Siarkowanie wina przy zlewaniu znad osadu...

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
akwafun
5
Posty: 9
Rejestracja: sobota, 7 lis 2015, 23:00

Post autor: akwafun »

Witajcie, czy przy każdym zlewaniu wina znad osadu należy je siarkować (1 g/10 litrów)? Co w przypadku kiedy wino chcę np. na rok czasu wlać do beczki? Też je siarkuję przed wlaniem? Pirosiarczyn niby ma zabezpieczać przed utlenianiem (właściwie usuwa jego skutki), ale przecież zadaniem beczki jest właśnie powolne czynienie tego procesu...?

Pozdrawiam
alembiki

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Siarkowanie wina przy zlewaniu znad osadu...

Post autor: Woodworm »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”