Śluz, wino z ryżu, drugi nastaw

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
grzebcio
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 3 paź 2017, 21:27

Post autor: grzebcio »

Czesc, nastawiłem poraz drugi wino z tego samego ryżu i po tygodniu gdy tam zajrzałem ujrzałem jakiś śluz. Wino jest mętne i gęste.. wdały się bakterie pewnie..
Jak to mogę uratować?
Przelać do innego naczynia filtrując?
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Śluz, wino z ryżu, drugi nastaw

Post autor: siwy1121 »

Śluz powstaje z przypraw w proszku (np cynamon), mętne robi się od drożdży i ryżu (gęste też może być od ryżu). Poczekaj, niech pracuje, jak wywalisz wszystkie fusy, powinno być lepiej, jeśli nie wtedy będziesz się martwił.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”