Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Tytuł: Smar silikonowy- czy uszczelni miedziane złączki?
Napisane: piątek, 5 lis 2010, 07:54
Witam mam pytanie, moja aparatura ( niedługo wrzucę zdjęcia) zbudowana jest z rurek miedzianych które połączone są tego typu złączkami ( http://allegro.pl/zlaczka-miedziana-gwi ... 14073.html ) niestety po dokręceniu połączenia te są trochę nieszczelne i stąd moje pytanie, czym byście to koledzy uszczelnili? Kupiłem smar silikonowy ( http://biowin.pl/?bio=1&str=4&grupa=3&p ... 771c1783e4 ) i myślałem o posmarowaniu gwintu na samym końcu ale nie chcę żeby cokolwiek z tego dostało się do produktu. Jak myślicie ? może posmarować szczelinę już po skręceniu? Ostatecznie zawsze mogę użyć ciasta. Będę wdzięczny za sugestię.
Tytuł: Re: Smar silikonowy- czy uszczelni miedziane złączki?
Napisane: piątek, 5 lis 2010, 09:54
Witam
Nie kombinuj ze smarami bo nie wiadomo jaki może mieć to wpływ na destylat. Nie mam smaru przed sobą ale wydaje mi się, że oprócz silikonu może być tam kilka nie wskazanych składników Najprostszym uszczelnieniem będzie taśma teflonowa tani,a wygodna użyciu i bezpieczna
Napisane: piątek, 5 lis 2010, 11:01
Teflon nie ma żadnego wpływu na destylat. Okręć taśmą złączkę (ale nie masz nawijać bambuły, tylko 3-5 zwojów) zgodnie z ruchem wskazówek zegara, wkręć (ale bez użycia rury 2m) i zapalaj pod kotłem.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Napisane: piątek, 5 lis 2010, 11:42
Rurę zakłada się na klucz, żeby zrobić dźwignię Masz po prostu nie przesadzać z dociskaniem. Wkręcaj tyle, aż poczujesz wyraźny opór, ale się z nim nie siłuj.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: piątek, 5 lis 2010, 19:27
Tak, złącze ma być tak uszczelnione szczeliwem (teflonem) że po skręceniu dłońmi, ewentualnie z małą pomocą klucza ma być szczelne. W aparaturze panuje minimalne nadciśnienie i wszelkie nieszczelności (przy w miarę starannym montażu) praktycznie się nie zdarzają. Jeśli występują to nie należy ich usuwać przez działanie siły, ale odnaleźć i zlikwidować prawdziwą przyczynę którą może być np.: uszkodzenie (deformacja) złączki.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości