Potwierdzam Kolego zlomnik. W moim przypadku, stabilizacja to bliżej 90 minut niż 60 z kropelkowym odbiorem przedgonów. A temperatura dnia to około 0,1 - 02°C wyższa niż na końcu stabilizacji, ze względu na zmianę RR z 1:15 na 1:5. Temperatura na "10" ma być stabilna.
Edit.
Czytam wszystko na forum, oczywiście w miarę możliwości, ale ten wątek mi jakoś umknął. Chwilę mi to zabrało ale przeczytałem cały. Moje spostrzeżenia potwierdzają to co Kolega lesgo58 pisał w pierwszym poście. Trochę się wygłupiłem z tym termometrze umieszczonym tak nisko ale Panowie, to jest ciekawe doświadczenie. Na nim widać tendencje naszej kolumny, na 40 cm już widać skutki.
Skok temperatury - co on oznacza?
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Skok temperatury - co on oznacza?
Kiedyś myślałem czy da się poprowadzić proces żeby podczas rektyfikacji temperatura nie drgneła na 10 p. do końca procesu. Jest to możliwe jak włączymy grzałkę np. 2500 W przez watomierz, i jego wskazania porównamy z tabelą Akasa. Kolumna 60,3mm. Przy czym patrzymy na temperaturę na zbiorniku, i zmniejszamy odbiór często redukując odbiór, np. redukujemy gdy na zbiorniku podniesie się o każdy 1*C. Efekty co do jakości urobku są bardzo dobre, ale niestety znacznie to wydłuży proces. Więc do 95* na zbiorniku ja myślę że (bez bufora) można ciągnąć 20-25ml. min. i na dole kolumny temp. nie ma prawa podskoczyć. A jeśli skacze to jest zabrudzona miedź i zalewa na dole.
I like noble drinks.
-
- Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2018, 13:04
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
-
- Posty: 3836
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Skok temperatury - co on oznacza?
Gdy temperatura w kegu jest 90 st. a u Ciebie rośnie już na 10 -tej półce, to oznacza, że odbierasz o wiele za szybko. Przy RR na poziomie 4:1, do 96 st. w kegu, temperatura na 10 półce w ogóle nie powinna rosnąć. Przy okolicach tej temp. dokonuje sie pierwszej korekty odbioru.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2018, 13:04
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
-
- Posty: 3836
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Skok temperatury - co on oznacza?
Wszystko zależy od przekroju kolumny, mocy grzania, mocy wsadu itd. Ja przy kolumnie fi 63,5 i mocy grzania 2,8kW, zaczynam odbiór na poziomie 32-35ml/min i zazwyczaj utrzymuje ten odbiór do około 96 stopni w kegu. Potem redukuje do około 20-22ml/min. i jeszcze raz do około 12-15ml/min. Potem już raczej mi się nie chce.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Skok temperatury - co on oznacza?
@krepel1920 Napisz przy jakiej temperaturze zaczynasz odbierać. Może masz walnięty termometr albo nieocieplony port termometru w kegu. U mnie przed ociepleniem góry kega i portu termometru temperatura przy wrzącej wodzie wynosiła 92*. Po ociepleniu wzrosła do 99*C.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!