Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 17:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Spadek mocy, czym spowodowany
PostPostNapisane: wtorek, 5 lip 2011, 23:14 
Tematy: 21
Witam, miałem kolumnę CM z wysokością wypełnienia 105 cm. Obecnie jest chyba 130 cm. Wypełnienie ze zmywaków mocno ubitych i 10 cm miedziane rurki.
Ostatnio pomimo wysokości wypełnienia miałem 94%, dziś mam kolumnę 130 cm i procent ok.93 . Więc gdzie jest problem, wydłużyłem kolumnę o 25 cm, grzeję tak samo jak ostatnio temp. na głowicy w miarę stabilna wahania o jakieś 0.2 st. ogólnie temp.77.4
Mam pomysł, kolumna nie jest idealnie prosto w pionie. Tzn. może kilka stopni jest krzywo, czy może to mieć duży wpływ na procent?

Tytuł: Re: Spadek mocy, czym spowodowany
PostPostNapisane: wtorek, 5 lip 2011, 23:33 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Opisz jak prowadzisz proces i jak stabilizujesz kolumnę. Daj fotkę sprzętu.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: wtorek, 5 lip 2011, 23:53 
Fotka jutro,
Wlewam do kega cukrówkę o mocy jakieś 16%, rozgrzewam gdy temp. na głowicy zaczyna rosnąć puszczam full wodę na spiralę reflux, i grzanie skręcam o ok. połowę. Trzymałem tak jakieś 15 min temp. na głowicy ok. 75 st. z tego co pamiętam. Potem delikatnie przykręciłem wodę na reflux wyszła temp. 77st. i zaczęły kapać metanole. Odebrałem tak chyba z 600 ml i temp. powoli się podnosiła co jakiś czas o 0.1 st. po ok. dwóch godzinach było 78.3-78.4 mierze moc a tu ok. 92% no to dałem więcej wody na raflux i zbiłem temp. do 77.4 moc ok. 92-93%. i tak starałem się otrzymywać. temp troszkę rosła w przeciągu godziny o ok. 0.2 ale potem i spadała.
Może za krótko stabilizowałem kolumnę?
Może idealny pion ma też duże znaczenie?
Ogólnie nie mam zaworka precyzyjnego i te wodę ciężko ustawić.
Wydajność ok. pierwsza litra w 18min, następna w 22, kolejna 28, następna 38, i znowu 47, i potem około godziny 0.9 i potem pogon jakie s pół litry.
Mogłem trochę pomylić bo nie pisałem tylko na pamięć.

PostPostNapisane: środa, 6 lip 2011, 06:42 
Ja na kolumnie typu CM o średnicy wewnętrznej 49mm bez precyzyjnego zaworka i regulatora mocy grzania z watomierzem nie byłem w stanie ustabilizować kolumny.Dopiero po ich zastosowaniu kolumna zaczęła działać prawidłowo.Z tego co pamiętam to wydajności na tej kolumnie też były znacznie mniejsze /większy reflux/.

PostPostNapisane: środa, 6 lip 2011, 08:04 
No ale czego ta moc nie wzrosła po przedłużeniu kolumny? Upchałem dość mocno zmywaki, znaczy ubijałem je kołkiem ale przez całe psocenie nie zalało mi kolumny. Czy mogę tak zostawić czy wyciągnąć trochę tych zmywaków?

PostPostNapisane: środa, 6 lip 2011, 08:23 
Tematy: 4
Wydłużenie kolumny powinno pomóc nie zaszkodzić :). Wyjmij zmywaki i włóż je jeszcze raz tym razem bez upychania kołkiem. Kolumnę stabilizuj 30min, miej na uwadze, że wydłużenie kolumny spowodowało większą ilość wypełnienia która musi zostać dobrze zwilżona aby poprawie pracowała. Dlatego też będziesz musiał zwiększyć też trochę grzanie.

Pozdrawiam

PostPostNapisane: środa, 6 lip 2011, 09:32 
Cytuj:
Wydajność ok. pierwsza litra w 18min, następna w 22, kolejna 28, następna 38, i znowu 47, i potem około godziny 0.9 i potem pogon jakie s pół litry.

Przepraszam, a jaką średnicę ma koluma???

PostPostNapisane: środa, 6 lip 2011, 12:26 
60.3mm średnicy,
Długość wypełnienia 130cm, 10cm rurki z miedzi pocięte reszta zmywaki upchane kołkiem.
Spirala reflux z miedzi fi8, długości cos kolo 40cm,
no i główna chłodnica z fi8 miedz, 3.5m.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: środa, 6 lip 2011, 13:06 
Stabilizacja bez odbioru przez 30min musi być.
Przejście par z głowicy do chłodnicy dla kolumny 60mm jest bardzo wąskie, szczególnie połączenia mają wewnętrzną średnice z 8mm (musisz sam zmierzyć) to ma zły wpływ na destylacje. Podwyższenie ciśnienia źle wpływa na uzyskanie optymalnych %ów, znajdź tabele na necie z ciśnieniem i tworzeniem się azeotropu

PostPostNapisane: środa, 6 lip 2011, 13:26 
Przy kolumnie 60mm 1 litr na godzinę to maksymalny odbiór
jeśli chcesz uzyskać dobry produkt !!!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1