Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam Szanowną Brać. W październiku nastawiłem śliwowicy w beczce z 30kg. Jako że wcześniej nie miałem czasu to dopiero w ubiegłym tygodniu wygotowałem towar. Uleciało 9,5 l pięknie pachnącego(jako że troszkę mi śliwki przywarły to czuć ładnie przypaloną śliwką) gonu 55 procent. W dniu dzisiejszym wygotowałem drugi raz. Wyszło 6,5 l 70 procent. Pachnie pięknie ale zgodnie z sugestiami gąsior idzie leżakować. I teraz tak: kusi mnie aby roźcieńczyć do jakiś 55. Czemu? Ponieważ przy takim stężeniu to wypijemy flaszkę we dwóch i będziemy kolędy od tyłu śpiewać. Jaką zatem ewentualnie wodę dolać aby nie zmętniało? Czy zamiast chipsów dębowych mogę użyć kawałek drzazgi upieczonej w piekarniku - nie chodzi o psełdo oszczędności ale dom ogrzewam właśnie dębem sezonowanym?
Nawet, jak dolejesz destylowaną, to zmętnieje. Bo mętność jest w sliwowicy, nie w wodzie. jak rozcieńczysz sliwki, to przekroczysz punkt rozpuszczalności owych olejków eterycznych i masz zmętnienie (zresztą organoleptycznie nie wpływające na smak). Możesz rozcieńczyć do 60-ciu i wsadzic na dąb. Ja tak zrobiłem ze sliwkami z 2009 r i nie zmętniały do dziś. Siedza sobie w słoju na dębie i w drugim - na czereśni, już mają kolor czerwonego Jaśka i kuszą. No, ale niech sobie kuszą, za 10 lat spróbuję, jak smakują. Bieżąca produkcja już jest w butli 5 l na dębie i nabiera szlachetności. A na bieżącą konsumpcję coś mam, więc nie ma strachu.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
No dobra, ale co z tym dębem z piekarnika? I czy te 60 procent nie jest za mocne w konsumowaniu? Po wypędzeniu wypiłem kielona 70procentowego gonu i czuć dużą moc i od razu grzeje w żołądku
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości