sorgo - gaoliang

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:

Post autor: klodek4 »

dzięki za szybka odpowiedź, ale jeszcze Cię pomęczę aby pozbyć się wątpliwości,
mąka - jaka najlepiej :?:
temperatura - 67 - 68 przez około godzinę,
teraz ten płyn Lugola / w składzie ma jodek potasu , jod , woda oczyszczona , gliceryna /,
nie wiem czy dostanę taki płyn u siebie w aptece, stad pytanie czy może być sam jod czy jodek potasu czy musi koniecznie być ten skład,
czy tą próbę robi się jak zacier jest ciepły czy nie ma to znaczenia,
pozdrawiam

ps, zależy mi na tym bo będę miał jasność czy ten słód nadaje się do naszych celów czy nie
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: sorgo - gaoliang

Post autor: Zygmunt »

Maka jakakolwiek, kukurydziana ma ładny kolor, ale pszenna, razowa, żytnie- wszystkie się nadadzą, byle skrobia była :)
Płyn lugola- to jodek w jodku potasu, może być też jodyna- jod w etanolu. Dostaniesz w aptece, jak nie wiesz jak przetłumaczyć to mów o "yodo", "iodine", "iodum", na pewno coś dobiorą.
Próbę można robić przy dowolnej temperaturze. w praktyce kropla zacieru na talerzyku błyskawicznie się ochłodzi.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: sorgo - gaoliang

Post autor: klodek4 »

Ok!!! wielkie dzięki, w międzyczasie doczytałem się że jest podobny środek do tego płynu http://es.wikipedia.org/wiki/Lugol zresztą skład znam to już sprawdzę w aptece, do dzieła, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: sorgo - gaoliang

Post autor: Zygmunt »

To nawet ten sam środek :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: sorgo - gaoliang

Post autor: klodek4 »

Czytałem że służy do tych samych celów, wiesz unijne przywileje :mrgreen:
Do rzeczy... Postawiłeś nastaw/zacier z kaszy gryczanej?? Dałeś jakieś drożdże?
Też się kiedyś do tego przymierzałem ale w końcu jakoś nie wyszło, a teraz widzę, że jednak
to jest możliwe i ciekawe co z tego wyjdzie :)
To nie kasza gryczana to sorgo :!: :!: :!: :!: :!: :!:
a swoja drogą to może i z gryki też by coś wyszło :?: :?: :?: :?: :?:
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: sorgo - gaoliang

Post autor: klodek4 »

Niestety, za cholerkę nie mogę dostać tego środka /lugol/ tutaj, obleciałem wszystkie apteki i okazało się że wycofali to z aptek / :?: :?: :?: /, na szczęście kolega pojechał do Polski i ma kupić krople lugola /chyba w aptece/, to w końcu jak to dostanę to będę mógł zrobić tą próbę i przetestować ten słód, zobaczymy :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: sorgo - gaoliang

Post autor: klodek4 »

Wracam powoli do forumowskiej aktywności :lol: , córka przywiozła mi krople Lugola z Polski, bo za nic nie mogłem tego tutaj dostać więc na dniach zrobię próbę jodową na tutejszym palonym słodzie i ruszę w końcu temat sorgo ciutkę dalej, pozdrawiam Psotniczą Brać :punk: :piwo: :ok:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”