Rura fi 60 kominowa, kwasowka :) , nada sie na kolumne?

Co można używać do budowy aparatury, a czego unikać.
Awatar użytkownika

kamil.ww
200
Posty: 210
Rejestracja: środa, 17 paź 2012, 22:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy

Post autor: kamil.ww »

Za 57zl masz metr rury fi 60,3 u Kuli, więc po co kombinować?
Własne!! zawsze lepsze!! ;) kamil.ww

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Rura fi 60 kominowa, kwasowka :) , nada sie na kolumne?

Post autor: mirek109 »

kocurmarcin pisze:Zrobiłem szkic ;)
Proszę zapomnij o tych rurach. Nie połączysz ich na tyle szczelnie by było dobrze.
Grubość blachy nie ma żadnego znaczenia.
Pomyśl o miedzi.

Na początku myślałem że to nie jest droga zabawa. Tak myślałem bo sam wszystko zrobiłem, blachy kawałki zostawały i nie czułem wydatków. Teraz robiąc od poczatku najnowsze moje dzieło wiem że jak do tej pory to kosztuje 500,00 zł a gdzie jeszcze chłodnica, podłączenie grzałki, połączenie chłodnicy z główną częścią i jeszcze wydatek na regulator.

Warto poczekać, doskaładać kasę i zrobić raz a dobrze.

Autor tematu
kocurmarcin
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 17 sty 2014, 19:07
Re: Rura fi 60 kominowa, kwasowka :) , nada sie na kolumne?

Post autor: kocurmarcin »

Hmm , jeszcze raz rozważę miedz , miedz jest ok , mam palnik i mógł bym polutować sam .
Już z 5 lat robię wino i zawsze zostaje ze zlewania i szkoda mi tego wylewać , wiec sprzęt z założenia miał by służyć głownie do przerabiania pozostałości po winie , wiec powinien być tani .
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rura fi 60 kominowa, kwasowka :) , nada sie na kolumne?

Post autor: gr000by »

To raczej powinien być prosty, żeby uzyskiwać na nim destylaty smakowe z wina, więc wystarczy ci kawałek prostej rury wypełnionej zmywakami i najzwyklejsza chłodnica - byłby dobry i tani...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
kocurmarcin
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 17 sty 2014, 19:07
Re: Rura fi 60 kominowa, kwasowka :) , nada sie na kolumne?

Post autor: kocurmarcin »

Dokładnie, dzisiaj pogrzebałem w necie i znalazłem fajny projekt, tzn to o czym mówisz plus dodatkowa chodnica, taki zimny paluch, który uruchamia się, jak się chce zrobić mniej "aromatyczne ":) mocniejsze trunki.

http://homedistiller.org/forum/viewtopi ... =17&t=6900
Awatar użytkownika

kamil.ww
200
Posty: 210
Rejestracja: środa, 17 paź 2012, 22:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Rura fi 60 kominowa, kwasowka :) , nada sie na kolumne?

Post autor: kamil.ww »

kocurmarcin pisze:Dokładnie, dzisiaj pogrzebałem w necie i znalazłem fajny projekt, tzn to o czym mówisz plus dodatkowa chodnica, taki zimny paluch, który uruchamia się, jak się chce zrobić mniej "aromatyczne ":) mocniejsze trunki.
Na takie wynalazki nawet nie patrz ...
Własne!! zawsze lepsze!! ;) kamil.ww
ODPOWIEDZ

Wróć do „Materiały”