Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 16:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: "Ściankowanie" - prawda czy mit? - "kulturalna" dyskusja
PostPostNapisane: sobota, 18 gru 2010, 17:34 
Tematy: 11
Wątek jest kontynuacją dyskusji rozpoczętej w poście post24587.html#p24587

Rozwiązanie z rurką jest właściwym rozwiązaniem powrotu flegmy. Nacinanie płytki zawsze skutkuje podciekaniem na ściankę, i w efekcie zakłóceniem procesu wymiany para ciecz.

Tytuł: Re: Pożegnania...
PostPostNapisane: sobota, 18 gru 2010, 18:01 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
sverige, udowodnione zostało na szklanej kolumnie, że "ściankowanie" to mit.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Tytuł: Re: Buduję mini stilla LM!
PostPostNapisane: sobota, 18 gru 2010, 18:58 
Udowodnione kol. Zygmunt, a to niby gdzie i przez kogo? W jakiej kolumnie, na jakim wypełnieniu i w jakich warunkach? Wieloletnie badania ludzi projektujących ten sprzęt, mówią coś zupełnie innego. W kolumnach miedzianych robionych przez profesjonalistów takich jak Ampchora Society co 40 cm. PDA-1 i PDA-2 umieszczane są tzw. pierścienie centrujące co 40cm. aby zbierać płynącą po ściankach flegmę i kierować ją na wypełnienie. Zupełnie inaczej zachowują się kolumny szklane, gdzie takie zjawisko rzeczywiście występuje w formie śladowej, lub wcale go nie ma. Ogromną rolę odgrywa też rodzaj wypełnienia na którym flegma rozprasza się w sposób bardzo zróżnicowany. Wielokrotnie rozmawiam z RIKIEM wybitnym specjalistą w tej branży, autorem książki "Designing and Building Automatic Stills " oraz wynalazcą systemu E-ARC opisującym to zjawisko i sposób zapobiegania jemu. Więc bez urazy Zygmunt, ale całkowicie mylisz się w swoim twierdzeniu. Myślę ze gdy nareszcie zbudujesz swoją pierwszą prawdziwą kolumnę i dołączysz do grona "spirytusiarzy", to Twoje spostrzeżenia nabiorą zupełnie innego charakteru, czego Ci naprawdę gorąco życzę.

PostPostNapisane: sobota, 18 gru 2010, 19:17 
Tematy: 73
sverige2 napisał(a):
niby gdzie i przez kogo?

We wannie (gdzie) ja myłem (przez kogo) swoją kolumnę i przy okazji zauważyłem zjawisko polegające na tym, że nie ważne gdzie się leje, to i tak po pokonaniu 5 cm wypełnienia ciecz płynie wszędzie. Potem potwierdziłem to lejąc wodę z atramentem, aby lepiej było widać. Może Kolega Sveridge mi nie wierzyć, ale zanim Kolega się zdenerwuje zapytam:
W szkle widać co się dzieje i jak Kolega pisze
sverige2 napisał(a):
Zupełnie inaczej zachowują się kolumny szklane, gdzie takie zjawisko rzeczywiście występuje w formie śladowej, lub wcale go nie ma.

Skąd zatem wiadomo co się dzieje w nieprzeźroczystej rurze miedzianej? Inaczej - jaka jest empiryczna podstawa twierdzenia, że w szkle nie ma "ściankowania", a w miedzi jest?

Parametry mojej kolumny: średnica: 40mm, wypełnienie: "ruskie" sprężynki wg przepisu http://homedistiller.ru/index.php?id=71

PostPostNapisane: sobota, 18 gru 2010, 19:30 
Kol. Kucyk. Nawet jeżeli zrobiłeś to doświadczenie w sposób jaki opisujesz, nieco faktycznie odbiegający od prób laboratoryjnych, to nie jest to sposób który jednoznacznie wyklucza zjawisko ściankowania i stawia kropkę nad i. Ja podaję tylko fakty dostępne w uznanej na świecie literaturze z tej dziedziny, i z własnego oraz wielu moich przyjaciół hobbystów doświadczenia, a nie jakieś wymysły dla draki, więc myślę że są warte wzięcia pod uwagę i pochopnie ich wykluczać nie można.

PostPostNapisane: sobota, 18 gru 2010, 19:43 
Tematy: 73
sverige2 napisał(a):
z własnego oraz wielu moich przyjaciół hobbystów doświadczenia

Ale czym popartego, pytam grzecznie, bo miedź jakoś nie jest przeźroczysta?

Pamięta Kolega początki pędzenia na kolumnach w Polsce? Modne wtedy były połączenia refluksów wewnętrznego i zewnętrznego. Taki bajer - więcej pokręteł, więcej możliwości (niby). Ponadto po trzy termometry na kolumnie - że niby lepszy towar wyjdzie. I jeszcze obowiązkowe filtry węglowe tuż za chłodnicami. I co? I nic. Życie to wszystko zweryfikowało - że psu na budę nawet to się nie zda. Ktoś coś przemyślał, zaobserwował, sprawdził empirycznie i kolejny mit przeszedł do lamusa.

Oczywiście, można mówić, że Kucyk jesy głupi i ma wszy, ale abstrahując od stanu psycho-higienicznego Kucyka, nie zmienia to faktu, że Kucyk ma, oprócz czegoś we włosach, aparaty systemów RZ, CM, LM i VM wraz z kolumnami z wypełnieniem z wiewiórów miedzianych i "ruskich" sprężynek wykonane całkowicie ze szkła gdzie wszystko widać. Stąd uważam, że warto przemyśleć pewne kwestie...

PostPostNapisane: sobota, 18 gru 2010, 20:24 
Poza tym, Sverige- popatrz na doświadczenia kol. Akasa z głowicą puszkową, a potem na testy zmywaków na jego kolumnach szklanych. Te same wnioski. Do podobnych zresztą dochodzą ludzie na homedestiller (nie myśl, że my tu w zacofanej Polsce nie śledzimy obu "homedestillerów"- zarówno .ru, jak i .org).
No i zastanów się jak ta przeklęta flegma ma lecieć na sam dół po ściance, skoro zmywaki dość mocno do nich przylegają?

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: sobota, 18 gru 2010, 20:34 
Zygmunt.Jeżeli już powołujesz się na testy Akasa,to przeczytaj wszystkie jego posty dokładnie. Pozatym zwróć się do Astemia który na pewno wyjaśni ci wiele spraw w tej dziedzinie, jeśli go o to poprosisz, bo to bardzo miły i uzczynny facet, a przy tym wszystkim prawdziwy autorytet który nie opiera swych doświadzceń na pobożnych życzeniach a na koniec jeżeli twierdzisz że Ampchora Society i RIKU plotą i robią sami nie wiedzą co, najzwyczajniej zadymiają, i powinni się od Ciebie uczuć bo" ściankowanie to mit" to wybacz, ale ja osobiście wierzę uznanym światowym autorytetom.

PS.Przeczytaj co pisze Akas na temat przepływu flegmy przez zmywaki. Bardzo ciekawe zjawisk

Ostatnio edytowano sobota, 18 gru 2010, 20:43 przez Zygmunt, łącznie edytowano 1 raz
Scaliłem dwa posty. Proszę używać opcji "edytuj"!

PostPostNapisane: sobota, 18 gru 2010, 20:52 
Sverige, nie mam ochoty dyskutować na takim poziomie. Przedstaw argumenty w formie doświadczeń pokazujących, że "ściankowanie" jednak zachodzi. Kucyk przedstawił silne argumenty, na co Ty zasłaniasz się Rikiem i Amphorą (która jak każda komercyjna firma zachwala swoje produkty- "nasz" V.S.O.P. poszedł w RZ, Amphora w VM- ale ja nie piszę, że RZ jest lepszy). Zapatrzyłeś się na nich jak głodny na jedzenie i nie dopuszczasz innych rozwiązań. Zrozum, że nie tylko poprzez VM da się uzyskać spirytus na poziomie azeotropu, a jest to tylko jedna ze ścieżek do niego idących.

Cytuj:
gdy nareszcie zbudujesz swoją pierwszą prawdziwą kolumnę i dołączysz do grona "spirytusiarzy"

Zbudowałem czas jakiś temu i wierzę, że moje 95,6 jest tak samo "spirytusiarskie" jak to cieknące z VM.

PostPostNapisane: sobota, 18 gru 2010, 21:09 
Zygmunt.Jeżeli Ty jesteś autorytetem a Astemio i Akas wypisują na swoim forum dyrdymały i mają się od Ciebie uczyć, a ja mam nie powtarzać tych bzdur, które Oni wypisują, to gratuluję Ci dobrego samopoczucia, ale jednak uważam Astemia i Aksa za prawdziwych fachowców. Poza tym zapytaj N&S ile kosztuje prawo do patentu na produkcję przemysłową LM/VM, to będziesz wiedział dlaczego niektórzy robią ZP.

Utwórz nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1