Witam i bardzo bardzo bym prosił moderatora by zaakceptował moje skromne pytanie do fachowych kolegów. A żeby moderatora nie denerwować, skrócę do minimum:
1/ czy surówka z sodą (cukrówka) może być puszczana na węgiel tzn. czy przyśpiesza zużycie węgla?
2/ jedni piszą że na węgiel zapodawać 40-45% a inni że warto zapodać 25%. Jako nowy już głupieję, proszę o fachową radę
3/ na węgiel puszczać schłodzone do 10st ja to rozumiem ale czy można od razu z żamrażalnika (ok 0st) tym bardziej że podczas kapania w lato produkt ciepleje...
Będę bardzo bardzo wdzięczny za odpowiedź, oszczędzicie mi strat... pozdrawiam
Soda a węgiel
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Soda a węgiel
Nie wiem na czym pędzisz ale na co Ci ta soda i węgiel jak gonisz drugi raz. Jeśli już bardzo chcesz to puść tylko przez węgiel.
W teorii czym mniejszy procent tym lepiej ale nie ma co świrować 40% będzie ok.
Lepiej chłodny destylat filtrować oczywiście w miarę możliwości. Więc schłodź a potem na węgiel.
Widzę masz stresy początkującego z na prawdę drobnymi pierdołami.
W teorii czym mniejszy procent tym lepiej ale nie ma co świrować 40% będzie ok.
Lepiej chłodny destylat filtrować oczywiście w miarę możliwości. Więc schłodź a potem na węgiel.
Widzę masz stresy początkującego z na prawdę drobnymi pierdołami.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Soda a węgiel
@gboz
Tak z ciekawości. Jakim sprzętem dysponujesz? Bo w dzisiejszych czasach i przy tak rozwiniętej wiedzy destylerskiej nietrudno "wyprodukować" prawidłowy trunek. Nawet na najprostszym aparacie. I nie potrzeba do tego żadnych chemicznych wspomagaczy. Zrewiduj też sposób robienia nastawu, bo od dobrze zrobionego nastawu dużo zależy.
Co do węgla - poczytaj ten wątek:
http://alkohole-domowe.com/forum/post66 ... glem#p6637
i ten:
http://alkohole-domowe.com/destylat/ocz ... tywny.html
A jak sprytnie poszperasz to znajdziesz jeszcze więcej wątków.
Tak z ciekawości. Jakim sprzętem dysponujesz? Bo w dzisiejszych czasach i przy tak rozwiniętej wiedzy destylerskiej nietrudno "wyprodukować" prawidłowy trunek. Nawet na najprostszym aparacie. I nie potrzeba do tego żadnych chemicznych wspomagaczy. Zrewiduj też sposób robienia nastawu, bo od dobrze zrobionego nastawu dużo zależy.
Co do węgla - poczytaj ten wątek:
http://alkohole-domowe.com/forum/post66 ... glem#p6637
i ten:
http://alkohole-domowe.com/destylat/ocz ... tywny.html
A jak sprytnie poszperasz to znajdziesz jeszcze więcej wątków.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego