Bo tam przeca cukru nie było, więc stąd ten gorzki posmak.
Pytałeś, czy to możliwe aby tak szybko fermentacja przebiegła? Ja miałem przypadki, że nastaw owocowy o zawartości cukru 100g/l w trzy dni kończył działalność i zaczynał się klarować. Nastawy o dużej zawartości cukru (>200g/l) pracują zdecydowanie dłużej, gdyż z początku drożdże wpieprzają cukier jak się patrzy, ale obcując bezpośrednio z uwalnianym alkoholem stopniowo mają coraz większego kaca i robić im się przestaje chcieć. Na koniec albo giną z głodu (brak cukru) albo ten alkohol je zabija.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Nastaw miał około 220g/L cukru a ze nie użyłem żadnych drożdży turbo wiec dziwiłem się że tak gwałtownie może się to wszystko zakończyć. Nastaw zlałem znad ryżu dolałem turbo klaru i jutro nieplanowany debiut.
Tak wykręcał gębę, jedyne co mnie zdziwiło to to ze było gorzkawe.
Czyli drożdże zrobiły swoje . Za każdym razem kiedy próbujemy coś z ryżem musimy liczyć się z przyspieszoną robotą.Tak zbawiennie na drożdże działają substancje wymyte z ryżu. Ryż nawet ten surowy ale odpowiednio przygotowany stanowi wspaniałe źródło minerałów a przede wszystkim fosforu i aminokwasów. A to już samo z siebie wybitnie podnosi jakość i szybkość fermentacji, bez dodawania pożywek.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości