Rura fi 60 kominowa, kwasowka :) , nada sie na kolumne?
-
- Posty: 324
- Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Rura fi 60 kominowa, kwasowka :) , nada sie na kolumne?
Grubość blachy nie ma żadnego znaczenia.
Pomyśl o miedzi.
Na początku myślałem że to nie jest droga zabawa. Tak myślałem bo sam wszystko zrobiłem, blachy kawałki zostawały i nie czułem wydatków. Teraz robiąc od poczatku najnowsze moje dzieło wiem że jak do tej pory to kosztuje 500,00 zł a gdzie jeszcze chłodnica, podłączenie grzałki, połączenie chłodnicy z główną częścią i jeszcze wydatek na regulator.
Warto poczekać, doskaładać kasę i zrobić raz a dobrze.
Proszę zapomnij o tych rurach. Nie połączysz ich na tyle szczelnie by było dobrze.kocurmarcin pisze:Zrobiłem szkic
Grubość blachy nie ma żadnego znaczenia.
Pomyśl o miedzi.
Na początku myślałem że to nie jest droga zabawa. Tak myślałem bo sam wszystko zrobiłem, blachy kawałki zostawały i nie czułem wydatków. Teraz robiąc od poczatku najnowsze moje dzieło wiem że jak do tej pory to kosztuje 500,00 zł a gdzie jeszcze chłodnica, podłączenie grzałki, połączenie chłodnicy z główną częścią i jeszcze wydatek na regulator.
Warto poczekać, doskaładać kasę i zrobić raz a dobrze.
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: piątek, 17 sty 2014, 19:07
Re: Rura fi 60 kominowa, kwasowka :) , nada sie na kolumne?
Hmm , jeszcze raz rozważę miedz , miedz jest ok , mam palnik i mógł bym polutować sam .
Już z 5 lat robię wino i zawsze zostaje ze zlewania i szkoda mi tego wylewać , wiec sprzęt z założenia miał by służyć głownie do przerabiania pozostałości po winie , wiec powinien być tani .
Już z 5 lat robię wino i zawsze zostaje ze zlewania i szkoda mi tego wylewać , wiec sprzęt z założenia miał by służyć głownie do przerabiania pozostałości po winie , wiec powinien być tani .
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rura fi 60 kominowa, kwasowka :) , nada sie na kolumne?
To raczej powinien być prosty, żeby uzyskiwać na nim destylaty smakowe z wina, więc wystarczy ci kawałek prostej rury wypełnionej zmywakami i najzwyklejsza chłodnica - byłby dobry i tani...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: piątek, 17 sty 2014, 19:07
Re: Rura fi 60 kominowa, kwasowka :) , nada sie na kolumne?
Dokładnie, dzisiaj pogrzebałem w necie i znalazłem fajny projekt, tzn to o czym mówisz plus dodatkowa chodnica, taki zimny paluch, który uruchamia się, jak się chce zrobić mniej "aromatyczne ":) mocniejsze trunki.
http://homedistiller.org/forum/viewtopi ... =17&t=6900
http://homedistiller.org/forum/viewtopi ... =17&t=6900
-
- Posty: 210
- Rejestracja: środa, 17 paź 2012, 22:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Rura fi 60 kominowa, kwasowka :) , nada sie na kolumne?
Na takie wynalazki nawet nie patrz ...kocurmarcin pisze:Dokładnie, dzisiaj pogrzebałem w necie i znalazłem fajny projekt, tzn to o czym mówisz plus dodatkowa chodnica, taki zimny paluch, który uruchamia się, jak się chce zrobić mniej "aromatyczne ":) mocniejsze trunki.
Własne!! zawsze lepsze!! kamil.ww