca 1kw = 1zł
- poświęcony czas , wypite piwo, koszty niemierzalne,
Otrzymałem dobrego spirytu 5l - co daje w dużym przybliżeniu wynik zacytowany w Twoim poście.
@robak1956
Co do ostrości - to prawdopodobnie źle odcięte frakcje ( nie tylko przedgony ale i pogony). Ja przy uważnym odcięciu niepożądanych frakcji otrzymuję tak łagodną wódkę, że muszę rozcieńczać ją do 48% aby nie posądzali mnie o zbytnie kraszenie wodą. . 40% wódkę pije się jak wodę.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 121
- Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Sposób na uzyskanie "absolutu"
Co do ostrości to u mnie przy prawidłowym prowadzeniu rektyfikacji jest tak samo jak u @lesgo58, a co do kosztów to u mnie to wygląda troszkę inaczej:
- 18kg glukozy - 63 zł -robię mocne nastawy około 20%, ale to już ostatni taki!
- drożdże turbo 48 -1 2zł - a jakich Ty używasz?
- prąd na cały proces czyli 2* glukozówka po 25l + uzyskana surówka jeszcze na raz - około 70 zł
- woda do chłodzenia około 1,5m - mieszkam w bloku więc liczone około 7 - 10 zł za m + woda do rozrobienia żywiec. Gotując na gotowo, rozrabiam na 45% również z wodą żywiec - 15zł.
Uzyskuję około 7l spirytusu+ogony.
Może coś przeoczyłem bo wychodzi 24 zł za 1l.
- 18kg glukozy - 63 zł -robię mocne nastawy około 20%, ale to już ostatni taki!
- drożdże turbo 48 -1 2zł - a jakich Ty używasz?
- prąd na cały proces czyli 2* glukozówka po 25l + uzyskana surówka jeszcze na raz - około 70 zł
- woda do chłodzenia około 1,5m - mieszkam w bloku więc liczone około 7 - 10 zł za m + woda do rozrobienia żywiec. Gotując na gotowo, rozrabiam na 45% również z wodą żywiec - 15zł.
Uzyskuję około 7l spirytusu+ogony.
Może coś przeoczyłem bo wychodzi 24 zł za 1l.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Sposób na uzyskanie "absolutu"
No i widzisz - wszystko zależy od rodzaju składników i wydajności. Dlatego wszelkie porównania nie mają sensu.
Ja zrobiłem moje wyliczenia z nudów. Gdyż nie interesują mnie koszty (dopóki mnie stać na tę zabawę) a tylko i wyłącznie jakość i satysfakcja.
P.S. Najczęściej robię spirytus z owoców i w drugiej kolejności z glukozy. Zapewne w tym przypadku koszty są większe. Obliczenia zaś wykonałem na bazie cukru, gdyż ten składnik jest najczęściej wykorzystywany. A że robiłem eksperymenty...
Ja zrobiłem moje wyliczenia z nudów. Gdyż nie interesują mnie koszty (dopóki mnie stać na tę zabawę) a tylko i wyłącznie jakość i satysfakcja.
P.S. Najczęściej robię spirytus z owoców i w drugiej kolejności z glukozy. Zapewne w tym przypadku koszty są większe. Obliczenia zaś wykonałem na bazie cukru, gdyż ten składnik jest najczęściej wykorzystywany. A że robiłem eksperymenty...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Sposób na uzyskanie "absolutu"
Ponieważ posiadam keg 30l, robię 3 destylacje.
Z jednej destylacji odbieram kropelkowo w tempie ok 1,5 kropli na s 100ml przedgonów i ok 05l pogonów. dodam jeszcze, że po odebraniu przedgonów dodatkowo przepłukuję skraplacz 200ml spirytusu. Przy drugiej rektyfikacji połączonej surówki i rozcieńczonej do ok 55% odbieram 200ml przedgonów 0,25l na szybko, 0,25l na vm na maxa, 0,5l w tym czasie ustalam właściwy odbiór i serce. Pogony od 95C na kegu. Zastanawiam się, czy w mojej kolumnie jest wykorzystywane całe wypełnienie.
Z jednej destylacji odbieram kropelkowo w tempie ok 1,5 kropli na s 100ml przedgonów i ok 05l pogonów. dodam jeszcze, że po odebraniu przedgonów dodatkowo przepłukuję skraplacz 200ml spirytusu. Przy drugiej rektyfikacji połączonej surówki i rozcieńczonej do ok 55% odbieram 200ml przedgonów 0,25l na szybko, 0,25l na vm na maxa, 0,5l w tym czasie ustalam właściwy odbiór i serce. Pogony od 95C na kegu. Zastanawiam się, czy w mojej kolumnie jest wykorzystywane całe wypełnienie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 cze 2013, 22:45 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
-
- Posty: 82
- Rejestracja: wtorek, 6 paź 2015, 20:44
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Sposób na uzyskanie "absolutu"
Zainteresował mnie temat rozcieńcznia surówki najpierw do 50%, a potem poniżej 20% żeby dokładnie oddzielić przedgon. Lesgos58 mam do ciebie pytanie, odnośnie ŁKZWJ. Mianowicie uzebierałem z pierwszego i drugiego odpędu 20l. surówki o mocy 55%. Ponoć dobiero trzeci odpęd nadaje się na whiskey, zaś to co mam z 1 i 2pędu robimy zwykłą wódke. Mam turbostila CU35 i cały urobek odbierałem bez wypełnienia z refluksem do momentu, aż leciało 10%. To teraz żeby zrobić drugą destylacje całej surówki mam to rozcieńczyć do 50%?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Sposób na uzyskanie "absolutu"
A na jakim sprzęcie będziesz rektyfikował?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 82
- Rejestracja: wtorek, 6 paź 2015, 20:44
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Sposób na uzyskanie "absolutu"
Oczywiście że możesz zastosować metodę podobną do tej na kolumnach rektyfikacyjnych. Czyli gotujesz w różnych stężeniach. Np na początku w 50% i po odebraniu przedgonów możesz rozcieńczyć do mniejszego stężenia np. 20% i ponownie odebrać przedgon. Po czym właściwy gon.
Ważne, żeby deflegmator potrafił skroplić wszystkie opary. Resztę pewnie już znasz?
Ważne, żeby deflegmator potrafił skroplić wszystkie opary. Resztę pewnie już znasz?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 82
- Rejestracja: wtorek, 6 paź 2015, 20:44
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Sposób na uzyskanie "absolutu"
Kega mam 30l., więc 20l. 55% surówki musiałbym podzielić na dwa wsady po 10l. Żeby rozcieńczyć surówke do 50% wystarczy dolać tylko litr wody, odebrać przedgon(ile?), dolać do pełna wodą kega, uzyskam <20% i ponownie odebrać przedgon(ile ml.?), ile mogę odebrać serca, a ile pogonów?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Sposób na uzyskanie "absolutu"
Mniej więcej tak jak piszesz.
Widzę po Twoich pytaniach, że masz małe doświadczenie. W tym temacie: http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p101177 kol. aronia opisał jak operować podobnym sprzętem żeby uzyskać bardzo dobrej klasy spirytus.
Jeśli chodzi o przedgon, pogon i gon to nie ma czegoś takiego jak "ile". Odbierasz praktycznie na węch i smak. Ważne, żeby przedgon odbierac praktycznie kropelkowo aż w którymś momencie po sprawdzeniu i roztarciu kilku kropel na przedramieniu będzie pachnieć tylko spirytusem. Jest to trudne na początku.
Mogę Ci podpowiedzieć, że gon najlepiej odbierać w osobne buteleczki. Po kilku dniach ocenisz co w/g Ciebie można uznać za akceptowalny spirytus.
Z czasem nabierzesz wprawy i doświadczenia. Twój sprzęt w obsłudze nie należy do najłatwiejszych. Zresztą o tym wszystkim bardzo dokładnie pisze wspomniany wyżej kolega.
Widzę po Twoich pytaniach, że masz małe doświadczenie. W tym temacie: http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p101177 kol. aronia opisał jak operować podobnym sprzętem żeby uzyskać bardzo dobrej klasy spirytus.
Jeśli chodzi o przedgon, pogon i gon to nie ma czegoś takiego jak "ile". Odbierasz praktycznie na węch i smak. Ważne, żeby przedgon odbierac praktycznie kropelkowo aż w którymś momencie po sprawdzeniu i roztarciu kilku kropel na przedramieniu będzie pachnieć tylko spirytusem. Jest to trudne na początku.
Mogę Ci podpowiedzieć, że gon najlepiej odbierać w osobne buteleczki. Po kilku dniach ocenisz co w/g Ciebie można uznać za akceptowalny spirytus.
Z czasem nabierzesz wprawy i doświadczenia. Twój sprzęt w obsłudze nie należy do najłatwiejszych. Zresztą o tym wszystkim bardzo dokładnie pisze wspomniany wyżej kolega.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 314
- Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Sposób na uzyskanie "absolutu"
A jak myślicie,czy przy próbie wyprodukowania owego"absolutu" miało by sens użycie wody w nastawie demineralizowanej lub z odwróconej osmozy ? Podczas finiszowego rozrabiania to już wszyscy wiemy że ma i to największe ,ale na początku? jak myślicie? czy to tylko przerost formy nad treścią?
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
-
- Posty: 82
- Rejestracja: wtorek, 6 paź 2015, 20:44
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Sposób na uzyskanie "absolutu"
Lesgos58 odbiór robię tak jak piszesz, dopóki czuje kwiatki to odbieram to jako przedgon, później w butelki od 0,7-1l. do końca procesu. Nie mieszam serca tylko każdą butelke spitytusu rozrabiam do wypicia . Rozpoczynam biorąc pierwszą ze środka. Rozrabiam i konsumuje po kolei dotąd, aż są wyczuwalne przedgony lub pogony.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Sposób na uzyskanie "absolutu"
@forma
Nie określiłbym tego"przerostem formy nad treścią". Wszystko jest możliwe. Myślę też, że nikt jeszcze tego nie próbował.
Coś mi się jednak wydaje, że jak sam nie spróbujesz to się nie dowiemy. Ja nad tym ostatnio też pracuję, jednak moja działalność na tym polu trochę zwolniła więc z mojej strony wyniki eksperymentów trochę się spóznią.
@rottweiler
I tej opcji się trzymaj. Początek gonu i końcówkę odbierałbym jednak w buteleczki 0,2. Mniejsze straty w razie "wpadki".
Nie określiłbym tego"przerostem formy nad treścią". Wszystko jest możliwe. Myślę też, że nikt jeszcze tego nie próbował.
Coś mi się jednak wydaje, że jak sam nie spróbujesz to się nie dowiemy. Ja nad tym ostatnio też pracuję, jednak moja działalność na tym polu trochę zwolniła więc z mojej strony wyniki eksperymentów trochę się spóznią.
@rottweiler
I tej opcji się trzymaj. Początek gonu i końcówkę odbierałbym jednak w buteleczki 0,2. Mniejsze straty w razie "wpadki".
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 314
- Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Sposób na uzyskanie "absolutu"
ok lesgo58 przekonałeś mnie może na początek nastawić na wodzie demineralizowanej? a pózniej z odwróconej osmozy jeszcze wybór drożdży ja proponuje turbo star 3 lub alcoteki a najlepiej jedne i drugie.w kraju będę za 2 tyg.to tym się zajmę ....
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!