Sok jabłkowy=ocet

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
MaPi13
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 1 wrz 2017, 20:14

Post autor: MaPi13 »

Witam,
Potrzebuje porady, zrobiłem sok z jabłek, średnio słodkie. Dodałem trochę cukru, następnie zakorkowałem, popracowało kilka dni, przestało. Wtedy pomyślałem, że co dzień będę odkręcał na pół godziny by powstał ocet jabłkowy.
Mogę dowiedzieć się co zrobiłem źle, czy ocet z tego powstanie? Czuć trochę %, mija już tydzień, powinienem czuć już ocet?

Proszę o jakąś poradę.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Optoelektron
350
Posty: 358
Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Sok jabłkowy=ocet

Post autor: Optoelektron »

Musisz do roboty zagonić muszki owocówki. ;)
Pozdrawiam.
Maciej

Autor tematu
MaPi13
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 1 wrz 2017, 20:14
Re: Sok jabłkowy=ocet

Post autor: MaPi13 »

Ty tak na poważnie?

Gdy otwieram pojemnik mam wymieszać sok czy nie?
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Sok jabłkowy=ocet

Post autor: kamilpl82 »

kolega piszę prawdę, enzym którym zatruwają nastaw muszki owocówki zamieniają alkohol w ocet.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Sok jabłkowy=ocet

Post autor: radius »

MaPi13 pisze:co zrobiłem źle,
Przykro to pisać, ale... chyba wszystko ;)
Ocet jabłkowy to najprostsza rzecz jaką można zrobić samodzielnie. Poczytaj to - http://www.akademiawitalnosci.pl/ocet-j ... ego-sluzy/ i nie słuchaj "dobrych" rad o muszkach owocówkach :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Sok jabłkowy=ocet

Post autor: Zygmunt »

kamilp82 pisze:kolega piszę prawdę, enzym którym zatruwają nastaw muszki owocówki zamieniają alkohol w ocet.

Nie enzym, tylko bakterie (głównie Acetobacter) i nie zamieniają tylko utleniają. Kultury bakterii octowych można kupić w sklepach z tzw. "zdrową żywnością", lub wykorzystać metodę spontanicznej pseudofermentacji podlinkowaną przez Radiusa.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
MaPi13
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 1 wrz 2017, 20:14
Re: Sok jabłkowy=ocet

Post autor: MaPi13 »

Dzięki radius i Zygmunt.
Dwa lata temu próbowałem robić właśnie tym łatwym sposobem, wziąć kawałki owoców i zalać wodą ale nie udało mi się utrzymać piany i owoców pod wodą. Wszystko spleśniało, sypałem cukier i nic. Dlatego pomyślałem, że zrobię na początek bez dostępu powietrza a następnie alkohol przejdzie w kwas.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”