Spirytus i wódka z winogron.

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: markus383 »

Witajcie :)

Na podwórku u mnie rośnie stara winorośl Beta. Niestety jej owoce nie nadają się bardzo na nic poza użyźnianiem ziemi. Wino kiepskie, owoce da się zjeść, ale nie są rewelacją. Chciałem więc zapytać co sądzicie o otrzymaniu z nich wódki? Nie chodzi mi o brandy, tylko o spirytus i rozcieńczenie wodą do 40%. Robił ktoś taki eksperyment? Było pijalne? Czuć w ogóle jakiś posmak winogron w wódce?

Pozdrawiam serdecznie,
Mateusz :)
koncentraty wina

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Spirytus i wódka z winogron.

Post autor: aronia »

Witaj,
jak najbardziej wyjdzie coś fajnego. W kwestii posmaków wszystko zależy od tego jak bardzo "wyczyścisz" - jeżeli chcesz go więcej to możesz spróbować rozcieńczyć surówkę po 1 razie, ale po moich doświadczeniach z destylatami z różnych szczepów to zapach jest bardzo specyficzny(ale też zależny), więc nawet surówka(powyżej 95%) będzie miała charakterystyczny zapach. Jeżeli jednak zapach będzie za mocny jak dla Ciebie to zawsze możesz puścić jeszcze raz.
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 wrz 2015, 12:22 przez aronia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Spirytus i wódka z winogron.

Post autor: lesgo58 »

Oczywiście, że można! Ja bym się nie wahał.
Robisz prosty nastaw w/g proporcji 10kg owoców + 1kg cukru(glukozy itp). Drożdże np. G-995. Fermentujesz i na rurki. Możesz popróbować destylacji na trzy sposoby. Pierwszy to prosta destylacja, drugi - destylacja na ok. 90% i trzeci to rektyfikacja na spirytus. Będziesz miał porównanie, który destylat najbardziej Ci podejdzie. Z rektyfikacji wynik powinien być oczywisty. Otrzymasz łagodny spirytus i po rozcieńczeniu łagodną wódkę. Z dwóch pozostały wynik zależeć będzie od Twoich umiejętności i doświadczenia.
Wszystkie te destylaty będą miały posmak winogron. Jak intensywny to zależy od gatunku owoców jak i sposobu fermentacji i póżniejszej destylacji.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Spirytus i wódka z winogron.

Post autor: markus383 »

Dzięki :)
No to teraz pozostaje tylko czekać do października aż dojrzeje na tyle, aby zerwać owoce. Zwykle w tym miesiącu dojrzewa u mnie o ile złapie jeszcze we wrześniu trochę promieni. Potem fermentacja i rurki :) Opiszę wynik jak tylko będę mógł.
Awatar użytkownika

scorpio33
30
Posty: 41
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 10:27
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Spirytus i wódka z winogron.

Post autor: scorpio33 »

Przerabiałem takie winogrona w zeszłym roku.
O ile wino wyszło ok, to destylat mnie rozczarował. Chciałem zrobić smakówkę, ale niestety wyszło coś niepijalnego o dziwnym chemicznym zapachu. Pomyslałem że z czasem nabierze lepszej jakości więc część zadębiłem lekko i do piwniczki. Po prawie roku jak spróbowałem to :womit: . Poszło do przeróbki na spirytus, ten też lekki posmaczek miał ale do nalewek bardzo dobry.

Autor tematu
markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Spirytus i wódka z winogron.

Post autor: markus383 »

W tym roku niestety nie dam rady opisać jak będzie wyglądał "produkt", ale mam nadzieję pochwalić się za rok osiągnięciem :)

Autor tematu
markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Spirytus i wódka z winogron.

Post autor: markus383 »

Będę nastawiał winogrona w ten lub w przyszły weekend.
W domu mam tylko drożdże cydrowe i tu pytanie. Czy takie drożdże odfermentują nastaw z ok. 25L soku i 2 kg cukru? Działaliście na takich drożdżach?
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Spirytus i wódka z winogron.

Post autor: seneka »

Nigdy nie robiłem cydru ale jeżeli drożdże te podobne są do piwnych to niestety calego cukru nie zjedzą
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

MaciejZZadupia
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 10 maja 2016, 00:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z zadupia;)
Ulubiony Alkohol: Gin
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: RE: Re: Spirytus i wódka z winogron.

Post autor: MaciejZZadupia »

markus383 pisze:Będę nastawiał winogrona w ten lub w przyszły weekend.
W domu mam tylko drożdże cydrowe i tu pytanie. Czy takie drożdże odfermentują nastaw z ok. 25L soku i 2 kg cukru? Działaliście na takich drożdżach?
Zamawiaj drożdże odpowiednie. Szkoda winogron.

Sent from my A0001 using Tapatalk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”