Spawałem, da się. Najlepiej spawać z Corgonem (80Ar20CO2).
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Witam. Oczywiście, że można ale przy cienkich ściankach spawanego materiału jest to dość trudne. Właśnie z tego powodu używa się metody TIG. W tej właśnie metodzie mamy cały czas kontrole nad tym co się dzieje przetop itd. czego nie można powiedzieć o metodzie MIG, no chyba że kolega chce spawać materiały o grubości powyżej 3mm i nie ma znaczenia jakość spoin. Z własnego doświadczenia wiem(spawacz TIG 7lat)że, do spawania konstrukcji używaliśmy metody MIG. Na dokładne prace typu rury gdzie potrzebna była jakość, estetyka a przede wszystkim szczelność i poprawny przetop tylko TIG. Tak więc wszystko zależy od tego co chcemy spawać i jaką jakość uzyskać. To jest tylko moja opinia i nie każdy może się z nią zgadzać. Spawanie tymi metodami można porównać w taki sposób:
TIG- stomatolog ze swoim sprzętem MIG- stomatolog z wiertarką
TIG - (Tungsten Inert Gas) polega na wytwarzaniu łuku elektrycznego za pomocą nietopliwej elektrody wolframowej w osłonie gazu obojętnego np. argon, hel. MIG - (Metal Inert Gas) - tą nazwą określa się proces spawania wówczas, gdy jako gaz osłonowy używany jest gaz chemicznie obojętny, np. argon, hel. MAG - (Metal Active Gas) - tą nazwą określa się proces spawania wówczas, gdy jako gaz osłonowy używany jest gaz chemicznie aktywny, np. CO2.
waz_2000 napisał(a):
A jeśli nie będzie argonu i pospawamy z samym CO2? Nie spowoduje to jakiejś rdzy czy coś?
W skrajnie agresywnym środowisku może rdzewieć i jakość kiepska dlatego używa się gazy obojętne aby nie zachodziły jakieś szkodliwe reakcje czy coś tam szczegółowo juz nie pamietam.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości