No, ba! Z takiej rurwy to dwie kolumny zmajstrujesz i to bez gwintowania i toczenia. Wszystkie złączki są dostępne, a do ich montażu wystarczy palnik propan-butan.
Kolumna fi54 to istna armata, można by pomyśleć o średnicy 42...
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Jak kupisz to ze znalezieniem Kolegów na pozostałą część nie będzie problemu, sam bym się pisał na 90 cm tej rury ;p
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Pozwole sobie podpiąć się pod temat, co by drugiego podobnego nie zakładać
Cytuj:
No, ba! Z takiej rurwy to dwie kolumny zmajstrujesz i to bez gwintowania i toczenia. Wszystkie złączki są dostępne, a do ich montażu wystarczy palnik propan-butan.
Panowie byłbym wdzięczny gdyby ktoś napisał co to trzeba mieć żeby nie gwintować, nie toczyć i kolumne zmontować, tylko że z rury fi 42. Mam tu głównie na myśli połączenie rury z kegiem i samą góre rury, bo z montażem ZP i lutowaniem to myślę że sobie już poradzę....
Jeśli znacie namiary gdzie można dostać złączki i kształtki miedziane w rozmiarze powyżej 42 to byłbym wdzięczny. Na allegro są tylko do 28, a w mojej hurtowni to nawet rur powyżej 28 nie ma. Pzdr
______________________________________________________________________ "Tego nie mogę powiedzieć, bo to jest tajemnica państwowa, mogę tylko powiedzieć, że mam 5 złotych od bombki"
Poszukaj sklepów z instalacja grzewcza i klima, tylko myślę że za taką choćby mufę fi54, to zapłacisz jak za zboże... Lepiej kupić kawałek blachy i samemu coś wyklepać.
EDYCJA Kucowa: Jouu, ja Ci zaraz chyba klepnę ostrzeżenie bo to nie jest dział Eureka... Próbowałeś kiedyś taką rurę wyklepać?
Wal 2 będzie na zaś
______________________________________________________________________ Dobry bimber nie jest zły ;]
Ostatnio edytowano środa, 13 sty 2010, 18:22 przez jouu, łącznie edytowano 2 razy
ja kiedyś próbowałem i wiem, że jeśli to nie jest sreberko od cukierka, to raczej tego nie wyklepiesz. Jest pare innych sposobów, ale nie o tym chciałem mówić.
To jest właśnie przewaga miedzi nad nierdzewką (dostępność elementów komplementarnych). I gdybym nie był biedny jak student, to bym sam sobie taką kolumnę sprawił. Obudowę od kompa też bym dał całą miedzianą, dlatego też gratuluję wyboru i obszernego portfela .
Tak, próbowałem i wyklepałem, prace nad kolumną już na finiszu, jeśli chodzi o samą rurę, to wyszło mi ok 10zł za 1m fi 42 rury miedzianej i nie uważam tego za jakąś eurekę, tylko wyprodukowanie kawałka rury ze szwem.
Przytoczę tu pewna anegdotę :
"Profesor na wykładzie: Rura jest to dziura owinięta blachą"
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości