Niestety nie wiem jak pracuje nastaw na enzymach, mam je ale jeszcze z nich nie korzystałem.
Tylko tak, jestem w stanie to skomentować. Z drugiej strony, w pewnej części masz Dreiko rację: jak piszesz o tym co zrobiłeś: "nastaw". W pewnej części: bo nie jest to klasyczny nastaw a, z drugiej strony, na pewno nie jest to zacier, bo zacierania to tam było tyle co kot napłakał. Zamiast poczytać dokładnie forum w temacie zacierania, posłuchać porad kolegi 98% oraz zastosować w odpowiedni sposób enzymy scukrzające i upłynniające to popełniłeś jakiegoś dziwoląga, aż dziwne że to nie skisło.
dreiko napisał(a):
Niestety moja wiedza praktyczna na temat zacierania jest bardzo uboga więc nie odpowiem na wszystkie pytania.
Bliższe prawdy, byłoby stwierdzenie, że Twoja wiedza na temat zacierania jest zerowa. Juliusz i inni Koledzy z forum, zadali sobie wiele trudu w opisanie procesu zacierania, nie po to aby ktoś podgotował ześrutowane zboże i posypał je drożdżami. Wbrew pozorom, zacieranie zboża jest bardzo proste, choć może się wydawać, że jest odwrotnie - przyswojenie sobie wiedzy w temacie zacierania nie jest wielkim wyzwaniem. Wykonując dokładnie, krok po kroku, określone czynności, możemy się później cieszyć pięknie fermentującym zacierem. Po 5-6 dniach jest już po wszystkim. Są też drożdże szybsze, załatwią zacier w ciągu 48 h a nawet 24 h ale w trakcie tak szybkiej fermentacji powstaje więcej zanieczyszczeń. Dom i hobby to nie fabryka (gorzelnia) gdzie tpz ma największy wpływ na kształtowanie kosztów. Podsumowując: brak solidnych podstaw teoretycznych dramatycznie wydłuża zdobywanie wiedzy i doświadczenia w praktyce; rosną koszty, życia coraz mniej zostaje a często jest i tak, że nic się nie osiągnęło, poza stratą czasu i pieniędzy.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Widzę kolego Winiarek5 że tym wykładem dla mnie pokazałeś klasę samą w sobie.
Nie użyłem enzymów bo nie mam czasu.
dreiko napisał(a):
Niestety moja wiedza praktyczna na temat zacierania jest bardzo uboga więc nie odpowiem na wszystkie pytania.
Winiarek5 napisał(a):
Bliższe prawdy, byłoby stwierdzenie, że Twoja wiedza na temat zacierania jest zerowa. Juliusz i inni Koledzy z forum, zadali sobie wiele trudu w opisanie procesu zacierania, nie po to aby ktoś podgotował ześrutowane zboże i posypał je drożdżami.
Umiesz czytać? Wiedza praktyczna, nie teoretyczna. Nie myl jednego z drugim i czytaj ze zrozumieniem. Temperatura 65 stopni nie jest gotowaniem, a o gotowaniu nic nie pisałem.
Winiarek5 napisał(a):
Dom i hobby to nie fabryka (gorzelnia) gdzie tpz ma największy wpływ na kształtowanie kosztów.
Do czego pijesz?
Winiarek5 napisał(a):
Podsumowując: brak solidnych podstaw teoretycznych dramatycznie wydłuża zdobywanie wiedzy i doświadczenia w praktyce; rosną koszty, życia coraz mniej zostaje a często jest i tak, że nic się nie osiągnęło, poza stratą czasu i pieniędzy.
A z skąd Ty możesz o mnie cokolwiek wiedzieć, że taką hipotezę tu postawiłeś? Piszesz, że należy poczytać. Masz racje, szkoda tylko że na temat prawdziwego zacierania jest na tym forum niewiele. A może chodziło Ci o nastawy zbożowe z dodatkiem cukru? Nie powiesz mi chyba że to klasyczna metoda na zacieranie zboża.
Winiarek5 napisał(a):
Zamiast poczytać dokładnie forum w temacie zacierania, posłuchać porad kolegi 98% oraz zastosować w odpowiedni sposób enzymy scukrzające i upłynniające to popełniłeś jakiegoś dziwoląga, aż dziwne że to nie skisło.
A dla czego miało skisnąć? Wytłumacz proszę. Kolega 98% dodaje do drożdży WHISKY YEAST które sprzedaje tylko enzym upłynniający, scukrzającego nie.
Widzę, że kolega Winiarek5 rozumy pozjadał. Więc zadanie domowe nr1: Co to jest kleikowanie skrobi i w jakiej temperaturze się odbywa. Nr 2. Do czego służy enzym upłynniający a do czego enzym scukrzający? Nr 3. Po co w drożdżach WHISKY YEAST( single strain) jest enzym amyloglukoza?
Jak odpowiesz sobie na te pytania i przeczytasz dokładnie (ze zrozumieniem) co napisałem w poprzednim poście to być może wiele Ci się rozjaśni i przestaniesz oczerniać innych nie mając ku temu podstaw.
Są też drożdże szybsze, załatwią zacier w ciągu 48 h a nawet 24 h ale w trakcie tak szybkiej fermentacji powstaje więcej zanieczyszczeń.
Próbowałeś, że wiesz? Porównywałeś je ze sobą? Skąd wiesz że te szybsze wytwarzają więcej zanieczyszczeń? A po za tym drożdże typu "Turbo" nie są dedykowane do zacieru. O tym nie wiedziałeś, czy cały czas masz na myśli nastaw zbożowo-cukrowy?
Drożdże stosowane w przemyśle, przerabiają zacier w 48; 24 a nawet w 12 godzin ale nie mają zbyt wiele wspólnego ze sprzedawanymi amatorom, używanymi do fermentacji cukru, drożdżami "Turbo" mimo, że na drożdżach "Turbo" może być napisane 48 a może i 24 Dom to nie fabryka - nie trzeba się tak spieszyć, w fabryce nie czekają nawet na dofermentowanie zacieru do końca bo to strata czasu ale w tym pośpiechu nie pomijają dodawania enzymów
Nie używałem bo nie miałem czasu robić taki nastaw, człowiek pracuje i ma inne obowiązki. Bardzo chciałem wypróbować te drożdże, więc enzymy muszą poczekać na lepsze czasy.
Widzę że kolega pracy domowej nie odrobił skoro rozpisuje się na temat drożdży. Natomiast nie potrzebnie wdłem się w dyskusję z człowiekiem który, chyba nie do końca wie co pisze i źle interpretuje to co czyta. Bo jak można nazwać chamskie łapanie za słówka?
Nie używałem bo nie miałem czasu robić taki nastaw, człowiek pracuje i ma inne obowiązki. Bardzo chciałem wypróbować te drożdże, więc enzymy muszą poczekać na lepsze czasy.
Czy przyswojenie teorii może prowadzić do takich, jak powyższe, praktyk?
Tytuł: Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Napisane: środa, 10 lis 2010, 20:50
A ta porcja to ile? Są tu ludzie nastawiający 5 litrów jak również 50 litrów. Ty aplikujesz to do jakiej ilości?
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Dzięki na pewno spróbuje tego winka:) Mam jeszcze jedno pytanie, trochę nie do tego tematu, ale może wiesz jak zrobić syrop z soku brzozowego lub klonowego?
______________________________________________________________________ Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.
@teofil20 czy wiesz co to lub bardziej ogólnie wyszukiwarka? Klikasz i masz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_klonowy. Spróbuj choć raz poszukać. I nawet napisali z jakiego klonu soki nadają się na syrop. Z brzozy robi się to analogicznie. Przez odparowanie wody. Nie pytaj jak dokładnie bo nie ma takiej receptury. Zależy od naturalnego surowca i doświadczenia przy wyrobie syropów. Generalnie ok. 40 litrów soku na 1 litr gotowego wyrobu.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości