Spiduniu robi wino z truskawek

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy

Post autor: Pretender »

Oczywiście, najlepiej zdezynfekowanym ;)
Owoce najlepiej rozdrabniać na początku, przy nastawianiu wina.
alembiki

fostia
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 26 cze 2014, 19:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) który lubi gotować
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Warszawa
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: fostia »

Piłem w tamtym roku wino z truskawek i mi bardzo smakowało. Będę musiał skusić się na któryś z przepisów i sam zrobić. A jaka odmiana tych truskawek najlepiej by pasowała, bo chyba te białe truskawki o smaku ananasowym, by się nie nadawały.
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 cze 2014, 20:17 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: Pretender »

Najlepsze będą truskawki o smaku
... truskawkowym ;D
Awatar użytkownika

rastahnu
100
Posty: 141
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: rastahnu »

mam pytanie Koledzy, mój nastaw pracuje na miazdze od soboty (21-06-2014) tj. 6 dni. Nadal drożdżaki ostro pracują, planowałem jutro oddzielić miazgę, ale nie wiem czy zostawić jeszcze aż się skończy burzliwa fermentacja? Czy oddzielać?
rastahnu

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: greg0004 »

Można oddzielić, nic się nie stanie. Drożdże nie padną od tego a i nastaw przy przelewaniu trochę się dotleni. Sporo roboty Cię czeka żeby to wszystko ładnie oddzielić.
Awatar użytkownika

Autor tematu
spiduniu
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 6 lip 2011, 11:47
Krótko o sobie: realizuję marzenia
Ulubiony Alkohol: jałowcówka z wermutem i oliwką
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: spiduniu »

Moje winko fermentuje sobie teraz już powoli. Dzisiejszy pomiar wykazał 3* blg. Drożdże niechybnie dążą więc ku wytrawności. Zamierzam dodać jutro 1,4 kg cukru i dalej obserwować sytuację. Zgodnie z planem pozwolę im przeżreć tyle cukru ile dadzą radę.

spid

PS. z dodatków zrezygnowałem.
PPS. po dodaniu cukru wskaźnik pokazał 7*blg
Ostatnio zmieniony piątek, 4 lip 2014, 00:10 przez spiduniu, łącznie zmieniany 1 raz.
coraz większa ślinka płynie z ust, dziki rośnie smak!
Awatar użytkownika

rastahnu
100
Posty: 141
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: rastahnu »

W niedzielę oddzieliłem miazgę od nastawu. Poziom Blg wynosił 1, dodałem cukru do 9 Blg. Planuję winko na 15%. Drożdżaki bardzo ładnie pracują aż huczy :odlot: Poniżej przedstawiam zdjęcia mojego nastawu przed oddzieleniem oraz po:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
rastahnu

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: greg0004 »

W moim winku też niby taki pomarańcz, teraz od góry widać już jak zaczyna się klarować i to wyklarowane daje dopiero czerwień.

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: greg0004 »

Moje winko już pięknie się sklarowało, dziś zlałem je z nad osadu i dosłodziłem na 4 Blg. Dalej to już oczekiwanie w czasie by samo z siebie wydobyło co najlepsze. Obecnie po wyklarowaniu winko jest w kolorze treściwym czerwonym, pierwsza próba jesienią.

tutti22
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 16 cze 2014, 15:12
Podziękował: 3 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: tutti22 »

Witam tu wszystkich, zrobiłem wino z truskawek 19.06, przy starcie wyszło 25
blg. Przy pierwszym zlewaniu 03.08 było 12 blg, dodałem do niego 2 l wody i
1 kg cukru i pomiar wskazał 14 blg. Wczoraj sprawdzałem znowu i było 12 blg.
Mam pytanie, w smaku wino jest dobre może trochę za słodkie, ale nie czuć w
nim w ogóle mocy, jest jak sok. Czy jeszcze trzeba czekać żeby jakieś alc się
pojawiło? To moje drugie wino w życiu, tak ze proszę o jakieś wskazówki.
Dzięki i pozdrawiam.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: manowar »

Po co zlewałeś jak fermentacja się nie zakończyła i po co dodałeś cukru jak blg było 12?
Nie czuć alkoholu bo kryje go cukier.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

tutti22
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 16 cze 2014, 15:12
Podziękował: 3 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: tutti22 »

A czy da się je jeszcze uratować w jakiś sposób?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: Wald »

Danych tyle co i nic, skąd mamy wiedzieć co z tym robić? Na moje oko, w nastawie jest już 14% i Twoje działania już nic nie pomogą. A w zasadzie mogą pomóc np. odczynianie uroków, czary, zaklęcia, modły do kogo chcesz, a to w intencji matki natury, bo jeśli ona zechce to pociągnie dalej. Jeśli odmówi, zostaniesz z tym co zrobiłeś. Szanse są, ale na tyle tylko, na ile sam pomogłeś przygotowując nastaw. Dziś zostaje zaczekać i sprawdzić co z tego wyjdzie.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

tutti22
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 16 cze 2014, 15:12
Podziękował: 3 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: tutti22 »

Uzupełniam dane. 7 kg truskawek + 7,5 l wody + 5 kg cukru + jak w przepisie 2 cytryny, szklanka mocnej herbaty. Czy to był błąd jeśli dodałem to wszystko naraz? Pomiar wyszedł wtedy 25 blg. A po 1,5 m-ca gdy je zlewałem było 12 blg i dodałem wtedy jeszcze 2 l wody i 1 kg cukru i blg podniosło się do 14. A teraz jak sprawdzałem to jest znów 12 blg.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: Wald »

Coś kręcisz, 5 kg cukru na 7,5 wody, plus sok z owoców (też z cukrem) musi dać więcej niż 25 Blg (ćwierć kilograma na litr :!: ). Prawdopodobnie skopałeś pomiar, albo pływak masz uszkodzony. Stawiam na to pierwsze. Zapomniałeś o istotnej informacji, jakie drożdże męczą się z tym nadmiarem cukru?
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

tutti22
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 16 cze 2014, 15:12
Podziękował: 3 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: tutti22 »

Tak mi pokazał na skali 25 blg, może faktycznie jest uszkodzony. A drożdże użyłem uniwersalne wysokoalkoholizujące firmy zamojscy.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: gr000by »

Cukier startowy wyszedł mi ponad 350g/l, przy założeniu, że w truskawkach jest 10% cukrów, a soku wyjdzie 70% masy owoców. Plus dodanie syropu cukrowego daje około 360g/l cukru "startowego".
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: Wald »

gr000by pisze: około 360g/l cukru "startowego".
Mnie też tak to wygląda. Wystarczy że do pomiaru nie oddzieliłeś części stałych (miąższu).
Wald pisze: Dziś zostaje zaczekać i sprawdzić co z tego wyjdzie.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

tutti22
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 16 cze 2014, 15:12
Podziękował: 3 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: tutti22 »

Ok dziękuje za pomoc, odczekam jakiś czas i znów zrobię pomiar i napisze ile wyszło. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: Pretender »

A na przyszłość sprawdź cukromierz, na wodzie.

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: greg0004 »

Po ponad dwóch miesiącach od nastawienia postanowiłem wstępnie spróbować truskawkowego winka, nie mam odniesienia bo to pierwsze robione jak i próbowane z truskawek. Winko bardzo wczesne- 2 mc, więc smak taki jak czas dla wina.... Winku brakuje trochę słodkości, więc będzie trzeba dosłodzić. Na tą chwilę za wcześnie by oceniać smak, przebijają się posmaki wczesnego nastawu więc tu potrzebny czas. Winko oddaje przyjemny zapach truskawkowy, gdy czas zrobi swoje na pewno będzie to w miarę pijalne winko.

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: greg0004 »

Po odstaniu kilku miesięcy wina truskawkowego, szczerze nie polecam wina z truskawek. Nie jest to dobry owoc na wino. Truskawkowe zrobiłem tylko z ciekawości i oczekiwania nie spełnione. Być może dodatek wody dyskwalifikuje to wino, być może inne czynniki lecz smak jest mało przyswajalny. Osobiście nie polecam, jedyna ciekawa nutka w tym winie- to zapach-szkoda rozwadniać jeśli będzie ktoś chciał zrobić.

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: Czarny79 »

Ja robiłem w tamtym roku wino truskawkowe i wyszło rewelacja.

bananek63
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 14 lut 2016, 13:56
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: bananek63 »

Dorzucę coś od siebie:
Kupione 50 kg truskawek prosto z plantacji - 20 łubianek 2,5 kg każda razem. Udało mi się kupić tak, że miałem połowę oszypułkowaną a połowę nie.
Truskawki umyte i rozdrobione tłuczkiem do ziemniaków - dodany pektoenzym do rozluźnienia masy.
Dwa dni później wrzucam wszystko na worek filtracyjny 11 litrowy. Pół dnia zabawy z doskoku i przefiltrowane. Resztę masy truskawkowej go gara, rozdrobniłem na paćkę mikserem coś ala blender. Po trzech godzinach znów na worek. Razem z tego wyszło coś około 35l Czystego soku.
Wybrałem drożdże Bayanusy + jakaś pożywka.
Wstawione do 2 gąsiorków
1. Łączny litraż na chwilę obecną 28 litrów po dodaniu
- cukru do 18 blg
- drożdże + pożywka
- 3 łyżki parzonej herbaty
- 1 g piro
- ok. 80g kwasku cytrynowego ( dodałem tyle w kwestii doświadczalnej - ciekaw jestem różnicy z drugim gąsiorkiem)
2. Łączny litraż ok. 15 litrów
- cukier do 20 Blg
- 1 g piro
- 2 łyżki parzonej herbaty
- ok. 25g kwasku cytrynowego ( Sporo mniej niż w bańce nr 1 ).

Baniak nr 1. 8g drożdży
Baniak nr 2. 5g drożdży

Drożdże dodane o godzinie 16 następnego dnia o 21 słychać było jak baniaczki sobie puszczały bączki. Po kilku dniach (3-4 dni) BLG z 20 spadło do 15.

Celuje w:
14-15% półsłodkie.
Leżakować będzie w piwniczce gdzie w lato jest ok. 14-15 stopni.
Zima powyżej 0.

Edit1. dzisiaj po 7 dniach blg spadło do okolicy 5-6 BLG. Dodano resztę cukru. Na łączną sumę 30l w gąsiorze dodałem 9kg cukru. Natomiast na baniak około 17 litrów dodałem 5kg cukru ( nie mogę zerknąć dokładnie gdzie mam kreskę 15litrów lecz było 15litrów soku na początku plus 1,5l z 2,5kg cukru więc wyjdzie około 17l.).

Jeżeli coś źle zrobiłem to proszę o info z chęcią poprawie a i uwagi bardzo proszę.
Drugi Edit będzie po zlaniu z nad osadu.

bananek63
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 14 lut 2016, 13:56
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: bananek63 »

Cz. 2
Wino stoi już jakieś 3 tygodnie w słojach w ciemnej piwnicy. Zostało wymieszane, większy balon zbyt kwaskowy natomiast mały bez wyrazu. Wymieszanie dało idealny jak dla mnie i znajomych smak. Wino jest słodkie, aromatyczne, ma swoją moc której nie czuć dzięki słodyczy. Przy początkowym próbowaniu po zlaniu mi nie smakowało lecz wszystkim innym tak. Po 2-3 tygodniach i otwarciu słoja okazało się, że nawet mi bardzo smakuje:). Smak i zapach się uwyraźnił a ostrość zniknęła.
Prośby o podarowanie butelki zeszły z połowy rodziny. Za rok zrobię zamiast 45 litrów pewnie ze 100.
Polecam wszystkim jednak następnym razem dam ciut mniej kwasku.

Mam pytanie:
Zauważyłem że na dnie słoi zrobił się jeszcze delikatny osad widoczny pod słońce. Podejrzewam, że to normalne jednak wolę się upewnić czy na pewno.

vasteq
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 22 lip 2014, 21:04
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: vasteq »

Robiłem rok temu wino z truskawek i mi oraz domownikom smakuje. Niestety nie wiem z jakiej odmiany robiłem. Ale teraz chciałbym się dowiedzieć z jakiej odmiany było by najlepsze ponieważ jak wiadomo odmian jest bardzo dużo a smak niektórych pozostawia wiele do życzenia. Być może dlatego właśnie wino Spidunia nie zadowala. Czy ma ktoś doświadczenie w winach z poszczególnych odmian truskawek?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”