koledzy pomóżcie zrobiłem aparaturę typu pot-still z 3 odstojnikami. Wszystko gra tylko że psota śmierdzi gumą. Użyłem wężyków silikonowych z euro-win, miedzianych rurek, a dziury zakleiłem poksiliną. Macie pomysł jak się pozbyć tego felernego smaku?
Witam Ja też stawiam na wężyki. Miałem podobne doświadczenie mimo iż wężyka było tylko kilka centymetrów. Nigdy więcej gumy...do psoty oczywiście. Pozdro
______________________________________________________________________ Życie jest za krótkie aby pić tanie wina!
zacier gotuję w czajniku. dla uszczelnienia użyłem trochę silikonu, jednak nie sądzę by to on miał wpływ na smak. wyraźnie czuć gumę. rurki są na pewno silikonowe;) tata kiedyś używał zwykłych rurek gumowych i nigdy nie było posmaku.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Fakt! Rurki są silikonowe. Mam taki pomysł: połącz czajnik wyłącznie z chłodnicą pomijając słoiki, odstojniki i inne duperele. I wtedy przepuść troszkę towaru. Przez eliminację poszczególnych elementów (no, nie wszystkich, wszak chłodnicy i kotła nie da się pominąć...) w końcu znajdziesz co smrodek powoduje.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Kiedyś też kupiłem wężyk silikonowy na allegro. Niby wszystko się zgadzało, że on i z silikonu jest (kolor, giętkość, itp.), ale zajeżdżało starym gumiakiem niemiłosiernie Zamówiłem inny, od sprawdzonego sprzedawcy i to było to!
Krótki test czy wężyk jest silikonowy: Kroimy plasterek, na druciku zawieszamy, zapalniczką podpalamy. Jak się pali żółtym, kopcącym płomieniem, wydzielając przy tym gryzącą woń, zaś pozostałość jest czarna i porowata to jest z PCV i ktoś tu kogoś nabrał. Silikon nie pali się, a tli, bądź żarzy, dając ewentualnie białą smużkę dymu i pozostawiając bielutki popiół z krzemionki.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości