Dobra, jest w necie wiele różnych opinii na ten temat ale czy ktoś wie dokładnie co to takiego ?? Wielu twierdzi ze to wino z ryżu a inni ze to wódka ryżowa?
Witaj amator . Tak się składa,że interesują mnie alkohole Azji. Sake jest napojem produkowanym z ryżu [ poddanego odpowiednim zabiegom] wody i drożdży.Proces przygotowania sake, a właściwie Nihonshu przypomina proces warzenia piwa. Lecz ze względu na moc [ do 20%] tradycję i smak nazywa się je winem ryżowym. Ale pamiętaj,że sake nie jest ani winem ani wódką. W Japoni wytwarza się alkohole destylowane na bazie ryżu np. shochu lub awamori na Okinawie.A tak dla jasności sake znaczy po japońsku alkohol.
No dobra czyli to bardziej wino ryżowe? A masz może jakiś przepis na Nihonshu ? Bo ciekawi mnie jak wytworzyć 20%, normalnie drożdże tyle nie wytrzymają podczas fermentacji.
kwachu - jakieś uwagi co do produkcji może..? Mam 3letnią praktykę w produkcji win, do sake przymierzam się od ponad roku, ale zawsze coś wypadało.. jak nie brak czasu to brak koji w PL. Podaną przez Ciebie stronę znalazłem już dawno temu, jak i wiele innych porządnie opisujących proces produkcji. Mam też skany przepisów z opakowania (które dopiero do mnie jedzie z piwodzieja). Czyli teoretycznie wszystko wiem.. teoretycznie. A jak wygląda praktyka u nas?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości