Spiduniu robi wino z truskawek

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Post autor: siwy1121 »

Wald, to mnie zaskoczyłeś, żeby nie dodawać wody... Nawet w jakiejś książce widziałem przepis z dodatkiem wody. Ja już niestety dolałem, no cóż, na przyszłość będę wiedział.
alembiki

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: greg0004 »

Czytając przepisy na różnych forach praktycznie w każdym był dodatek wody, może dlatego że jest dodatek kwasku lub też cytryn? Tylko w tych przepisach jest tej wody prawie pół na pół- to według mnie jest marnowanie nastawu dla efektu końcowego.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: Pretender »

Wina najlepiej robić bez dodatku wody, po co rozcieńczać aromaty. Ale są owoce np czarna porzeczka, która wymaga dodatku wody i to dużego. Spróbujcie zrobić np wiśnię bez wody lub z minimalną ilością, zobaczycie/odczujecie różnicę na plus. Dodatek pekto bardzo pomaga wydobyć aromaty i zwiększyć iloś soku, dlatego namawiam do jego stosowania.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: Wald »

siwy1121 pisze: Nawet w jakiejś książce widziałem przepis z dodatkiem wody.
Są to przepisy uśrednione, nastawione na średnie wyniki (kwasu w truskawce bywa do 15 g/l). Owszem pijalne, ale ja dążę do doskonałości, do najlepszego z możliwych smaków.
Wald pisze:W dobrych (dojrzałych) owocach zawartość kwasów jest od 5 g/l
To tu wody nie trzeba.

Te przepisy ( z owych książek) nijak mają się do własnych opisów o badaniu nastawu i założeń dla gotowego wina. W poście o planowaniu wina (http://alkohole-domowe.com/forum/post55947.html#p55947) opisałem to najprościej jak można.
Sok zbyt kwaśny rozcieńczamy wodą, mało kwaśne dokwaszamy bez dodatku wody.
Celowo pominąłem wszystkie dodatki typu pekto, piro, pożywki i inne. To miało być dla początkujących. Ale jeśli ktokolwiek woli robić z gotowych przepisów, nie mam nic do tego.

Jak zawsze są odstępstwa od zasad. Te stanowią dzika róża, głóg, czarna porzeczka, to najpopularniejsze surowce. Inną sprawą są wina kwiatowe, ale tu nie o tym.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Autor tematu
spiduniu
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 6 lip 2011, 11:47
Krótko o sobie: realizuję marzenia
Ulubiony Alkohol: jałowcówka z wermutem i oliwką
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: spiduniu »

Dziękuję koledzy za wszystkie wskazówki, ja swoje wino truskawkowe ciągnę dalej. Dziś, po 6 dniach, zakończyłem fermentację w miazdze. Odcedziłem wino w nylonowym worku. Rohapect zdecydowanie ułatwił to zadanie, otrzymanie dość suchej masy wytłoków zajęło kilkanaście minut. Po ściągnięciu wskaźnik pokazał 2 * blg.

Następnie rozpuściłem w części nastawu 4 kg cukru, co dało ostateczny odczyt 15 * blg. Teraz wody już tam więcej nie dodam, w baniaku jest poziom ok 30 l. Jutro wyniosę do chłodniejszego pomieszczenia.

Zastanawiam się nad niewielkim dodatkiem malin - 1 do 2 kg.
coraz większa ślinka płynie z ust, dziki rośnie smak!

DarekRz
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 23 lut 2009, 12:03
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: DarekRz »

Maliny popsują ci to wino - tzn. ich aromat zagłuszy truskawki. Chcesz coś ciekawego do wina truskawkowego półsłodkiego? - wrzuć do nastawu woreczek płócienny na nitce z wygotowanym kamykiem i czubatą łyżeczka herbacianą TYMIANKU na każde 10 l nastawu. Trzymaj tydzień. Możesz też na początek zrobić sobie partię 5 l truskawek tymiankowych - bo w końcu gusta są różne - a nuż nie podejdzie ci tak jak mi.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: siwy1121 »

Czytałem, że niektórzy dodają też imbiru, sam zamierzam spróbować na małej ilości.
Awatar użytkownika

empenov
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 10 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: empenov »

Siemanko, dnia 30.05.2014 zrobiłem wino z truskawek. Dziś jest 23.06.14 i zastanawiam się czy wywalić już owoce (słodkość odpowiednia) a wino wygląda tak:

Obrazek

osadu jak widać już sporo więc zastawiam się czy już go usunąć. (razem z owocami)

Właściwości wina (mierzone muliwinomierzem w temp. 20st C):

7 bgl
ilość cukru g/l: 44
stężenie alkoholu 2,5% - ale ta skala chyba nie odnosi się do wina - bo 2,5% to jakaś masakra by była.
Ja celuje w przynajmniej 12%

Ps.
Przepis inny niż w tym temacie, ja się tu tylko dołączyłem, żeby nie robić niepotrzebnie nowego ;)

Pozdr!
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: Pretender »

Owoce już dawno powinny opuścić balon, także nie zwlekaj. Co do mocy Twojego truskawkowego to bez przepisu nikt Ci kie pomoże.
Awatar użytkownika

empenov
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 10 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: empenov »

Przepis, zgodnie z któym robiłem:
8kg truskawek
7l wody
4 kg cukru
Drożdze: shery zamojscy
Pożywka
250ml tianiny (4 łyżeczki sypanej zalanej wrzątkiem)
Łyżeczka od herbaty pektopoku
Sok z 1 cytryny. 50-100ml
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: siwy1121 »

Skąd Ci wyszło te 2,5% ??? Jeśli mierzyłeś alkoholomierzem to wiedz, że ten służy do mierzenia zawartości alkoholu w trunkach w których nie ma już nic cukru, NIE MA ALKOHOLOMIERZA KTÓRY PODA %% W SŁODKIM WINIE.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: aronia »

Te wszystkie wartości empenov odczytał na multimierzu: na jednej wysokości 3 skale :D . Moc wina liczysz na podstawie różnicy zawartości cukru przed i po fermentacji.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: Wald »

Truskawki i inne owoce z drobnymi pestkami na skórce, przetrzymane w nastawie mogą wprowadzić goryczkę w smaku. ;/
Zdjęcie niewidoczne. Ściągaj z nad osadu jeśli od góry zaczyna klarować, ale raczej przez owoce tego nie zauważysz. :bezradny:
Te dwa procent alkoholu to będzie jeszcze więcej niż jest teraz, jak drożdże przerobią cukier do poziomu 0 Blg (chyba dostałeś instrukcje). Ile teraz jest policzysz jak znasz początkowe Blg. Innego sposobu nie ma. :czytaj:
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

rastahnu
100
Posty: 141
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: rastahnu »

Witam,

i ja nastawiłem truskawki na drożdżach Malaga. Poniżej skład:

2kg cukru
2l wody
250ml czarnej herbaty
1g taniny
10kg truskawek
5g pożywki DAP
2ml pekto
2x sok z cytryn

21.06.2014 sporządziłem nastaw z wyżej wymienionych składników. Następnego dnia po 12 godzinach od dodania pekto, dodałem MD. Po 4 godzinach drożdżaki opanowały nastaw. Sok z samych truskawek miał 8Blg, natomiast nastaw 24Blg. Fermentację prowadzę w fermentatorze. Na początku nastaw miał objętość 14 litrów, teraz widzę, że jest ponad 15 litrów. Pewnie drożdże ostro buzują, właśnie odnośnie tego mam pytanie.

Jeszce nie otwierałem fermentatora od dodania MD, czy mogę otworzyć i porządnie wymieszać nastaw (mieszadło i wiertarka), żeby jeszcze bardziej owoce rozdrobnić (żeby wspomóc pekto)?

pozdrawiam
Darek
rastahnu

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: greg0004 »

Pektoenzym zrobi swoje z truskawkami, ale jak chcesz to śmiało rozbełtaj je mieszadłem. Tym nie zaszkodzisz, a wręcz pomożesz bo jeszcze bardziej dotlenisz drożdżaki do lepszej pracy.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: Pretender »

Oczywiście, najlepiej zdezynfekowanym ;)
Owoce najlepiej rozdrabniać na początku, przy nastawianiu wina.

fostia
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 26 cze 2014, 19:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) który lubi gotować
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Warszawa
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: fostia »

Piłem w tamtym roku wino z truskawek i mi bardzo smakowało. Będę musiał skusić się na któryś z przepisów i sam zrobić. A jaka odmiana tych truskawek najlepiej by pasowała, bo chyba te białe truskawki o smaku ananasowym, by się nie nadawały.
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 cze 2014, 20:17 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: Pretender »

Najlepsze będą truskawki o smaku
... truskawkowym ;D
Awatar użytkownika

rastahnu
100
Posty: 141
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: rastahnu »

mam pytanie Koledzy, mój nastaw pracuje na miazdze od soboty (21-06-2014) tj. 6 dni. Nadal drożdżaki ostro pracują, planowałem jutro oddzielić miazgę, ale nie wiem czy zostawić jeszcze aż się skończy burzliwa fermentacja? Czy oddzielać?
rastahnu

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: greg0004 »

Można oddzielić, nic się nie stanie. Drożdże nie padną od tego a i nastaw przy przelewaniu trochę się dotleni. Sporo roboty Cię czeka żeby to wszystko ładnie oddzielić.
Awatar użytkownika

Autor tematu
spiduniu
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 6 lip 2011, 11:47
Krótko o sobie: realizuję marzenia
Ulubiony Alkohol: jałowcówka z wermutem i oliwką
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: spiduniu »

Moje winko fermentuje sobie teraz już powoli. Dzisiejszy pomiar wykazał 3* blg. Drożdże niechybnie dążą więc ku wytrawności. Zamierzam dodać jutro 1,4 kg cukru i dalej obserwować sytuację. Zgodnie z planem pozwolę im przeżreć tyle cukru ile dadzą radę.

spid

PS. z dodatków zrezygnowałem.
PPS. po dodaniu cukru wskaźnik pokazał 7*blg
Ostatnio zmieniony piątek, 4 lip 2014, 00:10 przez spiduniu, łącznie zmieniany 1 raz.
coraz większa ślinka płynie z ust, dziki rośnie smak!
Awatar użytkownika

rastahnu
100
Posty: 141
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: rastahnu »

W niedzielę oddzieliłem miazgę od nastawu. Poziom Blg wynosił 1, dodałem cukru do 9 Blg. Planuję winko na 15%. Drożdżaki bardzo ładnie pracują aż huczy :odlot: Poniżej przedstawiam zdjęcia mojego nastawu przed oddzieleniem oraz po:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
rastahnu

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: greg0004 »

W moim winku też niby taki pomarańcz, teraz od góry widać już jak zaczyna się klarować i to wyklarowane daje dopiero czerwień.

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: greg0004 »

Moje winko już pięknie się sklarowało, dziś zlałem je z nad osadu i dosłodziłem na 4 Blg. Dalej to już oczekiwanie w czasie by samo z siebie wydobyło co najlepsze. Obecnie po wyklarowaniu winko jest w kolorze treściwym czerwonym, pierwsza próba jesienią.

tutti22
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 16 cze 2014, 15:12
Podziękował: 3 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: tutti22 »

Witam tu wszystkich, zrobiłem wino z truskawek 19.06, przy starcie wyszło 25
blg. Przy pierwszym zlewaniu 03.08 było 12 blg, dodałem do niego 2 l wody i
1 kg cukru i pomiar wskazał 14 blg. Wczoraj sprawdzałem znowu i było 12 blg.
Mam pytanie, w smaku wino jest dobre może trochę za słodkie, ale nie czuć w
nim w ogóle mocy, jest jak sok. Czy jeszcze trzeba czekać żeby jakieś alc się
pojawiło? To moje drugie wino w życiu, tak ze proszę o jakieś wskazówki.
Dzięki i pozdrawiam.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: manowar »

Po co zlewałeś jak fermentacja się nie zakończyła i po co dodałeś cukru jak blg było 12?
Nie czuć alkoholu bo kryje go cukier.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

tutti22
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 16 cze 2014, 15:12
Podziękował: 3 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: tutti22 »

A czy da się je jeszcze uratować w jakiś sposób?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: Wald »

Danych tyle co i nic, skąd mamy wiedzieć co z tym robić? Na moje oko, w nastawie jest już 14% i Twoje działania już nic nie pomogą. A w zasadzie mogą pomóc np. odczynianie uroków, czary, zaklęcia, modły do kogo chcesz, a to w intencji matki natury, bo jeśli ona zechce to pociągnie dalej. Jeśli odmówi, zostaniesz z tym co zrobiłeś. Szanse są, ale na tyle tylko, na ile sam pomogłeś przygotowując nastaw. Dziś zostaje zaczekać i sprawdzić co z tego wyjdzie.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

tutti22
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 16 cze 2014, 15:12
Podziękował: 3 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: tutti22 »

Uzupełniam dane. 7 kg truskawek + 7,5 l wody + 5 kg cukru + jak w przepisie 2 cytryny, szklanka mocnej herbaty. Czy to był błąd jeśli dodałem to wszystko naraz? Pomiar wyszedł wtedy 25 blg. A po 1,5 m-ca gdy je zlewałem było 12 blg i dodałem wtedy jeszcze 2 l wody i 1 kg cukru i blg podniosło się do 14. A teraz jak sprawdzałem to jest znów 12 blg.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: Wald »

Coś kręcisz, 5 kg cukru na 7,5 wody, plus sok z owoców (też z cukrem) musi dać więcej niż 25 Blg (ćwierć kilograma na litr :!: ). Prawdopodobnie skopałeś pomiar, albo pływak masz uszkodzony. Stawiam na to pierwsze. Zapomniałeś o istotnej informacji, jakie drożdże męczą się z tym nadmiarem cukru?
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

tutti22
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 16 cze 2014, 15:12
Podziękował: 3 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: tutti22 »

Tak mi pokazał na skali 25 blg, może faktycznie jest uszkodzony. A drożdże użyłem uniwersalne wysokoalkoholizujące firmy zamojscy.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: gr000by »

Cukier startowy wyszedł mi ponad 350g/l, przy założeniu, że w truskawkach jest 10% cukrów, a soku wyjdzie 70% masy owoców. Plus dodanie syropu cukrowego daje około 360g/l cukru "startowego".
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: Wald »

gr000by pisze: około 360g/l cukru "startowego".
Mnie też tak to wygląda. Wystarczy że do pomiaru nie oddzieliłeś części stałych (miąższu).
Wald pisze: Dziś zostaje zaczekać i sprawdzić co z tego wyjdzie.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

tutti22
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 16 cze 2014, 15:12
Podziękował: 3 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: tutti22 »

Ok dziękuje za pomoc, odczekam jakiś czas i znów zrobię pomiar i napisze ile wyszło. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: Pretender »

A na przyszłość sprawdź cukromierz, na wodzie.

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: greg0004 »

Po ponad dwóch miesiącach od nastawienia postanowiłem wstępnie spróbować truskawkowego winka, nie mam odniesienia bo to pierwsze robione jak i próbowane z truskawek. Winko bardzo wczesne- 2 mc, więc smak taki jak czas dla wina.... Winku brakuje trochę słodkości, więc będzie trzeba dosłodzić. Na tą chwilę za wcześnie by oceniać smak, przebijają się posmaki wczesnego nastawu więc tu potrzebny czas. Winko oddaje przyjemny zapach truskawkowy, gdy czas zrobi swoje na pewno będzie to w miarę pijalne winko.

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: greg0004 »

Po odstaniu kilku miesięcy wina truskawkowego, szczerze nie polecam wina z truskawek. Nie jest to dobry owoc na wino. Truskawkowe zrobiłem tylko z ciekawości i oczekiwania nie spełnione. Być może dodatek wody dyskwalifikuje to wino, być może inne czynniki lecz smak jest mało przyswajalny. Osobiście nie polecam, jedyna ciekawa nutka w tym winie- to zapach-szkoda rozwadniać jeśli będzie ktoś chciał zrobić.

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: Czarny79 »

Ja robiłem w tamtym roku wino truskawkowe i wyszło rewelacja.

bananek63
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 14 lut 2016, 13:56
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: bananek63 »

Dorzucę coś od siebie:
Kupione 50 kg truskawek prosto z plantacji - 20 łubianek 2,5 kg każda razem. Udało mi się kupić tak, że miałem połowę oszypułkowaną a połowę nie.
Truskawki umyte i rozdrobione tłuczkiem do ziemniaków - dodany pektoenzym do rozluźnienia masy.
Dwa dni później wrzucam wszystko na worek filtracyjny 11 litrowy. Pół dnia zabawy z doskoku i przefiltrowane. Resztę masy truskawkowej go gara, rozdrobniłem na paćkę mikserem coś ala blender. Po trzech godzinach znów na worek. Razem z tego wyszło coś około 35l Czystego soku.
Wybrałem drożdże Bayanusy + jakaś pożywka.
Wstawione do 2 gąsiorków
1. Łączny litraż na chwilę obecną 28 litrów po dodaniu
- cukru do 18 blg
- drożdże + pożywka
- 3 łyżki parzonej herbaty
- 1 g piro
- ok. 80g kwasku cytrynowego ( dodałem tyle w kwestii doświadczalnej - ciekaw jestem różnicy z drugim gąsiorkiem)
2. Łączny litraż ok. 15 litrów
- cukier do 20 Blg
- 1 g piro
- 2 łyżki parzonej herbaty
- ok. 25g kwasku cytrynowego ( Sporo mniej niż w bańce nr 1 ).

Baniak nr 1. 8g drożdży
Baniak nr 2. 5g drożdży

Drożdże dodane o godzinie 16 następnego dnia o 21 słychać było jak baniaczki sobie puszczały bączki. Po kilku dniach (3-4 dni) BLG z 20 spadło do 15.

Celuje w:
14-15% półsłodkie.
Leżakować będzie w piwniczce gdzie w lato jest ok. 14-15 stopni.
Zima powyżej 0.

Edit1. dzisiaj po 7 dniach blg spadło do okolicy 5-6 BLG. Dodano resztę cukru. Na łączną sumę 30l w gąsiorze dodałem 9kg cukru. Natomiast na baniak około 17 litrów dodałem 5kg cukru ( nie mogę zerknąć dokładnie gdzie mam kreskę 15litrów lecz było 15litrów soku na początku plus 1,5l z 2,5kg cukru więc wyjdzie około 17l.).

Jeżeli coś źle zrobiłem to proszę o info z chęcią poprawie a i uwagi bardzo proszę.
Drugi Edit będzie po zlaniu z nad osadu.

bananek63
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 14 lut 2016, 13:56
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek

Post autor: bananek63 »

Cz. 2
Wino stoi już jakieś 3 tygodnie w słojach w ciemnej piwnicy. Zostało wymieszane, większy balon zbyt kwaskowy natomiast mały bez wyrazu. Wymieszanie dało idealny jak dla mnie i znajomych smak. Wino jest słodkie, aromatyczne, ma swoją moc której nie czuć dzięki słodyczy. Przy początkowym próbowaniu po zlaniu mi nie smakowało lecz wszystkim innym tak. Po 2-3 tygodniach i otwarciu słoja okazało się, że nawet mi bardzo smakuje:). Smak i zapach się uwyraźnił a ostrość zniknęła.
Prośby o podarowanie butelki zeszły z połowy rodziny. Za rok zrobię zamiast 45 litrów pewnie ze 100.
Polecam wszystkim jednak następnym razem dam ciut mniej kwasku.

Mam pytanie:
Zauważyłem że na dnie słoi zrobił się jeszcze delikatny osad widoczny pod słońce. Podejrzewam, że to normalne jednak wolę się upewnić czy na pewno.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”