Siarkowanie/odkażanie butelek i sprzętu przed zlewaniem

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: Anubis »

Witam
W jaki sposób dezynfekujecie sprzęt tj. wężyki, butelki, korki i rurki fermentacyjne ?
Czy wystarczy zrobić roztwór piro, wlać do garnka i przepłukać w nim sprzęty ?
Ale to chyba opary siarki są czynnikiem dezynfekującym nie sam roztwór ?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Siarkowanie/odkażanie butelek i sprzętu przed zlewaniem

Post autor: ramzol »

Ja piro używam tylko do balonów. Resztę traktuje gorącą wodą. Korki i wężyki gotującą a butelki myje płynem i płuczę bieżącą, gorącą z kranu.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Siarkowanie/odkażanie butelek i sprzętu przed zlewaniem

Post autor: JanOkowita »

Sprawdzony przez mnie sposób odkażania butelek do wina i piwa to po dokładnym umyciu i wypłukaniu wstawienie ich na 20 minut do piekarnika w temp.200 st.C. Należy tylko uważać, aby nie stykały się ze sobą gdyż wówczas mogą pękać.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Siarkowanie/odkażanie butelek i sprzętu przed zlewaniem

Post autor: eldier »

I należy wstawiać do zimnego piekarnika, żeby szkło stopniowo się nagrzewało. Chociaż ja myje płynem, do każdej wlewam/wylewam roztwór piro i na koniec płuczę wrzątkiem - nie lubię posmaku piro :D
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Siarkowanie/odkażanie butelek i sprzętu przed zlewaniem

Post autor: Pretender »

A Ja proponuję kupić OXY wybielacz w biedrze. Nawet jak złe wypłuczesz to nic się nie stanie.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Siarkowanie/odkażanie butelek i sprzętu przed zlewaniem

Post autor: eldier »

Chyba lepszy będzie czysty nadwęglan, bo nie wiadomo czy w oxy nie ma czegoś jeszcze. I dodatkowo jest sporo tańszy, tylko że w przypadku piro dezynfekują opary, w przypadku nadwęglanu ciecz - do balonów chyba jednak lepsze będzie piro.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”