______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Jeśli wierzyć alkoholomierzowi firmy Biowin , to ilość alkoholu w zacierze mieści się między (-4 %) a (-2 %), do 25 l dodałem 4 kg cukru w syropie i 10 dkg drożdży. Przepis na żytniówkę z "naszej" strony. A swoją drogą to ciekawe, czy jeśli wypiłbym taki zacier to stanę się trzeźwiejszy ?
Alkoholomierzem nie zmierzysz zawartości alkoholu w zacierze, tylko w czystych (bez cukru) destylatach. Zawartość alkoholu w zacierze możesz obliczyć z różnicy zawartości cukru, zawartość cukru mierzy się cukromierzem.
Dzięki "galt". A swoją drogą , szukając błędu, dopatrzyłem się w innych tematach, że przez jakiś czas należy utrzymać śrutę z żyta i słodu w temp. 65 stopni. Ja zalałem ją przegotowaną wodą, schłodzoną do 65 st. i do baniaka. Jeśli to błąd to mnie naprostujcie bo żytniówkę i tak zrobię, tylko że mam na razie pod górkę i trochę szkoda czasu na próby, skoro mogłoby już chodzić jak należy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości