Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: bogdan » czwartek, 19 lut 2009, 13:44

A oto jeszcze jeden sposób na śliwowicę
"Sliwowice zrobić to nie jest tak jak łoto dziecko wlyś na babe i juz jes.
Nasamym pocątku musą być godne śliwki przynojmniej taki scep coby swą starością franciszka józefa pamientoł. trzeba je posadzić w dobrym miejscu coby słonecko na nie godnie świeciło opiekac pielengnować przed zajacami zawijac goicki małe zacym dorosna. jak widzicie to jest dopiero sam pocatek. kie juz śliwki podrosną zacną łoto po jeden kwiotek wypuscać to juz bedzie blizej jako dalej. przyjdzie taki rok co śliwki pieknie kwioteckami sie pokryją i to dobrze wrozy nasej śliwowicy, ale co by śliwki były piykne na gojach musa w niedalekim sasiedstwie być pszczoły coby zapyliły godnie kwiotecki. Sami widzicie że to nie jest tak łatwo jak by sie chciało z porządna śliwowica, jak te pierwsze kroki ucynicie, a dali śliwowice bedziecie chcieli sami zrobić to wom napisem co dali jak jesce ocywiście bede zył. Dej wom Boże Zdrowi "

Prosty sposób, tylko cierpliwości wymaga! :hahaha: :hahaha: ;)


pozdrawiam Bogdan


ZABAWA: Pierwszy Forumowy Festiwal Piosenki Alkodomowej
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

smoltrix
100
Posty: 114
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: smoltrix » sobota, 21 lut 2009, 11:03

Witam wszystkich psotników.

Panowie każdy kto ma już jakieś doświadczenie w "naszej" branży podzieli zdanie że dobry trunek wymaga wkładu ogromu pracy, cierpliwości, i wręcz charakteru.

Nie jest problemem upędzić byle drożdżówki co tylko o grymas na twarzy przyprawiać będzie pijących.

Osobiście jeśli mam nastawiać byle co nie nastawiam. Każdy szanujący sie psotnik
powinien pokusić sie o śliwowice. Ja w tym roku czekam tylko na śliwki i ruszam do boju.
Pójdę w ślady kolegi kucyka którego przepis choć czasochłonny podoba mi się.
Również nie będę się bawił z 50 kg śliwek. Planuje nastawić dwie beczki po 120 l.
Bo tempo znikania dobrego trunku w sezonie letnim jest u mnie równierz znaczne.

Potem wszystko z dębem na rok co najmniej . ( chyba będe musiał to oddać na przechowanie do banku)

I niech mi zwiędnie palec którym to pisałem jak słowa nie dotrzymam.

$moltriX
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1707
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: Kucyk » sobota, 21 lut 2009, 11:27

Witam Brać Skraplającą!

Po konsultacjach z ekspertami (m. in. Promillem, Milleną, Boddziem74) i po uzyskaniu pozwolenia od ich szefa – dziadka pasjonata z KBG, zabiorę głos w rzeczonej sprawie przy okazji zwiększając sobie rangę. Buchahahahahahahahaha :twisted: (diaboliczny śmiech, pachnący siarką jak piekielna czeluść, albo wino BYX).

Temat śliwowicy jest bardzo mi bliski, a to ze względu na plany moje na nadchodzący sezon bimbrowania, podkręcane wybornym smakiem produktu śliwkowego otrzymanego w sezonie ‘08. Otóż, jak już dawniej pisałem, nawiązałem współpracę z Panem Edkiem i Dziadkiem Czereśniakiem w sprawie dostaw owoców na zacier. W tym roku mam ambitny plan wyprodukować, oprócz tradycyjnego kalwadosa, wiśniówkę (ale nie nalewkę, lecz spirytus wiśniowy) oraz śliwowicę w ilościach po kilkadziesiąt litrów standardowego destylatu 78% i poddać te spirytusy kilkuletniemu starzeniu w prawdziwych, dębowych beczkach. I tu pojawiają się problemy, gdyż ilości owoców przeznaczonych do przerobu znacznie przewyższają możliwości drylowania, a sam proces technologiczny dojrzewania zacieru muszę przestawić na taśmowy, ze względu na ograniczenia w czasie i sprzęcie tzn. nie będę miał możliwości (ze względu na wszechwidzących sąsiadów) skorzystać z propozycji Qby, aby zacier nastawiać w 1000-litrowym „mauzerze” http://alkohole-domowe.com/bimber/w_czy ... acier.html.
Co do pestek, to wiadomo, że nie są one szkodliwe w zacierze, gdy są całe, zaś gotować ich, bez względu na stan skorupki, się nie powinno, a to ze względu na uwalniany trujący kwas pruski. Wydrylować ręcznie 100kg owoców to jeszcze da radę zrobić, ale przy założeniu przerobu rzędu pół tony, może to stanowić nie lada kłopot. Problem pozbycia się pestek z owoców (w prawdzie sposobem „na około”) rozwiązałem na podstawie takiej obserwacji: w czasie początkowej fermentacji w naczyniu następuje rozwarstwienie nastawu. Na samej górze tworzy się zwięzły kożuch miąższu owocowego, po środku czysta ciecz, a na dnie się gromadzą pestki i inne cięższe syfy (ogonki, ślimaki, kapsle od piwa, mniejsze kamienie). I wykorzystując tę właściwość chcę się pozbywać tych zdrewniałych s...synów. Technologia będzie taka: Owoce zostaną zmiażdżone w specjalnym młynku składającym się z dwóch równoległych, rowkowanych, drewnianych walców obracanych silnikiem elektrycznym, dociskanych do siebie sprężyną, dzięki temu odległość ich będzie zmienna co zapobiegnie miażdżeniu pestek. Do fermentacji użyję 3 beczek 160l, jednej do zafermentowania zacieru i oddzielenia pestek (ta będzie miała wyżej położony kran spustowy) i dwóch do fermentacji zasadniczej. Każda z beczek jest w stanie pomieścić 130kg owoców. Całość pulpy, zaprawiona Pektopolem, zostanie zafermentowana przez 3 dni przy częstym bełtaniu wiertarka aż cały miąższ nie stanie się jednolita masą (opis dawałem już w sliwowica-t1.html ). Wtedy to, po odstawieniu nastawu w spokoju na 12 godzin zdejmę wierzchnią warstwę pulpy cedzakiem, moszcz zaś spuszczę kranem zamontowanym w dolnej części beczki. Pozostałość, czyli pestki z resztką płynu odsączę na sicie. Dalsza część fermentacji płynu i pulpy odbędzie się w następnej beczce, zaś ta opróżniona po umyciu znów zostanie zapełniona owocami do odpestkowania. Fermentacja trwa w sumie 9 dni i natychmiast towar destyluję, wiec 3 beki zapewniają ciągłość cykli.
Teraz czas na pytanie Calyx’a: Ciekawi mnie jeszcze zagadnienie czy dodawać cukier do owoców czy nie? Rasowo powinno się tylko rozbeblać śliwki, nawet bez dodawania drożdży...
Prezentowana wersja bez cukru i drożdży, jest czysto teoretyczną dywagacją przeznaczoną dla purystów bimbroligii lub fanatyków bimbromentalizmu. Panowie, ze 100kg super dojrzałych śliwek (których raczej się nie zdobędzie, gdyż wymagało by to zrywania z drzew tylko tych owoców, które akurat fest dojrzały) otrzyma się maksymalnie bez dodatku cukru tylko 6 litrów gorzały, gdyż 100kg owoców zawiera w sumie 6kg cukrów. Zacier z takich śliwek nie będzie nawet miał 4%! Abym uzyskał 55L 78% śliwowicy (lub, adekwatnie wiśniowicy) musiał bym przerobić 1250kg owoców. Tak, tonę i ćwierć tego badziewia. 10 wielkich bek. Ponad 30 załadowań Bimber Boy’a. 90 godzin destylacji... Ja chromolę takie „na ramię broń” i będę dodawał cukru tak, aby zacier miał te przyzwoite 10%. Ale nie będę za to dodawał wody, hehehe. Do przerobu pójdzie trochę ponad 400kg owoców, a więc trzy razy mniej niż w wersji fanatycznej. (Dżihad, dżihad, u jee, uuu jeeee...! :punk: )
Drożdże dzikie do fermentacji śliwowicy to też jakaś forma masochizmu. Bo wystarczy zobaczyć, jak szybko się w ciepłe dni śliwki psują. W przeciągu 12 godzin potrafią zbrązowieć i pokryć się pleśnią. Tu potrzeba szybko działających, sprawnych i zdrowych drożdży szlachetnych odmian, a nie jakichś kmiotków z szypuł, co nie wiadomo kiedy wystartują i czy czasem octu nie wytworzą, a przy woltarzu 4%, jest to wielce prawdopodobne.

Napisałem tego posta aby, oprócz zwiększenia sobie rangi przez podspamowanie forum, namówić Cię Juliuszu do zaryzykowania i próby nawiązania współpracy z Holendrem Huub’em. Piszesz, że ogarnął Cię strach bo tu jest mowa o 2000L-3000L nastawu, ale Calyx przecież daje Ci otuchę: Juliuszu, przecież możesz robić próbę na mniejszej ilości.
Właśnie, zacznij od 1000-1500L!..

Pozdrawiam, Janusz

P.S. Julek, nastaw, to jedno, ale teraz musisz apgrejdować sprzęt, bo w kegu tego nie ugotujesz. Może będę mógł Ci coś zasugerować, bo właśnie dodałem posta na tenże temat w galeria-kucyka-typ-bf-63-bimber-boy-t153-20.html
Obrazek أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1707
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: Kucyk » sobota, 21 lut 2009, 17:01

Post napisany ku przestrodze.

Aby mieć możliwość porównania mojego produktu ze śliwek postanowiłem udać się do sklepu „Świat Alkoholi” celem nabycia drogą kupna jakiegoś zacnego, równoważnego kordiału do testów organoleptycznych. Sprzedawca prezentował różne butelki „śliwowic” opowiadając o ich zawartości. Płyny miały różny woltarz od 40 do, no właśnie, 70%. Nie mogąc się zdecydować poprosiłem o podanie najlepszej, jego zdaniem, śliwowicy. Sprzedawca podał mi taką oto butlę, zaznaczając, że jest to najprawdziwsza Śliwowica Paschalna!

Śliwowica etykieta.jpg


No, skoro sami Górale ze Wzgórza Golan ją wyrabiają, to nie sposób było się nie skusić! ;) Tym bardziej, że opis na etykiecie z tyłu był bardzo zachęcający i w 100% pokrywał moje oczekiwania.

Śliwowica opis.jpg


Moc podobna do mojego produktu, starzenie dębem, nic, tylko kupować. 80 złotych poszłoooooo..!
W domu do testów użyłem mojej Mamy, gdyż jako osoba obiektywna (nie pijąca alkoholu) najlepiej oceni zapach porównywanych trunków. Smak postanowiłem ocenić osobiście... :evil:
Po otwarciu sklepowej butelki niemiłym zaskoczeniem był dziwny, syntetyczny zapach śliwkowy. Matka od razu to wyczuła i skomentowała. Mój destylat oceniła jako mocno śliwkowy i spirytusowy, ale pachnący prawdziwymi owocami.
W teście smakowym Śliwowica Paschalna okazała się o niebo delikatniejsza w smaku od mojego produktu. Tylko chyba nie o to chodzi kupującemu śliwowicę, żeby pić czyściochę. Piszę czyściochę, gdyż ów trunek był pozbawiony ostrości i... smaku śliwek!!! Dominował w nim taki syntetyczny posmak.
Test zaproponowany przez Calyx'a (...dobra śliwowicę poznasz po tym, ze jak dolejesz łyżeczkę do herbaty, to w całej chałupie czuć śliwkami...) polegający na wąchaniu herbat do których dodałem po łyżce śliwowic znów dał chemiczny aromat w produkcie sklepowym, zaś mój destylat dał silny zapach śliwek który rozszedł się po całej kuchni i spowodował żywe zainteresowanie Matki moją herbatą z wkładką.
Doszedłem do wniosku, że coś tu nie gra i chyba jednak zostałem oszukany. Co tu dużo gadać, wydaje mi się że co poniektórzy producenci nie mają pojęcia, że istnieją ludzie, którzy znają smak śliwowicy i mogą się poczuć urażeni że im się kit wciska.
Co do oszustwa, przekonało mnie jeszcze to, że w miesiąc po otwarciu butelki zawartość stała się mętna i pływają w niej jakieś farfocle - widocznie wydzielenia sztucznych aromatów. Nic, tylko dalekim łukiem będę omijał sklepy monopolowe, bo zdrowie mam jedno.
Tym smutnym wnioskiem kończę ów post ku przestrodze pozdrawiając czytających i przedstawiam „apetyczną” zawartość butli Passover Slivovitz... :womit:

Śliwowica syfy i męty.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek أسامة بن لادن


mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: mima » niedziela, 22 lut 2009, 15:11

Ja wziąłbym tą butelkę i zaniósł do tego sprzedawcy i kazał bym mu ją wypić!

Ciekawe co on by na to powiedział?

Pozatym bez komentarzy. Uważam że jak trunek jest koszerny,
to ma trafić tam gdzie powinien. A cena jest dobra. No może troszkę za niska. A adresaci znani. To Ty zrobiłeś błąd mimo że wyraźnie na etykiecie są podani przyszli degustatorzy. :D

Widocznie produkują ją jacyś patryjoci polscy. :D :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1707
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: Kucyk » niedziela, 22 lut 2009, 15:51

Aj waj!

mima pisze:Ja wziąłbym tą butelkę i zaniósł do tego sprzedawcy i kazał bym mu ją wypić!

Lafik który mi to sprzedawał wyglądał na takiego,co samym powąchaniem kapsla by się upił. Wkurza mnie to oszukiwanie klienta. Ale ten stan rzeczy również ma swoje dodatnie cechy. Stymuluje naszą barć do doskonalenia kunsztu.

W tym właśnie sens jest, i daję głowę,
ZAWSZE najlepsze - trunki domowe!
I czy to Polska, czy też Australia
Niema jak bimbru dobrego balia!!!


Mazeł tow!
Obrazek أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Juliusz
1000
Posty: 1049
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: Juliusz » niedziela, 22 lut 2009, 16:12

Poważnie. Jeśli to prawdziwa żydowska śliwowica paschalna to powinna mieć znak 'Koszerna' (to coś jak Imprimatur w Ketchizmie). Tu nie ma żartów. Jeśli nie ma takiego znaczka. to fałszywaka.

j
Moja pasja to silniki spalinowe jedno-suwowe.


forma
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: forma » niedziela, 1 mar 2009, 09:33

i ja dodam swoje 5 gr.
tak się składa,że kilka razy w roku bywam w ŁĄCKU u szefa chate remontuje i to właśnie jego ojciec zaszczepił mnie domową produkcją etanolu...
na śliwowice nie zwracałem większej uwagi,wiem natomiast.że jaK dziadek nastawia śliwowice,to w potężnych beczkach po 400 l.na pewno cukru nie daje,bo jak on to mówi (z cukrem to oszukują w KICZNI I ZABRZEŻY -to takie okoliczne wioski) drożdże wiem ze te "babuni" nie wiem ile ale co ciekawe,cały nastaw zakręca deklem i w oborniku czy w tej... gnojówce chowa tu chyba o temp.chodzi bo tam pono ciepło... teraz jak będę to wypytam się od a do Z !!!

NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN CO NIC NIE ROBI !!!
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: kwachu » niedziela, 1 mar 2009, 09:49

Witam.
Kolega forma pisze prawdę. Mój ś.p. dziadek również zacier w gnoju zakopywał, tak ,że nawet zimą zacier fermentował jak burza .
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 mar 2009, 13:34 przez kwachu, łącznie zmieniany 1 raz.
POZDRAWIAM kwachu !

Awatar użytkownika

Juliusz
1000
Posty: 1049
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: Juliusz » niedziela, 1 mar 2009, 11:48

@forma @kwachu.

Wiecie, że to co piszecie jest ciekawe i ma sens. Obornik tak jak i gnojówica cały czas fermentują...

Ja kiedyś pracowałem trochę na wsi w zimie i pamiętam, że gnojówka nie zamarzała. Obornik to widać często z drogi w zimę, jako ciemną górkę nie pokrytą śniegiem... Stałe źródło ciepła.

A czemu kwachu piszesz że forma 'Kolega forma nie ściemnia'? Nie widzę powodu... bo Go przecież tu popierasz... :?

Juliusz
Moja pasja to silniki spalinowe jedno-suwowe.


forma
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: forma » niedziela, 1 mar 2009, 19:26

he he spoko spoko już jest wszystko wyjaśnione... :D w kwietniu planuje wyjazd do łącka wszystkiego się dowiem i dokładnie opisze :D wcześniej nie zwracałem na to uwagi bo większą uwagę skupiałem na żytniówce i zacierze z dyni,bo takowy dziadek też robił!!!

NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN CO NIC NIE ROBI !!!
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Awatar użytkownika

Juliusz
1000
Posty: 1049
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: Juliusz » wtorek, 3 mar 2009, 06:01

@ forma

No dobrze. To nie prośba tylko nakaz!

Jak dowiesz się od Dziadka o zacierze z dyni to masz obowiązek! :) wszystko opisać. Nie wymigasz się. Dynia tu (W Oz) rośnie bardzo łatwo. Kto wie może to będzie dobrym źrodłem cukrów... i będzie 'Dyniówka Formy' i zrobimy nalepki :)

Ciao
Juliusz
Moja pasja to silniki spalinowe jedno-suwowe.

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1707
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: Kucyk » wtorek, 3 mar 2009, 08:54

@Forma
Tylko pamiętaj, masz się dowiedzieć jak sporządzić alkohol z dyni, a nie jak komuś z dyni wyjechać! Choć myślę, że i dyniówka (w znaczeniu destylatu) i dyniówka (w znaczeniu ćwiknięcia kogoś z czachy) może nieźle sponiewierać i na glebę wywrócić...

A swoją drogą, dynia to ciekawy temat. W Polsce dynie są tanie i dostępne. Aromat mają miły, więc można by spróbować...
Obrazek أسامة بن لادن


forma
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: forma » wtorek, 10 mar 2009, 23:47

elo elo DOPIERO WSZEDŁEM DO DOMKU,WITAM WSZYSTKICH CZULE MILE I SERDECZNIE!!!
Widzę że tematem DYNIÓWY jest zainteresowanie i bardzo z tego się ciesze :D
jak wiadomo dyni u nas jest sporo i koszta nie wielkie... na zachętę dodam,że dziadek akurat z dyniówy robi ciekawe mikstury :lol: jeden pamiętam bo mnie bardzo zainteresowała więc słuchajcie!!! :P
do 1 flaszki 0,7l dziadek wrzuca duuużo (aczkolwiek nie wiem ile sztuk!) traw żubrówki mam taką porcje w domu (jak ktoś ciekawy to mogę fote podesłac lub policzyc,robi taką esencję.Po czym wiadomo z miesiąc musi postac,szybko koloru nabierze,następnie bo każdej flaszki wlewa łyżeczkę tejże esencji i 1 trawke.Wszyscy się tym smakiem zachwycają ja niestety nic nie powiem bo nie próbuje... w ogóle dziwne to wszystko dla mnie... prawdziwą żubrówkę robi się chyba ze zboża,ale cóż byc może STARY WYGA wie lepiej... myślę że jak nie spróbujemy to nic nie powiemy na ten temat... w kwietni dowiem się więcej ... teraz to dla mnie takie ZADANIE DOMOWE :) Poza tym mam w domu taką flaszkę DYNIÓWY dziadkowej jeszcze nie rozrobionej na żubrówkę...

A WY CO O TYM SĄDZICIE?

NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1707
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: Kucyk » piątek, 13 mar 2009, 10:13

Witam amatorów destylowanych śliwek!

Zdecydowałem się opublikować odpowiedź na pytanie kolegi Smoltrix'a zadane mi na PW aby zwiększyć sobie rangę, czy też inne takie, gdyż widzę, że co poniektórzy walą na tym forum spam jak koza bobki, więc nie chcę być gorszy od nich. Zatem do dzieła!
Pytanie Smoltrix'a było w skrócie takie: Aparaturka z kega podgrzewana elektrycznie, jak najbardziej zasadna obawa o przypalenie pulpy, więc pytanie o możliwość oddzielenia (przefiltrowania) i oddestylowania samego płynu i wątpliwość, czy to może wpłynąć na zalety śliwowicy?

Mamy tu pewien problem do rozwiązania. Problem typu „zjeść ciastko i mieć ciastko”. Otóż z klarownego zacieru śliwkowego (który sam oddziela się grawitacyjnie od pulpy patrz post4570.html#p4570 ) otrzymasz najprzedniejszą śliwowicę w swym kegu, jednak zostanie to okupione znaczną stratą materiału. Po prostu tego klarownego zacieru będzie solidna dawka, lecz alkohol zawarty w pulpie (którego w % jest tyle samo, co w płynie) pójdzie w kanalizę. Próby odsączenia tkanki owocowej są z góry skazane na porażkę, gdyż nawet zwykłe rzadkie płótno momentalnie się zapycha mikrocząsteczkami (nie mylić z pewnymi mikroporami...) które uniemożliwiają przedostawanie się cieczy. Można by użyć prasy do tłoczenia gęstwy, co podniosło by wydajność. Śliwki słabo oddają sok, więc trzeba, w przypadku braku klasycznych kociołków, bądź możliwości ogrzewania na łaźni wodnej, czasem uronić łzę i pogodzić się ze stratą znacznej części woltów, które z miąższem odejdą do krainy porcelanowego mumuna...
Jedno jest pewne: w czym by nie destylować, to cechy (zalety) śliwowicy zależeć będą od jakości śliwek, staranności przygotowania zacieru, dokładności przekraplania i ilości serca włożonego w całokształt.

Życząc powodzenia w walce z śliwkowym najeźdźcą pozdrawiam czytających!
Obrazek أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1707
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: Kucyk » czwartek, 7 maja 2009, 18:01

Wybaczcie drodzy Bimbronauci, że spamuję ten zacny temat postem po poście, ale sytuacja jest podniosła. Otóż w związku z przypadającym jutro terminem mojego egzaminu państwowego na maszynistę lokomotywy spalinowej zmuszony zostałem udać się do piwnicy celem utoczenia z gąsiora śliwowicy, aby mieć czym skorumpować komisję egzaminacyjną (takie zwyczaje są na kolei, że kto smaruje, ten jedzie, a kto nie smaruje - temu piszczy). Dawno tam nie zaglądałem. Już na wejściu poczułem się jak bym był w jakiejś krypcie, bo pajęczyny szczelnie otaczały stojący na omszałej półce balon, niczym szkielet jakiegoś uwięzionego w lochu nieszczęśnika. Widok był zaiste zawodowy. Podczas ściągania destylatu do galonika zapodałem sobie ze szlaucha solidny łyk. I teraz uwaga! Przełknąłem te 50gr i dopiero po kilku chwilach uświadomiłem sobie, że produkt ma 78%. Ludzie, po pół roku leżakowania z dębem nie czuć żadnej ostrości, smak się wygładził i jest niebiański!!! Można tą śliwowicę niemalże łyżką pić! Już wiem zatem czemu prawdziwe śliwowice mają nie 40% a 70. Taka jest właściwość spirytu ze śliwek, że jest niemożliwie łagodny! Owszem, moc czuć, ale już w postaci grzania w żołądku, natomiast w gardle wystąpiło tylko leciutkie drapanie, a raczej łaskotanie. Jako, że nie byłem pewien, czy miałem rację co do odczuć, i nie chcąc zbytnią wyrywnością wprowadzać forumowiczów w błąd, ponownie sprawdziłem smak produktu, i ponownie byłem pod wrażeniem. Tylko jakoś mnie sieknęło w czachę... Cóż tak działa destylat o mocy 78%.
Pamiętając jednakże o jutrzejszym zastosowaniu śliwowicy korupcyjnej postanowiłem ją trochę rozcieńczyć, gdyż w przeciwnym przypadku egzamin mógłbym na pewno bez problemu zdać, ale nikt z komisji nie byłby w stanie świadectwa mi wypisać, zatem dodałem wody demineralizowanej do uzyskania 55% mocy. Dlaczego 55, a nie 42 jak to wcześniej czyniłem? Otóż przy 42% śliwowicę piło się jak soczek. Flachę 0,5L na ognisku obębniliśmy we trzech na raz, znaczy każdy złapał po łyku i pusto w butli było. Śliwowica jest fest delikatna i, moim zdaniem, aby zachować jej dynamiczny charakter trzeba zwiększyć nieco woltarz tak aby moc była wyczuwalna, a jednocześnie z nóg nie zwalała. Na koniec zaprezentuję kilka właśnie co zrobionych zdjęć przedstawiających owe cudo ze śliwek.

Gorąco zachęcając do produkcji destylatu ze śliwek, który jest ziemsko prosty w otrzymaniu, a jakościowo sięga niebios, dziękuję za przeczytanie posta.

Janusz.

Galonik śliwowicy.jpg

Koci commissioning.jpg

Wśród traw po rozcieńczeniu.jpg

Zacna moc.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: kwachu » niedziela, 10 maja 2009, 06:10

Witam.
Kolego Kucyk ja ze swojej strony mogę zapewnić,że w tym sezonie będę ostro starał się wyprodukować spirytus śliwkowy. A Twój post jest , nie ukrywam , jednym z mocniejszych bodźców do działania.
Oprócz tego fotki destylatu są bardzo wymowne , bo jak to mówią jeden obraz wart jest tysiąca słów. Nie wiem tylko , czy starczy mi charakteru do zostawienia destylatu w spokoju żeby nabrał tych wszystkich cech o których napisałeś ,ponieważ wciąż walczę z brakiem cierpliwości .
POZDRAWIAM kwachu !

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1707
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: Kucyk » poniedziałek, 11 maja 2009, 14:14

Kwachu pisze:Nie wiem tylko , czy starczy mi charakteru do zostawienia destylatu w spokoju żeby nabrał tych wszystkich cech o których napisałeś, ponieważ wciąż walczę z brakiem cierpliwości.

Dlatego kolejny raz z naciskiem piszę, że nie nastawiajcie 10L zacieru śliwkowego. Pójdźcie na całość i wykorzystajcie ten tani owoc w większych ilościach. Cukrówkę można nastawiać kiedy się chce, bądź jest potrzeba, a śliwki są tylko przez dwa miesiące w roku. Jeśli jest możliwość, to warto mieć jesienią tak z 10-20L destylatu (na to wystarczy przerobić gdzieś 50kg śliw). On sam będzie szlachetniał mimo ubywania jego z gąsiorka. Natomiast jak ktoś nastawi tyle, że 4L brandy będzie miał, to pewnie je raz - dwa wypije, bo to bardzo pyszna wódeczka.
:pije:
Obrazek أسامة بن لادن


forma
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: forma » czwartek, 18 cze 2009, 21:31

witam psotników....
przedstawie sprawe jasno,kiedyś miałem dowiedzieć się o nastaw z Dyni..... pamietacie jeszcze??? tego nie zrobiłem bo sie nie dowiedziałem jak.... ale w sobote rano bez apelacyjnie jadę do Łącka więc pytam czy was to jeszcze interesuje???
i drugie pytanie czy interesuje was SEKRET ŁĄCKIEJ ŚLIWOWICY ???
pozdrawiam
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Awatar użytkownika

Winiarek5
200
Posty: 223
Rejestracja: czwartek, 12 mar 2009, 00:43
Załączniki
Re: Śliwowica

Postautor: Winiarek5 » czwartek, 18 cze 2009, 23:34

forma pisze:...czy interesuje was SEKRET ŁĄCKIEJ ŚLIWOWICY ???

Lepiej żeby ten ich sekret nie ujrzał światła dziennego :lol:
To co sprzedają "masowemu" klientowi to paskudztwo, fuj...
Sami, robiąc dla siebie, potrafimy zrobić śliwowicę o niebo lepszą!


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość