Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Witam wszystkich, jestem nowy, goglowałem i przeglądałem to forum i nie znalazłem odpowiedzi więc ośmieliłem sie napisać
Pędzę jakies 2 tygodnie dopiero, najpierw garnkiem (mętny i słaby towar wychodzi więc zrezygnowałem), potem zrobiłem taką aparaturkę <szybkowar-rurki silikonowe-szklana chłodnica-wylot> wyszedł dobry bimberek ale potem poczytałem o odstojnikach....... dodałem 2 zrobione ze słoików zgodnie ze zdjęcaimi oraz poradami z forum. Problem mam taki, że bimber choć procentowo jest super, śmierdoli słoikami lub raczej zakrętkami od słoików. Oczywiście najpierw płukałem i szorowałem różnymi chemikaliami odstojniki, potem wogóle wymieniłem je na inne, a bimber jak walił tak wali. Czy ktoś wie jak pozbyc się tego smrodu zakrętek i ogórków kiszonych ?? aha destylowałem stare wino
Jeśli chodzi o oczyszczenie destylatu, to pozostał chyba tylko węgiel aktywny. W kwestii rady na przyszłość - nie używaj tych, ani żadnych innych odstojników. Lepiej zrób prosty, ale porządny deflegmator, z dużą średnicą wlotu.
Ja pędzę garnkiem 11l, kegiem 50l, raz robiłem na kegu 19l, trzy razy na czajniku 2l - zawsze najprostszą metodą, bez dodatków - tylko kocioł i chłodnica. Są tam różne materiały: PVC, PP, różne silikony, no i stal. Wsady rozmaite: cukrówki wszelkiej maści na różnych drożdżach, od piekarskich, przez bayanusy po fermiole; jabcoki marmoladowe, powidełka, pseudocydry z kartonika... Zapewniam, że efekt w każdym przypadku jest podobny - uzyskuję bardzo, bardzo przyzwoity destylat (do spirytusu rektyfikowanego nie ma co równać, mówimy o uciągu z pot stilla). Zaręczam, że mam dość wygórowane wymagania, gonię przynajmniej dwa razy, czasem trzy. Rzadko klaruję nastawy. Wobec moich doświadczeń muszę stwierdzić, że gdy komuś coś nie wychodzi, to powinien poszukać błędów w postępowaniu - czy nie za dużo nalewa do kotła, czy nie grzeje za mocno, czy nie przeciąga destylacji oraz czy sprzęt jest czysty i złożony higienicznie.
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości