Spiduniu robi wino z truskawek
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek
Polecam Ci tokaji, nadają się do win owocowych, jak zastanawiasz się jakie drożdże do czego, polecam http://alkohole-domowe.com/forum/post86 ... BCy#p86542
Ja wczoraj kupiłem truskawki po 1,20zł/kg, ok. 20% poszla do śmieci, ale było warto, jako, że wszystko już w balonie, nie mam czasu na namnażanie, więc muszę dodać aktywne, polecą Fermicru, albo Enovini.
Ja wczoraj kupiłem truskawki po 1,20zł/kg, ok. 20% poszla do śmieci, ale było warto, jako, że wszystko już w balonie, nie mam czasu na namnażanie, więc muszę dodać aktywne, polecą Fermicru, albo Enovini.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek
Jakoś wytrawne z truskawek słabo do mnie przemawia, stąd też wybrałbym MALAGA 1.
W dobrych (dojrzałych) owocach zawartość kwasów jest od 5 g/l, więc skąd pomysły na dodatek wody? Chyba tylko by zwiększyć ilość gotowego wina. Truskawka jako jeden z nielicznych owoców w naszej szerokości geograficznej, nadaje się na wino bez dodatku wody. Większość w niej to właśnie woda. Cukru też ma nie za wiele, ale właśnie przez małą ilość kwasu, wydają się być tak słodkie. Przemyśl raz jeszcze skład nastawu i zrób jak uważasz.
W dobrych (dojrzałych) owocach zawartość kwasów jest od 5 g/l, więc skąd pomysły na dodatek wody? Chyba tylko by zwiększyć ilość gotowego wina. Truskawka jako jeden z nielicznych owoców w naszej szerokości geograficznej, nadaje się na wino bez dodatku wody. Większość w niej to właśnie woda. Cukru też ma nie za wiele, ale właśnie przez małą ilość kwasu, wydają się być tak słodkie. Przemyśl raz jeszcze skład nastawu i zrób jak uważasz.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek
Wina najlepiej robić bez dodatku wody, po co rozcieńczać aromaty. Ale są owoce np czarna porzeczka, która wymaga dodatku wody i to dużego. Spróbujcie zrobić np wiśnię bez wody lub z minimalną ilością, zobaczycie/odczujecie różnicę na plus. Dodatek pekto bardzo pomaga wydobyć aromaty i zwiększyć iloś soku, dlatego namawiam do jego stosowania.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek
Te przepisy ( z owych książek) nijak mają się do własnych opisów o badaniu nastawu i założeń dla gotowego wina. W poście o planowaniu wina (http://alkohole-domowe.com/forum/post55947.html#p55947) opisałem to najprościej jak można.
Jak zawsze są odstępstwa od zasad. Te stanowią dzika róża, głóg, czarna porzeczka, to najpopularniejsze surowce. Inną sprawą są wina kwiatowe, ale tu nie o tym.
Są to przepisy uśrednione, nastawione na średnie wyniki (kwasu w truskawce bywa do 15 g/l). Owszem pijalne, ale ja dążę do doskonałości, do najlepszego z możliwych smaków.siwy1121 pisze: Nawet w jakiejś książce widziałem przepis z dodatkiem wody.
To tu wody nie trzeba.Wald pisze:W dobrych (dojrzałych) owocach zawartość kwasów jest od 5 g/l
Te przepisy ( z owych książek) nijak mają się do własnych opisów o badaniu nastawu i założeń dla gotowego wina. W poście o planowaniu wina (http://alkohole-domowe.com/forum/post55947.html#p55947) opisałem to najprościej jak można.
Celowo pominąłem wszystkie dodatki typu pekto, piro, pożywki i inne. To miało być dla początkujących. Ale jeśli ktokolwiek woli robić z gotowych przepisów, nie mam nic do tego.Sok zbyt kwaśny rozcieńczamy wodą, mało kwaśne dokwaszamy bez dodatku wody.
Jak zawsze są odstępstwa od zasad. Te stanowią dzika róża, głóg, czarna porzeczka, to najpopularniejsze surowce. Inną sprawą są wina kwiatowe, ale tu nie o tym.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: środa, 6 lip 2011, 11:47
- Krótko o sobie: realizuję marzenia
- Ulubiony Alkohol: jałowcówka z wermutem i oliwką
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek
Dziękuję koledzy za wszystkie wskazówki, ja swoje wino truskawkowe ciągnę dalej. Dziś, po 6 dniach, zakończyłem fermentację w miazdze. Odcedziłem wino w nylonowym worku. Rohapect zdecydowanie ułatwił to zadanie, otrzymanie dość suchej masy wytłoków zajęło kilkanaście minut. Po ściągnięciu wskaźnik pokazał 2 * blg.
Następnie rozpuściłem w części nastawu 4 kg cukru, co dało ostateczny odczyt 15 * blg. Teraz wody już tam więcej nie dodam, w baniaku jest poziom ok 30 l. Jutro wyniosę do chłodniejszego pomieszczenia.
Zastanawiam się nad niewielkim dodatkiem malin - 1 do 2 kg.
Następnie rozpuściłem w części nastawu 4 kg cukru, co dało ostateczny odczyt 15 * blg. Teraz wody już tam więcej nie dodam, w baniaku jest poziom ok 30 l. Jutro wyniosę do chłodniejszego pomieszczenia.
Zastanawiam się nad niewielkim dodatkiem malin - 1 do 2 kg.
coraz większa ślinka płynie z ust, dziki rośnie smak!
Re: Spiduniu robi wino z truskawek
Maliny popsują ci to wino - tzn. ich aromat zagłuszy truskawki. Chcesz coś ciekawego do wina truskawkowego półsłodkiego? - wrzuć do nastawu woreczek płócienny na nitce z wygotowanym kamykiem i czubatą łyżeczka herbacianą TYMIANKU na każde 10 l nastawu. Trzymaj tydzień. Możesz też na początek zrobić sobie partię 5 l truskawek tymiankowych - bo w końcu gusta są różne - a nuż nie podejdzie ci tak jak mi.
-
- Posty: 33
- Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 10 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek
Siemanko, dnia 30.05.2014 zrobiłem wino z truskawek. Dziś jest 23.06.14 i zastanawiam się czy wywalić już owoce (słodkość odpowiednia) a wino wygląda tak:
osadu jak widać już sporo więc zastawiam się czy już go usunąć. (razem z owocami)
Właściwości wina (mierzone muliwinomierzem w temp. 20st C):
7 bgl
ilość cukru g/l: 44
stężenie alkoholu 2,5% - ale ta skala chyba nie odnosi się do wina - bo 2,5% to jakaś masakra by była.
Ja celuje w przynajmniej 12%
Ps.
Przepis inny niż w tym temacie, ja się tu tylko dołączyłem, żeby nie robić niepotrzebnie nowego
Pozdr!
osadu jak widać już sporo więc zastawiam się czy już go usunąć. (razem z owocami)
Właściwości wina (mierzone muliwinomierzem w temp. 20st C):
7 bgl
ilość cukru g/l: 44
stężenie alkoholu 2,5% - ale ta skala chyba nie odnosi się do wina - bo 2,5% to jakaś masakra by była.
Ja celuje w przynajmniej 12%
Ps.
Przepis inny niż w tym temacie, ja się tu tylko dołączyłem, żeby nie robić niepotrzebnie nowego
Pozdr!
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek
Truskawki i inne owoce z drobnymi pestkami na skórce, przetrzymane w nastawie mogą wprowadzić goryczkę w smaku.
Zdjęcie niewidoczne. Ściągaj z nad osadu jeśli od góry zaczyna klarować, ale raczej przez owoce tego nie zauważysz.
Te dwa procent alkoholu to będzie jeszcze więcej niż jest teraz, jak drożdże przerobią cukier do poziomu 0 Blg (chyba dostałeś instrukcje). Ile teraz jest policzysz jak znasz początkowe Blg. Innego sposobu nie ma.
Zdjęcie niewidoczne. Ściągaj z nad osadu jeśli od góry zaczyna klarować, ale raczej przez owoce tego nie zauważysz.
Te dwa procent alkoholu to będzie jeszcze więcej niż jest teraz, jak drożdże przerobią cukier do poziomu 0 Blg (chyba dostałeś instrukcje). Ile teraz jest policzysz jak znasz początkowe Blg. Innego sposobu nie ma.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 141
- Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek
Witam,
i ja nastawiłem truskawki na drożdżach Malaga. Poniżej skład:
2kg cukru
2l wody
250ml czarnej herbaty
1g taniny
10kg truskawek
5g pożywki DAP
2ml pekto
2x sok z cytryn
21.06.2014 sporządziłem nastaw z wyżej wymienionych składników. Następnego dnia po 12 godzinach od dodania pekto, dodałem MD. Po 4 godzinach drożdżaki opanowały nastaw. Sok z samych truskawek miał 8Blg, natomiast nastaw 24Blg. Fermentację prowadzę w fermentatorze. Na początku nastaw miał objętość 14 litrów, teraz widzę, że jest ponad 15 litrów. Pewnie drożdże ostro buzują, właśnie odnośnie tego mam pytanie.
Jeszce nie otwierałem fermentatora od dodania MD, czy mogę otworzyć i porządnie wymieszać nastaw (mieszadło i wiertarka), żeby jeszcze bardziej owoce rozdrobnić (żeby wspomóc pekto)?
pozdrawiam
Darek
i ja nastawiłem truskawki na drożdżach Malaga. Poniżej skład:
2kg cukru
2l wody
250ml czarnej herbaty
1g taniny
10kg truskawek
5g pożywki DAP
2ml pekto
2x sok z cytryn
21.06.2014 sporządziłem nastaw z wyżej wymienionych składników. Następnego dnia po 12 godzinach od dodania pekto, dodałem MD. Po 4 godzinach drożdżaki opanowały nastaw. Sok z samych truskawek miał 8Blg, natomiast nastaw 24Blg. Fermentację prowadzę w fermentatorze. Na początku nastaw miał objętość 14 litrów, teraz widzę, że jest ponad 15 litrów. Pewnie drożdże ostro buzują, właśnie odnośnie tego mam pytanie.
Jeszce nie otwierałem fermentatora od dodania MD, czy mogę otworzyć i porządnie wymieszać nastaw (mieszadło i wiertarka), żeby jeszcze bardziej owoce rozdrobnić (żeby wspomóc pekto)?
pozdrawiam
Darek
rastahnu
-
- Posty: 2
- Rejestracja: czwartek, 26 cze 2014, 19:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) który lubi gotować
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Warszawa
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Spiduniu robi wino z truskawek
Piłem w tamtym roku wino z truskawek i mi bardzo smakowało. Będę musiał skusić się na któryś z przepisów i sam zrobić. A jaka odmiana tych truskawek najlepiej by pasowała, bo chyba te białe truskawki o smaku ananasowym, by się nie nadawały.
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 cze 2014, 20:17 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: środa, 6 lip 2011, 11:47
- Krótko o sobie: realizuję marzenia
- Ulubiony Alkohol: jałowcówka z wermutem i oliwką
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek
Moje winko fermentuje sobie teraz już powoli. Dzisiejszy pomiar wykazał 3* blg. Drożdże niechybnie dążą więc ku wytrawności. Zamierzam dodać jutro 1,4 kg cukru i dalej obserwować sytuację. Zgodnie z planem pozwolę im przeżreć tyle cukru ile dadzą radę.
spid
PS. z dodatków zrezygnowałem.
PPS. po dodaniu cukru wskaźnik pokazał 7*blg
spid
PS. z dodatków zrezygnowałem.
PPS. po dodaniu cukru wskaźnik pokazał 7*blg
Ostatnio zmieniony piątek, 4 lip 2014, 00:10 przez spiduniu, łącznie zmieniany 1 raz.
coraz większa ślinka płynie z ust, dziki rośnie smak!
-
- Posty: 141
- Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek
W niedzielę oddzieliłem miazgę od nastawu. Poziom Blg wynosił 1, dodałem cukru do 9 Blg. Planuję winko na 15%. Drożdżaki bardzo ładnie pracują aż huczy Poniżej przedstawiam zdjęcia mojego nastawu przed oddzieleniem oraz po:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
rastahnu
Re: Spiduniu robi wino z truskawek
Witam tu wszystkich, zrobiłem wino z truskawek 19.06, przy starcie wyszło 25
blg. Przy pierwszym zlewaniu 03.08 było 12 blg, dodałem do niego 2 l wody i
1 kg cukru i pomiar wskazał 14 blg. Wczoraj sprawdzałem znowu i było 12 blg.
Mam pytanie, w smaku wino jest dobre może trochę za słodkie, ale nie czuć w
nim w ogóle mocy, jest jak sok. Czy jeszcze trzeba czekać żeby jakieś alc się
pojawiło? To moje drugie wino w życiu, tak ze proszę o jakieś wskazówki.
Dzięki i pozdrawiam.
blg. Przy pierwszym zlewaniu 03.08 było 12 blg, dodałem do niego 2 l wody i
1 kg cukru i pomiar wskazał 14 blg. Wczoraj sprawdzałem znowu i było 12 blg.
Mam pytanie, w smaku wino jest dobre może trochę za słodkie, ale nie czuć w
nim w ogóle mocy, jest jak sok. Czy jeszcze trzeba czekać żeby jakieś alc się
pojawiło? To moje drugie wino w życiu, tak ze proszę o jakieś wskazówki.
Dzięki i pozdrawiam.
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Spiduniu robi wino z truskawek
Po co zlewałeś jak fermentacja się nie zakończyła i po co dodałeś cukru jak blg było 12?
Nie czuć alkoholu bo kryje go cukier.
Nie czuć alkoholu bo kryje go cukier.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek
Danych tyle co i nic, skąd mamy wiedzieć co z tym robić? Na moje oko, w nastawie jest już 14% i Twoje działania już nic nie pomogą. A w zasadzie mogą pomóc np. odczynianie uroków, czary, zaklęcia, modły do kogo chcesz, a to w intencji matki natury, bo jeśli ona zechce to pociągnie dalej. Jeśli odmówi, zostaniesz z tym co zrobiłeś. Szanse są, ale na tyle tylko, na ile sam pomogłeś przygotowując nastaw. Dziś zostaje zaczekać i sprawdzić co z tego wyjdzie.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Re: Spiduniu robi wino z truskawek
Uzupełniam dane. 7 kg truskawek + 7,5 l wody + 5 kg cukru + jak w przepisie 2 cytryny, szklanka mocnej herbaty. Czy to był błąd jeśli dodałem to wszystko naraz? Pomiar wyszedł wtedy 25 blg. A po 1,5 m-ca gdy je zlewałem było 12 blg i dodałem wtedy jeszcze 2 l wody i 1 kg cukru i blg podniosło się do 14. A teraz jak sprawdzałem to jest znów 12 blg.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek
Coś kręcisz, 5 kg cukru na 7,5 wody, plus sok z owoców (też z cukrem) musi dać więcej niż 25 Blg (ćwierć kilograma na litr ). Prawdopodobnie skopałeś pomiar, albo pływak masz uszkodzony. Stawiam na to pierwsze. Zapomniałeś o istotnej informacji, jakie drożdże męczą się z tym nadmiarem cukru?
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Spiduniu robi wino z truskawek
Cukier startowy wyszedł mi ponad 350g/l, przy założeniu, że w truskawkach jest 10% cukrów, a soku wyjdzie 70% masy owoców. Plus dodanie syropu cukrowego daje około 360g/l cukru "startowego".
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.