Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Tytuł: Re: Schemat budowy kolumny VM/LM "dual" wg. projektu jaroslawa
Napisane: wtorek, 7 lut 2012, 21:11
sverige2 napisał(a):
Pytania dotyczące właściwych średnic rurek skraplacza, średnic rur kolumny i wszystkiego co związane jest z budowa takiego sprzętu ( VM/LM) dual, nie pozostanie bez wyczerpującej odpowiedzi.
Czy elektorozawór na końcu chłodnicy Liebiga 1/4" jest podyktowany średnicą rury czy można bez wpływu na prawidłowość działania zastosować redukcje i elektrozawór 1/8" ?
______________________________________________________________________ Wszystko jest na forum, wystarczy poszukać - to taka złota myśl ... z podręcznika dla akwizytorów
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Półka Sveda IV - na 32 butelki wina Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł
Promocja: 499,00 zł
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Napisane: wtorek, 7 lut 2012, 21:55
Panowie, sverige2, radius.
Tak, temat sikania z dolnej części rurki po ściankach kolumny jest oczywisty. Chodzi mi właśnie o tą górną część rurki wystającej z półeczki. Tak, jak moją myśl zinterpretował kolega radius.
Napisane: środa, 8 lut 2012, 01:44
Niki71 napisał(a):
Czy elektorozawór na końcu chłodnicy Liebiga 1/4" jest podyktowany średnicą rury czy można bez wpływu na prawidłowość działania zastosować redukcje i elektrozawór 1/8" ?
E-zawór aby mógl zapewniać poprawny odbiór destylatu powinien znajdować się na dole chłodnicy Liebiga. Średnica zaworku 1/8 cala ??? Takiego nie widziałem, więc nie wiem. Zaworek akwaryjny 3/8 tak , jak najbardziej, był już wielokrotnie polecany i opisywany do kupienia na Aalegro, cewka powinna mieć moc 3,5w. najlepiej, bo się prawie nie grzeje. Takie zaworki sprzedaje f-ma AQARIUS na Allegro.
______________________________________________________________________ Wszystko jest na forum, wystarczy poszukać - to taka złota myśl ... z podręcznika dla akwizytorów
Napisane: środa, 8 lut 2012, 08:19
Tak Niki. ten zaworek doskonale się nadaje, w podanej przeze mnie wcześniej rozmiarówce nastąpiła pomyłka, mea culpa. To jest ten o którym myślałem i posiadam 3 sztuki takich właśnie. Super zaworek.Do zaworka tego dokupić należy te oto nypelki http://www.aquario.pl/akcesoria-co2/41- ... a-6mm.html. Następnie ze względu na ich mały przelot, ok. 2,3mm. Należy przewiercić je wiertełkiem fi 3mm. Wtedy przepustowość zaworka w stanie otwartym wzrośnie do 15 litrów na godzinę. Co jest wartością zupełnie wystarczającą do naszych potrzeb. Następnie na owe przewiercone nypelki wciskamy kawałek rurki silikonowej jako koreczek i najzwyczajniej mocujemy na wcisk u dołu na wylocie z chłodnicy Liebiga. sposób jest prosty, skuteczny i pozwalający na błyskawiczny demontaż zaworku, w chwili gdy będziemy chcieli używać kolumny jako "strippera" czy Potstilla, gdzie zaworek jest nam wtedy zupełnie do niczego nie przydatny.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości