Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 17:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sok z malin na wino
PostPostNapisane: wtorek, 26 lip 2011, 00:02 
Tematy: 1
Tak więc, maliny zalane spirytusem stają w słoiku, po oddzieleniu malin otrzymałam około 1 litr soku. Poczekam tydzień i będę działać dalej .....
Zainteresowało mnie domowe winiarstwo i przymierzam się do wina z jeżyn lub z czarnego bzu, dlatego teraz już będę systematycznie podpatrywać co "ciekawego piszecie". Pozdrawiam Beata

PostPostNapisane: piątek, 21 paź 2011, 23:25 
Witam, chciałabym bardzo podziękować wszystkim, który pomogli mi. Nalewka jest pyszna, nie jest słodka tylko wytrawna. Wszystkim bardzo smakuję i mam polecenie aby w przyszłym roku zrobić taką samą (łatwo powiedzieć). Wciągnęło mnie robienie nalewek, kierując się zasadą, że nic nie może się zmarnować, zrobiłam nalewkę z młodych pędów sosen, które zostały mi po zrobieniu syropu na kaszel, ta nalewka jest bardzo słodka, ale traktuję ją jako lekarstwo. Moim ostatnim dziełem, jeszcze nie skończonym jest śliwkóweczka (przepis oczywiście znalazłam na forum), obecnie spirytus jest już zlany, a owoce przesypałam cukrem. Dla ciekawszego smaku dodałam goździki i kardamon i muszę przyznać, że zapach jest fantastyczny. Wszystkich gorąco pozdrawiam.

PostPostNapisane: sobota, 22 paź 2011, 22:50 
Tematy: 20
zaloguj się aby zobaczyć avatar
beatahelena napisał(a):
Dla ciekawszego smaku dodałam goździki i kardamon i muszę przyznać, że zapach jest fantastyczny.
Goździk mam nadzieję symbolicznie, a kardamon jak najbardziej na miejscu. Doskonały do śliwki. Gratulacje.
Nie przejmuj się drobną zawiesiną w nalewce. Taka ma być. Nie męcz się filtrowaniem bo ze śliwkami ciężko sobie poradzić.

PostPostNapisane: poniedziałek, 24 paź 2011, 22:55 
Dziękuję za podpowiedź w kwestii filtrowania (czuję się teraz usprawiedliwiona), ponieważ podjęłam samobójczą próbę filtrowania przez filtr do kawy. Masakra i dałam sobie spokój. Doszłam do wniosku, że nie mam tak wysublimowanego podniebienia, żeby przeszkadzał mi osad w nalewce. W kwestii kardamonu i goździków - na 3 kg śliwek (10% z pestkami) dodałam 10 sproszkowanych goździków i taką samą ilość kardamonu. Pierwsze próby organoleptyczne wypadły pozytywnie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1