Witam
W jaki sposób dezynfekujecie sprzęt tj. wężyki, butelki, korki i rurki fermentacyjne ?
Czy wystarczy zrobić roztwór piro, wlać do garnka i przepłukać w nim sprzęty ?
Ale to chyba opary siarki są czynnikiem dezynfekującym nie sam roztwór ?
Siarkowanie/odkażanie butelek i sprzętu przed zlewaniem
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Siarkowanie/odkażanie butelek i sprzętu przed zlewaniem
Sprawdzony przez mnie sposób odkażania butelek do wina i piwa to po dokładnym umyciu i wypłukaniu wstawienie ich na 20 minut do piekarnika w temp.200 st.C. Należy tylko uważać, aby nie stykały się ze sobą gdyż wówczas mogą pękać.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)