Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 17:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Smród z wężyków silikonowych
PostPostNapisane: niedziela, 16 sty 2011, 18:15 
Tematy: 14
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Zastanawiałeś się nad miedzianymi rurkami? Zamiast silikonu dasz takie rurki, miedź się łatwo tnie, dogina, dostępne są kolanka i złączki. Wszystko bez lutowania, na złączkach zaciskowych, mosiężnych.

Użyj silikonowych wężyków do połączenia miedzi ze szkłem, tak aby miedź dotykała szkła, a wężyk tylko je połączył.

Wszystko będzie ładnie i sztywno połączone, a do tego zdrowo.

Pozdrawiam

PostPostNapisane: niedziela, 16 sty 2011, 18:30 
Tematy: 12
Świetna myśl. Tylko jest kwestia - wchodzę, np. do Castoramy i idę na dział z tymi rurkami i każda się nada? Wiem, że takie rurki stosuje się w hydraulice. Skąd wiedzieć, że nada się do spożywki, może są różne mieszanki (stopy), nie znam się :) Pytać pracownika o rurkę, co się do destylatora nada? :D

PostPostNapisane: niedziela, 16 sty 2011, 18:37 
Z tego co ja wiem, to jeżeli rozmawiamy o miedzianych, no to wszystkie się nadają. Są różne twardości miedzi, ale generalnie rurki, których średnice rozważamy to wszystkie się nadają, o ile nie mają igielitowych osłonek. Miedź to miedź, a stop to stop. Jeżeli rura nie jest z mosiądzu, ani z brązu, a jest z miedzi to się nada.

PostPostNapisane: niedziela, 16 sty 2011, 22:20 
Tematy: 4
szwistaq napisał(a):
Są różne twardości miedzi, ale generalnie rurki, których średnice rozważamy to wszystkie się nadają,

W przypadku rur to nie tyle co twardości, co rury w sztangach są hartowane i dlatego nie da się ich giąć bez ich rozhartowania (podgrzanie i wolne schłodzenie, tj bez zanurzania w zimnej wodzie/oleju). Chyba, że są jakieś różne stopy dla rur miękkich i twardych :roll:

PostPostNapisane: niedziela, 16 sty 2011, 22:32 
Nie no na miedzianych rurach też znajdziesz rozdział na rury miękkie i twarde, ale według mnie to oba gatunki nadają się do naszych potrzeb. Co do gięcia, to miedź należy do metali generalnie miękkich wiec nie ma problemu z kształtowaniem.

A jak mniejsze średnice i się łamią to trza nasypać piasku albo soli. Ja ostatnio nawijałem 6 mm na 15mm rurce i spirala wyszła świetna, tylko zachciało mi się wyjąć rdzeń i pękła przy podłączeniu wody. Muszę nawinąć nową :/.

PostPostNapisane: piątek, 28 sty 2011, 16:12 
Tematy: 1
Kerry napisał(a):
B14! napisał(a):
Na 100% mówisz o tych? http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=212

Jeśli tak to były moje ostatnie zakupy tam.

Właśnie taki kupiłem, dzisiaj testowałem na wodzie (pot-still) i masakra, woda jedzie gumą, w dodatku jakby z lekka szczypie. Masakra... Właśnie wygotowuję, ale widze, że nic to nie daje, juz z godzinę we wrzątku i dalej walą :(

Witam,
Mam wężyk z eurowin, dokładnie taki jak w linku. Łącznie mam go 3m kupione w dwóch ratach. Pierwsza część 1m była kupiona 5.11.2010 i poszła na łączenia bimbroforu. Drugą część 2m kupiłem 18.11.2010 z przeznaczeniem na ściąganie nastawów, win itp. Zarówno na pierwszą jak i drugą część narzekać nie mogę. Nie czułem w nich nic niepożądanego tak zaraz po dostarczeniu paczki, jak i podczas pierwszego gotowania. Jedyny objaw zapachu wydaje odcinek łączący kocioł z chłodnicą. Podczas gotowania mimo szczelności połączeń wężyk na zewnątrz wyraźnie pachnie surówką, pierwszym tłoczeniem. Po gotowaniu wystarczy go dobrze przepłukać i zapach znika.
Przeprowadziłem również test spalania, wynik identyczny jak na filmach u Kucyka.
Chciałbym trochę obronić eurowin, ponieważ robiłem tam już kilka razy zbiorowe zakupy i za każdym razem wszystko było bez zastrzeżeń. Być może wężyk silikonowy mają z różnych źródeł i stąd ta różnica w smrodliwości.

PostPostNapisane: piątek, 28 sty 2011, 17:10 
Marcin.U napisał(a):
(...) Być może wężyk silikonowy mają z różnych źródeł i stąd ta różnica w smrodliwości.

Tak też myślę. Ale nieodpowiadanie na pytanie via e-mail jest yyyy nieprofesjonalne, choć wcześniej tego typu problemów z euro-winem nie miałem. Może chcieli przemilczeć trefną dostawę silikonu. :D No nic, już dawno po ptokach.

PostPostNapisane: piątek, 28 sty 2011, 17:33 
Ja też taki kupiłem i nic nie pomaga, wygotowanie nic nie zmieniło, jak widzicie to lipa. Spróbuje połączyć rurki tak aby się dotykały może zapach nie przeniknie albo kupie inny. Dodam że inne produkty z Euro winu są w porządku.

PostPostNapisane: piątek, 8 lip 2011, 18:12 
Też zrobiłem zakupy w Eurowinie i mój wężyk silikonowy również śmierdzi od nowości. Jeszcze go nie używałem i właśnie się zastanawiam czy go wykorzystać. Chciałem w ten weekend zapuścić moje pierwsze psocenie... Dajcie znać co z tymi śmierdzącymi wężykami czy po destylacji nadal śmierdzą? I czy nadal korzystacie z nich(ci co mieli problemy)?

Edit: Ja już po swojej pierwszej destylacji. Z wężykami z eurowinu wszystko ok. Wystarczy je porządnie przepłukać i wygotować.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1